Венецуела с нова валутна система срещу "престъпния долар"

Мадуро увеличава и минималната работна заплата с 300%
15 яну 2019 22:15, Бойчо Попов
56
Венецуела с нова валутна система срещу "престъпния долар"
снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви „нова парична система". Тя е частично базирана на криптовалутата на страната „петро“. Новата система е насочена срещу „престъпния долар“ и „империалистическите“ санкции, наложени от САЩ и техните съюзници срещу Венецуела, заяви Мадуро, който се закле за втори мандат миналия четвъртък въпреки протестите в страната и чужбина. В същото време той разпореди държавните предприятия в страната да започнат веднага да генерират 15% от оборота си в петро, предава DPA.

Мадуро също така обяви и увеличение на минималната работна заплата с 300%. То ще влезе в сила тази седмица, каза той в почти четиричасова реч от националното учредително събрание на страната. През 2018 г. минималната заплата бе увеличавана шест пъти. Въпреки това новата месечна заплата от 18 000 боливара е достатъчна само за купуването на 1 килограм шунка. Тя се равнява на 7 американски долара по обменния курс на черния пазар и при официалната годишна инфлация от около 240 000 процента. Неофициалната инфлация обаче се оценява на 1,7 млн. процента.

По време на обръщението си Мадуро каза, че инвестициите от държави като Китай, Русия, Турция и Катар могат да помогнат за възстановяването на местната индустрия.

„Аз не съм слабак, нито капиталист, но не съм и глупав", заяви Мадуро. „Ако някой предложи да вкара частен капитал или предложи съвети за възстановяване на компаниите, не трябва ли да ги приемем?"

Петрото беше въведено през февруари 2018 г. Криптовалутата беше хеджирана с огромните петролни запаси на южноамериканската страна. Кризата в най-богатата на петрол страна в света обаче се превръща в проблем за целия регион.

 Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямат долари заради ембаргото,но имат петрол,правилно е да направи стойност върху петрола,но трябва да може да реализира продажбата му за да получи стойността му,хитлер е направил нещо подобно и буквално е рестартирал икономиката на германия,но пък той е остойностил труда на хората.При всички положения,когато петрола в арабските страни свърши,във венецуела ще има заради това ембарго.Дотогава щатите трябва да са сложили ръка върху него,освен ако русия не се намеси,но е далеч за нея
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е положението в магазините на Венецуела? Във видео линка долу с английски субтитри.***/2VSryJQ
7
12
 
11
 
! Отговори
Мадурска Коледа преди 5 години
Тъкмо за светлия християнски празник сите венецуелци получиха благ подарък-милион процента инфлация.Сега втори-300% увеличение на заплатите.Утре още толкова,защото триста по нула пак е нула.Ама народа сам си го искаше-Чавес не можа да ги довърши, МъдyрИ ще сколаса.Поредната комунистическа утопия,другари,гледайте и се учете.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко време може да отика един кравар със 7 долара ? Ми той Мадуро е икономически гений пред краварите.
5
5
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Така е. Когато нещо не ни изнася е "хибридка" платена от Сорос, КГБ, Путин или ЦРУ. А аз му каьвам ******
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно пиле във Венецуела струва 1,5 долара във магазина и то ако го има във САЩ във магазина има много пилета и струват 20 долара. 7 долара на месец заплата като си платиш тока и водата и данъците и ти остават и за кило шунка.
3
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много наивен, за да повярваш, че минават само с кило шунка цял месец.Тази статия е типична хибридка.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Мадуро целият свят трябва да избегне долара, защото изнася много инфлация и отделно света е в криза, защото лихвата трупа нови дългове и няма как да влезе в обръщение. Изход от банкерщината и лихвите са криптовалутите.
1
6
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
поредния живеещ в паралелен свят