Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македонияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Четете Историята...Ами ние виждаме,че ти не си чел историята,Кирилицата е създадена от българин - Климент Охридски,владетелите на Сръбското кралство са роднини на българските царе и аристократи,а преди това Сърбия е била и част от България,сърбите получават и царска титла,благодарение на роднинитГърците или конкретно византийците,не са имали собствена азбука,а са събирали и прибавяли букви от различни места постепенно,това е описано от Черноризец Храбър,ако си чел старобългарска литература
51
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Ако питаме русофилите, те ще искат да прекръстиме Шумен на Шойгу, Монтана на Медведев, а Пловдив на Путин !
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Не чети само средновековна история!Я ,прочети за гръцките золуми в Македония след18век!Апогея на зверствата са по време на междусъюзническата война!Карнегиевата анкетна комисия е описала малка част от тях!В нея се споменава ,че от всички балкански воюващи страни ,Българските издевателства над чужди войници и население са най-малки!
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако отворя гръцки, турски, сръбски или румънски учебник и там пише, че България не съществува. Аз на гръцките учебници ли да вярвам или на себе си, защото България я има напук на всички врагове, които са около нас. Защото ако слушахме гърците, България не трябваше да я има. Дреме ми на оная работа за гърците, РУК за тях.
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците за разлика от сърбите имат история. Сърбите само се надуват, но за какво?
47
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което е лошо за Гърция, е добре за България. Няма по-големи българофоби от гърците. Даже турците са по-свестни от гърците.
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците и србежите са най мръсните,долни,лукави народи съседи на България!Стотици са примерите за затриване на българския етнос от сърби и гърци!За това което е лошо за тях ние трябва да го подкрепяме и защитаваме!Назад в историята те постъпваха по същия начин с нас!
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местя го от единия крачол в другия. Дреме ми за гърците и за гърция. Измислена държава са гърците, нищо не става от тях.
44
10
 
6
 
! Отговори
akud преди 5 години
македония час по скоро в ES
43
3
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Гърците са шовинисти. Ясно им е как един ден ще има претенции от Северна Македония до единна Македония. Макетата и сега нагло крадат българската история. За разлика от гърците ние пак клякаме и оставяме да се гаврят с достойнството ни и суверенитета ни. Политици и народ!
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството, че кухочерепните същества, членове на герП сънуват Путин, даже с отворени очи. Такава злобна прослойка, някакви си облъчени 10% ще ни казват какво да мислим... гербери, вие мозък нямате, мисъл нямате, капацитет нямате, взели сте акЪли да давате... странна работа. Я си рийте там тинята със зурлите, че ще станвте на суджуци скоро.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНТи не си в час,българите не искат разделена Македония,ако искаха,албанците им предлагаха много отдавна да си разделят Македония между българи и албанци,но българите отказаха и не искат разделена Македония."Вътрешната македоно-одринска революционна организация е национално-освободителна организация на българите в Османската империя. Организацията е активна в Солунския, Битолския, Скопския, Одринския и Цариградския вилает в края на XIX век и началото на XX век."
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте в CNN.gr снимките. Хората в центъра на Атина са много.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори Ципрас и гръцкото правителство е против това име. В момента много силно ги притискат от Запада. За да могат да натикат Македония в НАТО. Там е заровено кучето.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протеста няма нищо общо с комунистите в Гърция. Който знае поне малко гръцки е чувал по техните радия какво се говори. Гърците няма да допуснат да има държава наречена "Македония".Виждате какво става около 1 млн. души протестират. Долу Ципрас!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе много се изхвърляте. След като гърците протестират в ООН-то може и там като в Македония да обявят референдум. Тогава ще видим наистина какво иска гръцкия народ.
36
15
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АКО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА ПО-РАВНО МЕЖДУ АЛБАНИЯ, СЪРБИЯ, БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ВСИЧКИ ЩЕ СА ДОВОЛНИ! :D
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руските шпиони от Балканите !
34
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република Северна Македония - свиквайте русофили-продажници !
33
13
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТО Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ ПРОТЕСТА Е ОРГАНИЗИРАТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В ГЪРЦИЯ!!!ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е НА ИЗДРЪЖКА НА ЕС ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ФАЛИРА ТАЗИ *** КЪДЕТО ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ Е ОТ ВЗЕТИ ЗАЕМИ КОИТО НИЕ ЕС ГРАЖДАНИТЕ ПЛАЩАМЕ В МОМЕНТА!