Huawei попада на мушката на щатската прокуратура

Освен в шпионаж подозренията са и за кражба на технологии
17 яну 2019 15:45, Бойчо Попов
11
Huawei попада на мушката на щатската прокуратура
снимка: Ройтерс

Федералните власти в Сиатъл разследват китайския технологичен гигант Huawei Technologies за предполагаема кражба на търговски тайни американски партньорски компании като T-Mobile US, в рамките на ход, който сигнализира за все по-агресивната позиция на САЩ срещу китайския концерн, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Разследването е свързано с граждански дела, заведени срещу Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света. Има и случай, в който федералното съдебно жури в Сиатъл е определило Huawei за виновна за кражбата на технология за роботика на T-Mobile през 2017 г., твърдят източниците, пожелали да останат анонимни.

Разследванията са в напреднал етап и решенията по тях ще станат ясни скоро, допълва един от източниците.

Емили Лагли, говорител на Прокурорския офис в Сиатъл, е отказала да коментира темата, както и говорителите на T-Mobile и на Huawei.

Huawei е под огромен натиск в САЩ, Европа и на още доста места по света на фона на нарастващите притеснения, че Пекин може да използва оборудването на компанията, за да шпионира. Директорите на Huawei отричат това.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп настоява европейските съюзници на САЩ да блокират Huawei от телекомуникационните си мрежи на фона на по-големия търговски спор между Вашингтон и Пекин. През миналата седмица служител на компанията беше арестуван в Полша.

Същевременно Huawei е замесена в още един криминален случай, който предполага, че главният финансов директор Мън Уанджоу е давала заблуждаваща информация на международни банки, с което е позволила нарушаването на санкциите на САЩ и ЕС срещу Иран.

Мън, която е дъщеря на основателя на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември и пусната под гаранция преди четири седмици. Тя очаква изслушване, свързано с потенциалната ѝ екстрадиция в САЩ.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
овчар преди 5 години
Краварите са бесни, че Китай ги е надминал икономически и е номер едно в света , и измислят какви ли не долни игрички за да отмъщават но в един миг търпението на червения дракон ще свърши и краварника ще фалира в тежки мъки и гражданска война.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз No 3и аз съм за санкций срещу краварите, но те са хвнали доста здраво "демократичната западна" европа
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията Huawei,беше арестувана в Канада на 1 декемврии пусната под гаранция,веднага след като Китай сви перките на канадски дипломат.
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изгонят ябълката от Китай
6
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите тормозят светът! Аман! Нуавей отказа да им монтира чиповете за подслушване и ги почнаха.
5
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще краде от вас бе, освен технология и принцип на действие на ласото друго не сте открили
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи можем да очакваме, че ябълката (apple) ще има аналогични проблеми с китайската прокуратура!
3
8
 
38
 
! Отговори
Аз преди 5 години
От къф зор някой ще спазва санкции на саш! Китай няма проблеми с иран нито европа. Само сащ имат проблем въпреки че са на 12 хил км от там. Предлагам азия и европа да наложи санкции на сащ!
2
6
 
34
 
! Отговори
Империиката приключи преди 5 години
Когато цру ги хванаха че слушат меркел немската прокуратура не се задейства, зашото така се изисква от господарите на германия, изтълкуваха го като прителска грешка! Тук цру са взели на абордаж МОН, МВР ДАНС МО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА особено, всички съди са били на обучения в сащ за да пускат цин ганите с малки присъди. Сега като е на тяхната глава ще разследваме! А какво стана с едни интернет модеми с отчет към цру 2017г?
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.за предполагаема кражба .Да, да ! И предполагаемо ние трябва да сме добре информирани за предположенията ,за предполагаемите събития !