САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"

Помпео: Газопроводът насочва пари към Русия и вреди на Европа
13 фев 2019 07:48, Елка Василева
138
САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"
Снимка: Reuters

Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Помпео е подчертал с това изказване нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса на фона на дадената от Берлин заявка за сближаване. По-рано вчера Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви Помпео на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович.

Още по темата

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".

"Мисля, че (американският) президент (Доналд) Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток-2".

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия "Северен поток", ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", каза полският външен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много руски *** има тук. Русия само е вредяла на България исторически. Като се почне от княз Светослав. ПСВ, ВСВ. И накрая комунизма внесен от техния главорез. Всички се превъзнасят по по царя освободител, ок. Но след този цар идват на власт българо-убицийте в Русия.
101
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте лъгали, България никога не е била американска колония, а винаги немско-руска. Странно е колко много мразите страната САЩ, благодарение на която я има България след Първата световна (Удроу Уилсън).
100
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** пак треперят :)))
99
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Америка ще победи русия.Както всеки път.
98
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДОСЕГА ДЕ СПАХА АМЕРИКААНЦИТЕ ТА НЕ ПРЕДЛОЖИХА ДА ПРЕКАРАТ ПОД ОКЕАНА ГАЗ ЗА ЕЕВРОПА КАТО СА ТОЛКОВА УМНИ И СИЛНИ??? ИЛИ САМО ВЯТЪР НА УСТАТА ЗА ДА НЕ СЕ ВКОЧАНИ ЧЕНЕТО МУ НА ТОЯ ГЕЙ. КАКВА РАБОТА ИМАТ НА СТАРИЯ КОНТИНЕТ ТА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ. ЕВРОПА ДА ДИКТУВА КАКВО ЩЕ СЕ ПРАВИ В АМЕРИКА -НЕ. И ТОЯ *** ИСКА ДА ПОДЧИНИ ЦЕЛИЯ СВЯТ В КРАКАТА НА АМЕРИКА. РУСИЯ ЩЕ ВИ ОТВЕЕ КАТО ПЕРЦЕ СРЕД НАЗРЯВАЩАТА ФИНАНСОВА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА В СТРАНАТА ВИ ***. ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ВАС.
97
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е ***, воняща на блато и Боярищник...
96
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът в САЩ е прекрасен, животът в България и много други марионетки е мизерен - скачени съдове, преливане на средства от едно място на друго.
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"време е Русия да освободи европа от окупаторите , защото това вече не се издържа"--------------------------Достоен наследник на хитър петър си, но напразно се надяваш някой да се окаже по-глyпaв от теб. Да те освободи, защото ти не издържаш на окупаторите и буквално след година да жъне черна неблагодарност?Никога не съм възприемал хитростта като проява на ум.
94
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера по телевизията високопоставен американски политик каза по повод Украйна, че тя сама си взема решенията и САЩ не и се месят изобщо.Интересна работа, месят се на Германия, Франция, Англия, на цяла Европа и на колко още страни. А не се месят на Украйна. Наистина ли считат хората за толкова глупави или им и все едно?
93
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът в САЩ е прекрасен, защото има евтини стоки от Китай, евтина дрога от Мексико, Колумбия. Евтини дрехи и обувки Найки от Виетнам. Има евтини ГМО родни храни от соя и царевица, анаболно телешко и пуешко.
92
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛавровЖивота в САЩ наистина е прекрасен, защото ограбват други страни. Живота там е прекрасен за сметка на мизерията в страните, които експлоатират. Живота там е прекрасен, защото не търгуват както всички останали, а принуждават страни-васали като България да им купуват боклучавите самолети на колосални цени, без да имат нужда от тях, просто извиване на ръце и действия чрез марионетни правителства, които те контролират. Риториката за партньорство е само наивниците.
91
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците нека построят "Атлантически поток". Рейгъномиката твърдеше, че свободният пазар ще победи СССР. Сега вече смятат, че трябват санкции и ембарота, за да победят Русия. Русия вече продава, а не подарява ресурси на Източна Европа и бившия Съветски съюз. Искаха пазарно стопанство и по-добрата система да победи. Днес не са доволни от резултата.
90
17
 
7
 
! Отговори
Лавров преди 5 години
Дъщеря ми учи и работи в САЩ, защото там живота е прекрасен.*** Нинова:- Прав сте, другарю, затова и моят син живее в САЩ!
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Майк Помпео. Всички пари трябва да се насочват единствено към САЩ.
88
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ТАКЪВ СВЯТ за когото говориш!!! Може би само в твоите мокри, джендърски сънища! И слава Богу!!!!Алкаш напомпан, ти да не си завършЕл някое вечерно килийно училище в мАсква? Кажи бе дръжки!
87
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Какви соларни, какви вятърни инсталации те гонят бе? Знаеш ли КОЛКО е КПД-то на едни такива инсталации"Проблемът на АЕЦ е същия както и проблемът с ВЕИ Постоянно генериране на 100% мощност срещу непостоянно генериране на мощност от 0 до 100%Проблемите се решават с АКУМУЛИРАЩА ТЕХНОЛОГИЯ - единствената евтина такава за сега е ПАВЕЦ. ако се появи по-евтина технология или по-масова която да е евтина затради обем производство и ВЕИ ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА независимо от КПД им
86
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е Русия да освободи европа от окупаторите , дори и да се прибегне до сила , защото това вече не се издържа
85
4
 
33
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Те искаха да спрат и Турски поток, но Ердоган и Путин излезнаха корави. Сега да видим със Северен поток какво ще направят. Вече си го казват директно даже, че ще направят всичко за да го спрат.
84
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До X 82НЯМА ТАКЪВ СВЯТ за когото говориш!!! Може би само в твоите мокри, джендърски сънища! И слава Богу!!!!
83
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво се руснаците ли водят хибридна война или американците водят икономическа война срещу Русия, като се опитват да спрат всеки руски проект?