Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!

Москва: Чужда намеса може да доведе до кръвопролитие
24 яну 2019 14:40, Елка Василева
275
Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!
Снимка: Reuters

Кремъл определи като неуместен въпроса дали е възможно да бъде дадено убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, ако самият той поиска това.

„Господин Мадуро е легитимният държавен глава на държавата Венецуела, затова смятаме подобен въпрос за неуместен“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент в отговор на журналистически въпрос.

Той обясни, че от Венецуела не е получавана никаква молба към Русия за оказване на каквато и да е помощ във връзка с изострянето на политическата ситуация в страната.

Кремъл смята за противоречащ на международното право опитът за узурпиране на властта във Венецуела, а намеса на трети страни в ситуацията в страната е недопустима и може да има много негативни последици.

„Смятаме опита за узурпиране на върховната власт във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право. Това е основата на нашата позиция. Много внимателно следим развитието на събитията във Венецуела, ние сме много разтревожени, включително сме обезпокоени от изявления, които не изключват някаква намеса отвън, от трети страни в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела“, каза Песков.

Още по темата

По думите му Кремъл смята за вътрешна работа на Венецуела въпроса за диалога между Мадуро и опозицията и не вижда възможност да дава оценки в това отношение.

Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, заяви от своя страна руското външно министерство, предаде Франс прес. "Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", се посочва в изявлението.

На 21 януари в Каракас беше извършен опит за метеж, организиран от група военнослужещи от националната гвардия в една от казармите в столицата на Венецуела. След този инцидент Върховният съд на страната отстрани от поста му председателя на Националното събрание и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. В отговор той призова жителите на Каракас и на другите градове в страната да излязат на протест.

След това в страната се състояха масови антиправителствени протести. На 23 януари Гуайдо се обяви за и.д. президент на Венецуела.

Практически веднага след това той беше признат като такъв от САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че народът на Венецуела се е обявил смело срещу режима на Мадуро, искайки свобода и върховенство на закона.

В отговор Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. От своя страна Гуайдо призова чуждите дипломати да останат във Венецуела.

Сред страните, които подкрепиха Мадуро, са Мексико, Куба, Боливия и Турция.

Руските политици реагираха рязко на случващото се във Венецуела и около нея, оценявайки изявленията на Тръмп като намеса във вътрешните работи на една независима държава, а събитията от сряда като опит за държавен преврат, пише Интерфакс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентите по света се избират от САЩ, а президентът на САЩ се избира от президента на Русия. Това го знае всяко гугъларче.
89
3
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Заминели тоя 1 бг лев ще е 100 руски рубли
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе хубаво са готови да помогнат с военни средства, но Янките ако дебаркират, тоя ще изкара 3 часа и 1/2, а помощниците ще скачат в океана на салове за да се "измъкнат"
87
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 5 години
Do 101 Русия е комшия с украина, или не?<br>Спрете да триете хамерикански мекерета.
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната страна жертва на ЦРУ. Докато светът не се обедини да изхвърли САЩ от ООН и да им наложат тотално икономическо ембарго, янките си мислят че всичко им е простено, а законите са за другите.Монголската империя, много по-малко страдание варваризъм е причинила на светът.
85
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Тези нямат ли крайцер "Аврора"за революции?Вижда се ,че с протести не става и Мадуро си почесва ....колената!
84
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98 USA е практически комшия с Венецуела кухар, я погледни атласа! Все едно ние да не се бъркаме в проблемите на Балканите. Въпроса е *** чий го дири на майка си у.......Венецуела
83
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опита за преврат във Венецуела организиран от кашената ционистка клоака САЩ е пред провал. Армията и силите за сигурност изцяло застанаха и подкрепиха президента Николас Мадуро Огромните страни Русия,Китай Индия ,Иран и Турция обявиха ,че подкрепят законната власт на Мадуро и Москва ,Пекин И Анкара са готови да помогнат с военни средства за потушаване на метежа..Този опит за преврат е заради това,че Венецуела официално от 1 февруари се отказва от долара и ще продава нефта си в китайски йоани
82
7
 
19
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
Какво искат тия бе ? Супер са си при Мадуро - 7$ заплата ! Да гледат от нас - БСП на власт + Виденов + Р. Гечев = 3 $ заплата !
81
11
 
13
 
! Отговори
??? преди 5 години
Чий го дири USA във Венецуела???
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела има някакви протести, хората искат този дето ги докара да с махне. Само с лозунги не става.
79
3
 
7
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
В българската обикновено запл,ождаме свинките им щото са евтини докато нер,езире им си грухтят дали да бъдат( гладна велика *** )или ( велика гладна *** ) накрая пак си остават руска ***
78
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЗИ СУТРИН И ТУРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЕРДОГАН СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ РУСКИТЕ И КИТАЙСКИТЕ СИ КОЛЕГИИ КАТО В ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ МАДУРО ЕРДОГАН Е ИЗЯВИЛ ПЪЛНАТА ПОДКРЕПА НА АНКАРА КЪМ ЛЕГИТИМНАТА ВЛАСТ НА МАДУРО И ЕРДОГАН Е ОБЯВИЛ ,ЧЕ АКО КАРАКАС ПОИСКА ВОЕННА ПОМОЩ ОТ ТУРЦИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С МЕТЕЖНИЦИТЕ ,ТО ТУРЦИЯ ЩЕ ИЗПРАТИ ВОЕННИ В ЮЖНО АМЕРИКАНСКАТА РЕПУБЛИКА.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Следващия Майдан ще е в МоскваЦаря неговите хора ще го чистят!"Тия мантри от години ги повтаряте - и ....НИЩО.ОЧАКВА СЕ ДА СЕ ЧУЕ:"ГаВАРИТЬ МаСКВА...!".
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С кои танкове ще успокоят напрежението руснаците ? - с Т-34ките от Втората световна ли а след тях пехотата с копия и брадви.
75
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чий го дири путин във Венецуела, русията е на хиляди километри от ю.америка! Руската наглост унищожава една богата държава, жалко за народа и!
74
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АРМИЯТА ДНЕС ЗАСТАНА КАТЕГОРИЧНО ЗАД МАДУРО .ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ МАХДАН НЕ УСПЯ .НОВИНИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЧАСОВЕ СА ,ЧЕ НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ И АРМИЯТА ВЪВЕЖДАТ РЕД В СТОЛИЦАТА КАРАКЛАС И ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ.ЛИДЕРИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА СА ОБЯВЕНИ ИЗВЪН ЗАКОНА И КАТО МЕТЕЖНИЦИ КЪДЕТО БЪДАТ ЗАЛОВЕНИ ЩЕ БЪДАТ АРЕТСУВАНИ,А ПРИ ОКАЗВАНЕ НА СЪПРОТИВА И ЗАСТРЕЛВАНИ. СВЕТОВНИТЕ ОСВЕДОМИТЕЛНИ АГЕНЦИИ ИНФОРМИРАТ,ЧЕ МАДУРО Е ПОЛУЧИЛ КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ОТ РУСИЯ И КИТАЙ И МОСКВА И ПЕКИН СА ГОТОВИ ДА ОКАЖАТ ВСЯКАКВА ПОМОЩ
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че 10 кораба с тоалетна хартия са колкото целия бюджет на Боливарския колхоз ( веницуела)
72
1
 
4
 
! Отговори
искам да попитам преди 5 години
До РеалностаВ българската........
71
10
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
В руската *** винаги има майдан ритнели камбаната поредното баш прасе с корона Задължително