Бизнесът не хареса концепцията за "спящите акции"

Повечето били на емигранти, а те нямало да ги местят в регистри
Обновена: 28 яну 2019 22:00 | 28 яну 2019 21:26, Екип на Bulgaria On Air
14

Правителството представи концепция за "спящите акции". Според нея всеки собственик на акции да ги прехвърли към избран от него инвеститор в рамките на една година. Ако не го направи, спящите книжа автоматично ще отидат в специално създаден фонд.
Още по темата
Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 години. Но ако и след това собственикът не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърния фонд.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира пред Bulgaria ON AIR, че в концепцията се тръгва от грешна презумция, че акциите непременно трябва да се махнат от регистъра. По неговите думи в момента за поддръжката на този регистър плащат предприятията, а на гражданите не им струва нищо.

"Ако гражданите ги преместят в регистър Б към инвестиционен посредник, те вече ще дължат такси за тяхното съхранение, което е в техен ущърб. Ако не ги преместят, според концепцията ще бъдат иззети. Това е разпореждане с чужда собственост. Ако това предложение се реализира, би довело до ощетяване на близо 3 млн. души", смята Васил Велев.

В момента таксите, които трябва да се платят за прехвърляне на акциите, често пъти са по-големи или колкото тяхната стойност.

"Това, което ние посочваме като решение, е да се облекчи и поевтини управлението и унаследяването на тези акции трябва да е безплатно. Управлението на тези акции трябва да може да се извършва дистанционно", обясни експертът в "Денят ON AIR".

По думите му голяма част от притежателите на акции са мигранти и няма да се върнат, за да прехвърлят акциите си от регистър А в регистър Б.

"Няма как държавата национализирайки, да произведе добри корпоративни практики", категоричен е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
моите акции и на покоината ми маика са в златен лев на валентин Карабашеввицепремиер на проф л беров искам си рентата за 30 години
11
0
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Идеята за акциите има една подмолна страна. Сега има хиляди акионери с по 10 - 15 акции, които нямат право на глас. Когато държавата им ги изземе и ги концентрира в ръцете на някой като ДП, Цвъ. Цвъ. или други престъпници на прехода, изведнъж много успешни фирми ще се сдобият с нежелани тъмни субекти за съдружници с право на глас в общото събрание. Който е успял да завърти една успешна фирма в тези мътни времена, има реална опасност да я загуби.
10
0
 
2
 
! Отговори
отново преди 5 години
далавера-никой да не се връзва,ще се напълни гушата пак на някой както и преди 30 години.това са долни лъжи
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е да отнемат акциите от гражданите, да ги прехвърлят на един нов приватизационен фонд и на хората да се дадат акции от този приватизационен фонд. Този приватизационен фонд ще търгува, продава акциите на гражданите. Това се нарича "силово инвестиране", подобно на "силовото застраховане" от 90-те години. Повтаря се далаверата с приватизационните фондове на баневци и всякакви други, които станаха супербогати от боновете на гражданите.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз отде да знам кво стана с тези акции и боновите книжки отпреди 30 г?!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сердика Ловеч по пътя затроян каква е тази миризма бре а колко децибела сте нарушили
6
1
 
9
 
! Отговори
СТОП преди 5 години
Апелирам ,Господин Президент ,Моля за Вото на този Закон .НАП може да издири Наследници и да ги принуди да плащат стари Дългове на Дедите ни , а не може да издири Печелившите от Масовата Пришатизация ???Това е ЗАКОН БАНЕВ ?Трябва да се Разследва Шефа на БНБ и КФН - Те са взели Подкуп от Банев .
5
0
 
2
 
! Отговори
ДО 5 преди 5 години
Не се Подържа този Регистър - кажи как ще направя справка за Майка ми - починала е през 2008 - има всичко като данни , ама Регистъра е затворен .
4
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 5 години
БА АЗ ТАЗ ДЪРЖАВА САМО ДА ВЗЕМА, ТЕЗИ МАЛУМНИЦИ ПО ЦЯЛ ДЕН СТОЯТ И СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ КАКВО ДА ПРИБЕРАТ ОТ ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ПОСЛЕ ДА СИ ГО РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН КЪМ ТЕХНИТЕ ФИРМИ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ТО БИВА БИВА ЛАПАНЕ АМА ВЕЧЕ СЕ ОЛЯХТЕ ДАЖЕ СЕ ПРЕОЛЯХТЕ, НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ!!! НА Мадуро ли се правите на кво? вече почнахте да национализирате частни активи сопите ви са малко трябва като подухне вятъра да се люлеете, сещате се нали...
3
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
В Момента тече постоянна Реклама на КФН за Акциите от Масовата Приватизация . Това трябва да се спре от Президента - Мафията иска да си изчисти Лихвите - Опитайте се да си направите Справка от Централния Депозитар под Крилото на БНБ - Нямате шанс .Ще ограбят Парите на Родителите ни като КТБ Долу ГЕРБ и в Затвора .
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв инвеститор? А спящите милионери да ги събудим и да им дадем парите на инвеститор ли? Всеки ден луди идеи.
1
1
 
26
 
! Отговори
Георги преди 5 години
А защо никой не казва нищо за неполучените досега дължими за тези акции някакви дивиденти та ако ще да са и стотинки на година