Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македонияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Четете Историята...Не е бил Филипопулис,а се е наричал Пулпудева в античността.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция не смеят полицаите много да бият, защото там е друго.
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдив е съществувал преди да се казва Филипополис. Казвал се е Евмолпия, това е тракийското име. Филип го прекръства. Филип Македонски не е грък. Македонците не са гърци, те са били племе родствено на траките. Александър се е гърчеел, говорил е на гръцки, но народът му е говорил на друг език - македонски.
69
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сте виждали гръцки карти на целите Балкани и Турция, всички имена на градове са си на гръцки и те са си прави. Анкира, Смирна, София...
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, спора ще се разреши от самосебе си след десетилетие. В момента албанците са около 50% от населението там. Тях не ги интересува дали държавата ще се казва "Македония" или "Втора Албания". Като стигнат 60-тина % и ще се разберат с гърците. Даже няма какво да се разбират, тях и ФИРОМ ги устройва.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАлександър Македонски не е създавал държава на Балканите ,нито баща му,просто са се биели помежду си полудиви племена през античността,а след това и срещу песрсите,римляните,а преди това са и част от морските народи,съставляващи балканските племена заедно със скитските и племената от Апенините.
66
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Древните македонци не са гърци, но нямат нищо общо със сегашните макета дето са българи.
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако беше грък, щеше да се казва Филип Гръки, а не Македонски."Пак гоовриш небивалици. То Скопие официално (!!!) се отказа от Александър Македонски и от Филип пред ЕС. Издигнатите им паметници е обещано от Скопие да им се свалят надписите и да се сложат нови надписи, че това са паметници на гръцки(!!!) национални герои и паметниците са построени за да поддържат приятелството и мира между Скопие и Атина.А ти още караш на старите опорни точки...
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са Филип и Александър Македонски.Траки не и не.Българи не защото ни няма.Филипопол колко години е български и колко византийски.Да се биеш в гърдите е едно но истината е друга.
63
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдив е тракийски/български град. Филип Македонски не е грък! Александър Македонски не е грък. Ако беше грък, щеше да се казва Филип Гръки, а не Македонски. Македонците не са гърци, те не са говорили на гръцки език. Да, Александър Македонски се е гърчеел и затова получава критики от собствения си народ, защото се е срамувал да говори на македонски, а не на гръцки. А македонците са племе родствено на траките. Македонският език е бил диалект на тракийския, както и днес е диалект на българския.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ти автентичен цитат за гръцката азбука - ".......После, като дойде Паламид, започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви. Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви. С тези 19 букви пишеха дълго време. После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг 5 и друг 3 за числата. И така мнозина за много години едва събраха 38 букви. " ,от "За буквите",Черноризец
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Четете ИсториятаНа фанариотски измислици не се хващаме,когато предоставиш автентични документи,с независим химически анализ,може и да ти повярваме на фанариотските измислици за Филипопол,българското име е Пълдин на Пловдив,а римското Тримонциум,но не е бил дълго под ромейска власт.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПрестани с твойте траки,ние говорим за Византия и България.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Мачкат ни и ни вземат територии ,защото нямаме политици!Така стана през войните които водехме!А ако бяхме нихилисти ,въобще нямаше и да участваме във войните в които имахме възмножност да се включим!
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръцката азбука е открадната тракийска писменост. Гърците са нямали азбука, когато са дошли от Африка в Европа. Гърците са изостанало племе, морски пирати, които са дошли от Африка на Балканите Затова взимат тракийската писменост и я наричат гръцка. Взимат тракийските богове и ги наричат гръцки. Кирилицата е тракийската азбука, тя винаги е съществувала, просто цар Борис я официализира.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не били националисти... айде да не се съглася. Българина трае, трае, но по време на война мачка всички. Всеки на Балканите ни има страха. На нас политиците са ни слаби. Но това е друга тема.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52 Не да мислиш ,че Ципрас си вярва на това което е казал на елините!Лукавия Ципракис много добре знае , че над 70% от гърците не подкрепят договора от Преспа ,и затова не пуска такъв важен въпрос на референдум!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гърците от време на време нещо им става и започват кьотек.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички народи на Балканите, българите са най-малко шовинисти и националисти! Всички около нас са супер нацисти. Българите сме най-толерантните и затова ни мачкат и ни вземат територии. Факт!
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте протеста си е гръцки. Това, че Русия иска да вади дивиденти и да се възползва от случая е друга тема. Протестират в Гърция всички. Нито един грък не иска това изкуствено име за този изкуствен народ.