Венецуела с нова валутна система срещу "престъпния долар"

Мадуро увеличава и минималната работна заплата с 300%
15 яну 2019 22:15, Бойчо Попов
56
Венецуела с нова валутна система срещу "престъпния долар"
снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви „нова парична система". Тя е частично базирана на криптовалутата на страната „петро“. Новата система е насочена срещу „престъпния долар“ и „империалистическите“ санкции, наложени от САЩ и техните съюзници срещу Венецуела, заяви Мадуро, който се закле за втори мандат миналия четвъртък въпреки протестите в страната и чужбина. В същото време той разпореди държавните предприятия в страната да започнат веднага да генерират 15% от оборота си в петро, предава DPA.

Мадуро също така обяви и увеличение на минималната работна заплата с 300%. То ще влезе в сила тази седмица, каза той в почти четиричасова реч от националното учредително събрание на страната. През 2018 г. минималната заплата бе увеличавана шест пъти. Въпреки това новата месечна заплата от 18 000 боливара е достатъчна само за купуването на 1 килограм шунка. Тя се равнява на 7 американски долара по обменния курс на черния пазар и при официалната годишна инфлация от около 240 000 процента. Неофициалната инфлация обаче се оценява на 1,7 млн. процента.

По време на обръщението си Мадуро каза, че инвестициите от държави като Китай, Русия, Турция и Катар могат да помогнат за възстановяването на местната индустрия.

„Аз не съм слабак, нито капиталист, но не съм и глупав", заяви Мадуро. „Ако някой предложи да вкара частен капитал или предложи съвети за възстановяване на компаниите, не трябва ли да ги приемем?"

Петрото беше въведено през февруари 2018 г. Криптовалутата беше хеджирана с огромните петролни запаси на южноамериканската страна. Кризата в най-богатата на петрол страна в света обаче се превръща в проблем за целия регион.

 Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дъщерята на предишния велик комунистически ръководител на Венецуела Уго Чавес, отдавна се премести да живее в САЩ със спестените 3.5 милиарда $.
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро е нагледния провал на поредния социалистически крадец. Въпреки очевидната несъстоятелност на режима му, той продължава да краде от Венецуела. Дълговете които Мадуро е натрупал само към Китай са 50 милиарда долара. Тези дългове се изплащат с доставки на петрол, т.е. за години напред Мадуро е направил Венецуела роб на Китай. Такива дългове има и към Русия но те са към 15 милиарда, а Путин както знаем не се интересува от тяхното събиране щом страната бенефициент громи на думи САЩ.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат и над 100 милиарда долара дългове към Русия.Всичко ценно там е собственост на Русия.Единствената по-купена държава от България.
26
4
 
7
 
! Отговори
важни преди 5 години
уточнения: Николас Мадуро се закле за втори президентски мандат миналия четвъртък въпреки пропиндостанския парламент на Венецуела, който цели седем месеца с всички сили и средства му пречеше да встъпи в длъжност. Наложи му се да произнесе клетвата пред националното учредително събрание на страната, което не противоречи на конституцията на Венецуела.
25
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 Петро... Това ще да е кръстено на Порошенко.А боливарите и за тоалетна хартия не стават. Комунисти, милорд!
24
6
 
24
 
! Отговори
Мдаммм... преди 5 години
Във Венецуела е социализъм, заплатите са колкото за 2-3 кила шунка, а 6 млн души са напуснали страната.И у нас през соца 6, дори 8 млн души щяха да напуснат страната, ако не ни разстрелваха на кльона. Пазеха ни да не избягаме от светлото бъдеще. Щяха да останат само 1 млн партийни членове, ама и това не е сигурно. И те мразеха партийните събрания, но нямаше друг начин за кариерно развитие по онова време.
23
5
 
25
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 5 години
Във Венецуела средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
22
4
 
19
 
! Отговори
малоумен преди 5 години
сички комунистичиски страни са наи добре в света вижте северна корея венесуела и ссср факт!
21
22
 
10
 
! Отговори
ПЕТРОЛ преди 5 години
НАЙ БОГАТАТА ДЪРЖАВА НА ПЕТРОЛ НАЙ БЕДНА ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ НА САЩ И ВСИЧКИ СЪУЧАСТНИЦИ КОИТО ИСКАТ ДА СЛОЖАТ РЪКА НА ПЕТРОЛА.СКОРО НЯМА ДА Е ТАКА РУСИЯ ЩЕ ПРОДАВА ВЕНИЦОЕЛСКИ ПЕТРОЛ ЧРЕЗ ПРОЦЕНТ И КОМЕНТИРАЩИТЕ ТУК ФАШИСТИ ЩЕ СЕ ОГЛЕЖДАТ КАТО ЗОМБИТА....
20
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пример до какво може да докара една богата страна един въртоглав комунист, нашите са му фенове!
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и за това 6 милиона души избягаха от червената *** последните две години
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най общо казано ни шумка ни киселци Карат на купони и Домашно земеделие .Докато дрогираните марсисти на влас борят капитализма с гол дирник
17
9
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нещо не ми се връзва.МРЗ стига за кило шунка.Как оцеляват тогава.Или шунката е много скъпа или нещо ни баламосват
16
8
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
няма как да одобря много от действията на мадуро, който няма чара на предшественика си, но аз, като проклет привърженик на свободния пазар също съм се питал често: а защо една частна, еврейска валута, каквато е доларът, трябва да господства над свободната търговия с валути? и въобще да господства над световния, Свободен пазар?
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес той е на 45 години и може да се каже, че е един успял предприемач. Марлин Дженкинс основава своя собствена компания, а голямата му мисия е да осигури напълно безплатен интернет достъп на онези 40% от домакинствата в Ню Йорк, които нямат финансовите възможности да си плащат за този "лукс".
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен42 милиона американци гладуват и живеят само благодарение на купоните за храна които федералното правителство им отпуска за да не почнат да мародерстват и по магазините и да стрелят по улиците. 42 милиона е повече от цялото население на Венецуела - 30 милиона. А при това САЩ са най-големият производител на нефт в света и на 7 място по приходи от износ на нефт, Венецуела е на 10то. НО във Венецуела поне никой не гладува.
13
10
 
10
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
С какво са виновни САЩ, че един шофьор на автобус го гони параноята и е обсебен от чуство за величие.Проблемът е че освен петрол, не им остана друга индустрия и затова им се падат по 10$ на месец - колкото са постъпленията от него.
12
10
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Господ да дава здраве на Мадуро - един от малкото!
11
7
 
11
 
! Отговори
антисемит по принуда преди 5 години
Докато не се прекършат кървавите ръчички на чичко Сам, светът много ще страда. А кой е зад чичко Сам? Чичката с кипа!!
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да пробва рублата :)))зад нея стои майка тереза ... и няколко светци начело - ленинчо , сталинчо , путинчо