САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"

Помпео: Газопроводът насочва пари към Русия и вреди на Европа
13 фев 2019 07:48, Елка Василева
138
САЩ ще направят всичко, за да спрат "Северен поток-2"
Снимка: Reuters

Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да спрат проекта за газопровод между Русия и Германия "Северен поток-2", обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Помпео е подчертал с това изказване нежеланието на Вашингтон за компромис по въпроса на фона на дадената от Берлин заявка за сближаване. По-рано вчера Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, "насочва пари" към Русия и едновременно с това вреди на Европа, заяви Помпео на съвместна пресконференция във Варшава с полския министър на външните работи Яцек Чапутович.

Още по темата

Държавният секретар на САЩ призна, че проектът "определено съдържа търговски аспект", но в същото време предупреди, че той крие и "огромен риск за сигурността".

"Мисля, че (американският) президент (Доналд) Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу "Северен поток-2".

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия "Северен поток", ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", каза полският външен министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
24
 
! Отговори
Ибн ебн ал Булгар преди 5 години
Направихме така с американските бази, че ако не слушкаме, ФАЩ ще дадат част от БГ на турция, както със северен кипър. Браво
61
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
европа има голям проблем- краваршингтонпри нарастването на населението в света и безстпорното превъзходство на китайската икономика над американската и европейскатав бъдеще само обединението на европа с русия ще спаси европейските народисъвокупноста от ресурси и интелегентност на европейците е единственото спасениено западните трябва да го осъзнаята за нашите управници - крадливи де.билчета без коментар
60
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЮЖЕН ПОТОК СПРЯХАТоя пък, я се събуди бе!600 милиона евро транзитни такси хахахаха.Абе ей, луд човеко ... да не си ял и ти от руската рукола?
59
19
 
3
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 5 години
Нали сащ имат втечнен газ. Путин ако спре газа ще вземем от тях. Дотогава всичко е точно. Мойта сигурност гарантира ли се с тези високи цени на всичко.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Да не забравяме , че баба Меркел е от Източна Германия.Баба Меркел не е от Източна Германия, а от Западна Германия бяга със семейството си в Източна Гармания, защото баща й е разкрит шпионин.Ума ми не побира как тая дърта комунистка се е добрала до този пост.
57
3
 
32
 
! Отговори
ЮЖЕН ПОТОК СПРЯХА преди 5 години
сега се мъчат да спрат СЕВЕРЕН ПОТОК. Ако нашите надупени управници не бяха подарили 600 МЛН ЕВРО годишна такса на ТУРЦИЯ с тези пари щеше да има и за пенсии и за деткси градини. Да ама американците щяха да им конфискуват на БОКО и ПЛЕВЕЛА парите в офшорките, а на маса социолизи и журналисти грантовете
56
0
 
42
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Поляка го разбирам,друго щеше да е потока да минава по суша.Щяха да стоят на кранчето да си го въртят по свое усмотрение или по нареждане на САЩ,а за всичко щяха да обвиняват Русия.Направо красота.Та като се се обсъжда Северан поток,сещайте се за отбивката от ТП към хъбчето наречено бойкова мечта.Ами то ще си остане и мечта защото при тоталната зависмост и сервилност на българската администрация от ДД на САЩ,как смятате ,че ще бъде построено хъбчето,а без руска газ то е безсмислено
55
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удряй бай Дончо!
54
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия ще отсвири щатските напъни за спиране на СП-2, интересно колониални държави като България и Унгария дали ще имат топки за продължаване на Турски поток.
53
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не знам защо трябва да жаля ЕС. Никой не ни пита за ЕС и НАТО. Безумни закони , акцизи и правила.Според мен са даже вредни за държавата.
52
11
 
18
 
! Отговори
РУСОФОБИТЕ преди 5 години
не вземат НОВИЧОК, а редовно пият ДУРАЧОК
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плниците мрънкят кат вдовици за к.р. Ама така сам са смял, ама тъка сам съ смял
50
4
 
24
 
! Отговори
РУСКИЯТ ГАЗ Е ВРЕДЕН преди 5 години
а американския лъч на свободата. Май Новичока е редовна добавка в храната на русофобите у нас и по света
49
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще умра от кеф след като пусна турди о северен поток 2 и спрат транзита през ***. Това ще бъде победа на демокрацията и свободата над САЩисаните военнолюбци
48
3
 
28
 
! Отговори
ДА АМА преди 5 години
ГЕРМАНИЯ им показа среден пръст за Северен поток 2 и поляците като първи американски кучета в Европа лаят, ли лаят. Калинка Захариева и тя ще джфка в общия хор на русофобите. Поляците си правиха сметката с евтин американски газ на дъмпиг да стават разпределител за Европа, ама са си правили сметките без германците. Та питам: Нас какво ни засяга . По-скоро да се молят на ТРЪМ да им разреши Турски поток да мине от тук
47
19
 
7
 
! Отговори
Путин се смее преди 5 години
Затова ЕС няма бъдеще. Немците създават такова разединение в ЕС за каквото Русия само може да си мечтае. Първо бяха гостите на Меркел. Това предизвика Брекзит и появата на крайно левите и крайно десните - прецедент от ВСВ насам. Сега немчyгите ще финансират режима на Путин чрез СП2, само 5 години след анексията на Крим. Източна Европа използват като ресурсен придатък - евтина работна ръка, миячи, *** и т.н. и грам не им пука за нея - yнтерменши. Помпайте райха и се радвайте рoби.
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непослушните и неугодни хора и проекти на напредничавата западна демокрация се ликвидират с най-варварски методи и средства.
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как да не се кефим как Русия им го набива мощно на мелезите от окрайна и на краварите. Поляци и балтийци могат само да скимтят.
44
2
 
33
 
! Отговори
до 42 преди 5 години
Рано днес си се дрогирал другарю Гендар Сороски ! Ще се задавиш от рано още в злобата си ! Успокой ся. Северен поток ще го има и без съгласието на САЩ и техните слуги от полша и балтийските държавици.
43
3
 
33
 
! Отговори
ЧЕ ОТКОГА СМЕ преди 5 години
и ние в Близкия изаток, че Калинка Захариева е на тая конференция. Явно са привикали всички васали за масовост на статистите