Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!

Москва: Чужда намеса може да доведе до кръвопролитие
24 яну 2019 14:40, Елка Василева
275
Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!
Снимка: Reuters

Кремъл определи като неуместен въпроса дали е възможно да бъде дадено убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, ако самият той поиска това.

„Господин Мадуро е легитимният държавен глава на държавата Венецуела, затова смятаме подобен въпрос за неуместен“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент в отговор на журналистически въпрос.

Той обясни, че от Венецуела не е получавана никаква молба към Русия за оказване на каквато и да е помощ във връзка с изострянето на политическата ситуация в страната.

Кремъл смята за противоречащ на международното право опитът за узурпиране на властта във Венецуела, а намеса на трети страни в ситуацията в страната е недопустима и може да има много негативни последици.

„Смятаме опита за узурпиране на върховната власт във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право. Това е основата на нашата позиция. Много внимателно следим развитието на събитията във Венецуела, ние сме много разтревожени, включително сме обезпокоени от изявления, които не изключват някаква намеса отвън, от трети страни в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела“, каза Песков.

Още по темата

По думите му Кремъл смята за вътрешна работа на Венецуела въпроса за диалога между Мадуро и опозицията и не вижда възможност да дава оценки в това отношение.

Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, заяви от своя страна руското външно министерство, предаде Франс прес. "Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", се посочва в изявлението.

На 21 януари в Каракас беше извършен опит за метеж, организиран от група военнослужещи от националната гвардия в една от казармите в столицата на Венецуела. След този инцидент Върховният съд на страната отстрани от поста му председателя на Националното събрание и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. В отговор той призова жителите на Каракас и на другите градове в страната да излязат на протест.

След това в страната се състояха масови антиправителствени протести. На 23 януари Гуайдо се обяви за и.д. президент на Венецуела.

Практически веднага след това той беше признат като такъв от САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че народът на Венецуела се е обявил смело срещу режима на Мадуро, искайки свобода и върховенство на закона.

В отговор Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. От своя страна Гуайдо призова чуждите дипломати да останат във Венецуела.

Сред страните, които подкрепиха Мадуро, са Мексико, Куба, Боливия и Турция.

Руските политици реагираха рязко на случващото се във Венецуела и около нея, оценявайки изявленията на Тръмп като намеса във вътрешните работи на една независима държава, а събитията от сряда като опит за държавен преврат, пише Интерфакс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците се изплашиха че ще им убият долара с крипто валутата си. Петронезнам какво си.
109
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата с най-големи петролни залежи няма пари да си купи тоалетна хартия. Комунистите са истински таланти в съсипията.
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До неразбралСамолетите са ненужни само според руските тролчета. А преди това нали те ревяха че нямаме авиация?А като не ти харесва Тиквата гласувай против него и ще го свалиш. Вече се е случвало. Помниш ли, Деменци? И си подаде и оставката. И това ли забрави?Диктатори са Лилипутин и Лукашенко. Ама нещо не се разбират на последък.
107
6
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Сценария е винаги един и същ.Има президент, който не се подчинява на заповедите от краварника.Обявяват го за диктатор, режим и т.н, погазване на човешки права и тем подобни. Опитват се да удушат страната икономически, хората обвиняват действащия президент.Изниква демократичен президент подкрепян от краварника и сателитите.Стария президент го убиват демократично. Но май спря да работи този сценарий. Даде накъсо в С.Корея, Сирия, Турция, какво става?
106
15
 
9
 
! Отговори
Некадърен -Незаконен преди 5 години
Мадуро незаконно е дал клетва пред венецуелския съд , а не пред парламента - както са правили всички предишни президенти. По законния начин той няма как да стане президент - втори мандат отново във Венецуела - народа не го иска , защото гладува заради неговата некадърна икономическа политика. Над 3 милиона души са емигрирали в съседните държави , въпреки че няма война в държавата. От Сирия емигранитите са по-малко.
105
8
 
10
 
! Отговори
Говорит Масква преди 5 години
Да идва Мадуро при нас, че тук останаха само гейове.
104
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гледайте в ЮТУБ "Революцията няма да бъде излъчена". същото като преди 17 г.Този невероятен документален филм е заснет във Венецуела през април 2002 г. от европейски екип, който се оказва случаен свидетел и хроникьор на държавния преврат, когато тъй наречената демократична опозиция се опита да свали венецуелското правителство, демократично избрано от народа. Този държавен преврат отвори очите на стотици хиляди венецуелци истинската същност на буржоазната демокрация.
103
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е естествената родина на всички провалени сатрапи.Янукович сега пък Мадуро.
102
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро е диктатор, затова е подкрепян от други като него - Путин, Ердоган. Съсипа прекрасната си страна, умори от глад собствения си народ, в резултат на което близо половината от населението избяга в съседните държави, САЩ и Испания. Трябва да се разкара по един или друг начин.
101
17
 
11
 
! Отговори
Нека преди 5 години
Да се съберат на едно място всички безумни диктатори. Нека от Кремъл да си вземат Мадуро - да им крепи мад....
100
15
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Русия наддава такъв неистов вой, защото е "вкарала" милиарди във Венецуела и по-добре за тях е венецуелците да измират като мухи отколко Мадуро да сдаде властта!Щото тея хора не протестират със стотици хиляди от хубаво!
99
11
 
16
 
! Отговори
Нагледен пример преди 5 години
Венецуела е комунистически образец. Как под инфантилното ръководство на цоциалистите Чавес и Мадуро- една от най-богатите държави в Америките може да изгони 3 милиона венецуелци от родината им и да се превърне в най-бедната.
98
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МадОро ще го парщят на предният капак на Москвич, после иде ред на кремльовският гАсудар!
97
11
 
16
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
До Анонимен 100.....Този опит за /преврат / е защото ХОРАТА НЯМА КАКВО да ЯДАТ ....заради НЕКАДЪРНИ КРАДЛИВИ т.н. социалисти ! Ти къде беше . когато нашите КОМУН / социалисти срутиха лева и доведоха до ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ? РОСНЕФТ и Китай имат инвестиций там - заедно КРАДАТ с Мадуро .....ПАНИМАЕШ ?
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага си проличава къде има тоталитарни режими според подкрепата на диктатора.
95
6
 
13
 
! Отговори
трололо преди 5 години
Оставете я така както си е Венецуела, за да служи за образец що е то комунизъм :)
94
6
 
14
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Социализма пропадна на всякъде. И там ще пропадне.Няма спасение.
93
8
 
11
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До ??? 98 А чий го дири Русия във Венецуела ?
92
6
 
13
 
! Отговори
ГНУС преди 5 години
Където има петрол-тм са американците.В Сирия няма и те си тръгнаха.
91
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на никоя независима държава. Справка 9 Х 44.и десетки други. Така де !