Да си бием или да не си бием... противогрипни ваксини?

Ефикасни или опасни? Дискусия по темата в Bulgaria ON AIR
Обновена: 17 яну 2019 09:34 | 17 яну 2019 09:30,
36

Грипът продължава да се разпростира, като шест области вече са обявили грипна епидемия.

Предпазват ли ни ваксините и трябва ли да подсилваме имунитета си изкуствено?

"Ваксината е излючително полезна - нещо, което е предпазило хората от много заболявания. В съвремието присъстват много препарати, които носят името ваксина, но всички те са с недоказани качества и не могат да отговорят на критерия за ваксина", коментира ръководителят на департамент "Имунология" към БАН доц. Андрей Чобанов.

Още по темата

По неговите думи ваксината, която в момента е на пазара, нито е ефикасна, нито е опасна. Той обясни, че в нея няма компонент, който може да ни навреди.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова ваксинацията срещу грип дава сигурност, че човек няма да умре от грип, защото е доста опасно заболяване.

По думите й ваксиниралите се също могат да прекарат болестта, но ще е много по-леко.

"Начинът да предпазим себе си и околните е да се използва някоя от наличните противогрипни ваксини. Предпазвването по време на епидемия е нещо различно и има два основни принципа. Първият е предпазвай себе си, когато си още здрав. Вторият - ако се разболееш, предпазвай околните", заяви Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си много залупен, за да си против ваксините.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???Напълно грешен! Такива слухове сега ги наричат "Фейк нюз".
30
9
 
7
 
! Отговори
vaxer преди 5 години
Сложих си ваксина против грип и преди 1 седмица искарах един грип, който протече много леко и бързо ми мина, а като сравня с приятелитеми, които също бяха болни мога смело да заявя: ваксините работят!
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка есен си приготвям противогрипните ваксини и си ги поставям сам-60л.чиста гроздова ваксина,100л.мерло и бидон кисело зеле.Това е стара българска ваксина като се използват катализатори от рода на -люта шкембе чорба,сланинка с праз и люти чушки с чесън.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това решение не се обсъжда и взема в средата на януари.Който бил - бил! Другите да почерпят, че и без такива се оправят редовно всяка година и толкоз!
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правени са опити с вируси, изолирани от заболял човек. Две епруветки в едната епруветка вирусите ги унищожават с някаква субстанция, а в другата са в подходяща хранителна среда. Но те също загинали, след като първите предали информацията за cмъpт. Така че можеш да се заразиш дори и да си в скафандър, ако вирусите в теб получат информация, че техните събратя са победили нечия имунна система. Информациионната вълна разпространява заразата.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вируси в природата няма свободно съществуващи. Само бактерии. Вирусите живеят в латентно състояние в човешкия организъм. От време на време се активизират и причиняват така наречените вирусни заболявания. Малко ни дадоха жокер с онковирусите, че живеят в човешката клетка. При срив на имунната система причиняват рак. Но как се разпространяват заразите ние сме информационно свързана система, ако даден вирус е пробил някъде имунната система на някого: информационната вълна се разпространява.
25
0
 
3
 
! Отговори
Fox преди 5 години
Пише се - оглупявам. Близки думи ***, глупост, глупав
24
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 5 години
Верен ли е слухът, че в Япония преди време направили задължително ваксинирането против грип, а след няколко години тихомълком го отменили, защото се оказало, че заболелите са повече и болестта протича по-тежко?
23
3
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
аз току що си набих една
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ефективни ваксини за грип, защото вируса мутира много бързо.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бийте си по една и по леглата!
20
2
 
20
 
! Отговори
Мила преди 5 години
Господин "журналист", ваксините не се бият, а се поставят. Вземи си бий шута, защото не си за тази работа. С този махленски език, може би е подходящо да си викач пред някое заведение на родните ни курорти. Нищо лично, но когато човек не се усеща, някой трябва да му го каже!
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Малкия МукДо тук най-умните думи които прочетох .... Има и хора с правилно мислене и акъл....Браво!!!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бийте си ве, те това искат от вас!
17
1
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Драскачи!!!Какво значи "да си бием" ваксината? Какво точно "бием"?Има далеч по-правилни изкази, като например: "да се ваксинираме" и "да си поставим ваксина"!!!
16
0
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Не съди за другите по себе си! Някои сме учили по шест години плюс няколко специализация. Пък като имам проблеми с тоалетното казанче викам такива като теб. Нищо лично-не може всеки от всичко до разбира!
15
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девет от десет души не знаят как работи тоалетното казанче въпреки че го ползват по няколко пъти на ден. Но иначе са големи капацитети по всички въпроси, като се почне от футбола, мине се през политиката и се стигне до ваксините.
14
2
 
8
 
! Отговори
ваксините преди 5 години
имат смисъл когато са държавна политика и са заложени в имунизационния календар и се правят на всички хора. Да се продават ваксини и да се правят на ограничен кръг е самоцел, която може да се нарече единствено ТЪРГОВСКИ ТРИК в най-добрия случай. Хора с заболяване, което е достатъчно смъртоносно, за да е опасен грипа за тях вероятно си заслужава да експериментират, стига разбалансирането на имунната им система да не е по-вредно от нищонеправене.
13
1
 
21
 
! Отговори
според мен, не преди 5 години
Аз не съм си слагал ваксини последните повече от 10-тина години и се чувствам супер.