Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македонияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен104Знам. И китайците взеха остров Даманский.
91
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един милион километра руска територия от 1990г. до сега са загубили руснаците!
90
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдин милон километра руска територия от 1990г. до сега са загубили руснаците!
89
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен93Стига глупости бе.Българите са народ, който си честити банята.Какво е пожелал и го е имал?
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Четете Историята...Че ние за името Сердика не спорим,ние знаем,че българските имена са Средец и София.Тук става дума за Пловдив.
87
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филип Македонски произлиза от древен гръцки род.Учитл на Александър е Аристотел.Създава криптски съюз на гръцките племена.превзема Пулпудева и го нарича. Филипополис до идването на римляните и става Тримонциум.
86
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО И ДА СЕ ГЪРЧИТЕ ЕВРЕЙЧЕТА И ГЕЙЧЕТА МАГУЧАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ РУСЬ ЩЕ ИЗТРИЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ЦИОНИСТКИТЕ САТАНИСТКИ ЯЗВИ НА ПЛАНЕТАТА -САЩ И ИЗРАЕЛ И ТОГАВА СВЕТЪТ ЩЕ СТАНЕ ЕДНО ПРЕКРАСНО МЯСТО ЗА ЖИВОТ
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..........просто в миналото славянския ариал е бил доста по-голям и по-големи територии отколкото е днес.
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСкандинавски на кукуво лято!Нито имената на владетелите им са скандинавски,а славянски,нито името на Киевска Рус - "рус" означава светлокос на славянски,нищо нямат скандинавско,абсолютно нищо!Тази скандинавска теория е измислена от един ***.рас,руски немец,който е лежал и в затвора за някакво престъпление,но тя няма нищо общо с реалността.Дори за българки и византийки аристократки са били омъжвани руснаците,но нямат нищо общо със скандинавците,просто в миналото славянския ариал
83
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не са славяни. Стига с тези мантри за славяните и колко велики били. Славяните всеки ги мачка. Руснаците мачка ли ги някой? Не нали? Тук идват прабългарите и организират славянските племена и ги оглавяват. В Русия скандинавците оглавяват славянските племена и от там Русия въобще тръгва и се ражда. Ако се чакаше на славяните нямаше да има нито България, нито Русия.
82
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че той Сталин е избил много повече хора от Хитлер и то от народа дето уж бил негов собствен (ако можа при болшевиките да се говори за "собствен народ", теса интернационалисти юдео-масони).
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тракийското име на Пловдив е Пулпудева. Филип влиза в Пловдив и извършва масово клане. Избива хиляди мирни жители. Главорез! Същия като сина си.
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе може да сравняваш монголите,степния начин на живот и бит основан само на животновъдството с византийско-славянската култура на руснаците.
79
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Александър Македонски е бил нещо като Хитлер на древността. Той е бил масов убиец, изклал милиони мирни граждани. Дори да е бил грък, не е повод за гордост, той е бил психопат главорез, маниак с болно его.
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 77Същото важи и за монголите на Чингиз Кан, чийто потомци са Московите, чието съществуване се дължи на грабеж на чужди народи и държави, оплячкосване и унищожаване на артефакти с цел - заличаване на тяхната История !
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверете,че тракийското Пулпудева е преправено на Филипопулис от фанариотите,не се е казвал Филипопулис града Пловдив,пловдивчани да проверят оригиналите.И не съм от маняците на тракийската тема,но това е истината.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да се върне името Македония тогава, няма угодия. А бе я да си е вземеме Македония, всички да мирясат.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха а пък съвременните гърци, живи да ги оплачешалбанци, новите гърци, те ще ги оправят
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69 Това ,че Филипопол е бил византийски повече време от колкото български ,не значи ,че е бил гръцки!Гърция не е Византия!Езикът на византийците е се наричал ромейски и е бил различен от този в Пелопонес ,Смирна и Крит!А има един научен труд на немския историк от 19век,ако не се лъжа Фелмайер ,който казва ,че в жилите на съвремените гърци тече славянска кръв и няма и капка кръв от древните елини!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Александър Македонски е просто един от най-известните главорези в Историята на човечеството, което създава митове за това което бил "създал", игнорирайки фактите, че повече е разрушил !