Край! Airbus спира от производство "Суперджъмбо" A380

Последните доставки ще приключат през 2021 година
14 фев 2019 12:30, Красимир Ангелов
43

Снимка: Reuters

Европейският авиоконцерн "Airbus" обяви официално, че прекратява производството на най-големият в момента пътнически самолет в света – А380, наричан още "суперджъмбо".

Още по темата
Компанията обяви, че ще направи последните доставки на машината през 2021 г., съобщава BBC.

Решението идва след като авиокомпанията "Емирейтс", която е най-големият клиент на А380, намали поръчките си от 162 на 123 машини.

"В резултат на това решение и въпреки нашите усилия за продажби на други авиолинии през последните години, доставките на А380 ще приключат през 2021 г.", обяви изпълнителният директор на "Airbus" Том Ендърс.

Причината за решението е, че повечето авиокомпании не намират за ефективно използването на толкова голям самолет. За да бъде ефективно използването им, на практика тези самолети трябва да са пълни при всеки полет, а това не се случва винаги.

А380 влезе в употреба през 2007 г. и се превърна в най-големият пътнически самолет в света, като изпревари своя най-голям конкурент – легендата Боинг 747, известен като "Джъмбо Джет". Той може да превозва на борда си близо 550 пътници. А заради лукса в него мнозина определяха А380 като хотел в небето.

Въпреки това, от 2005 година общо 57 фирми са отказали вече заявени поръчки за A380. Сред тях са компании като "Emirates", "Virgin Atlantic" и "Lufthansa".  А планираната карго версия на самолета така и не видя бял свят заради липсата на интерес към него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: AirbusсамолетAirbus A-380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VМрия е товарен и прекалено шумен за пътнически самолет.
11
2
 
1
 
! Отговори
Летял преди 5 години
Двупосични билети все съм купувал, не съм патувал от 2015-а с такъв... ако ги купиш извън сезона излизаха по- евтино, не е недостъпен ( билета беше около 570$ за нормалната и към 800 за луксозната (това включвааше и прикачването от Париж до София.....
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грандоманщината лека-полека започва да изтрезнява и да се приземява ... и това приземяване идва от Тълпата, като в случая тя го прави несъзнателно ... а какво ли би станало ако осъзнае Силата си!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛетялВинцето е добро, както и водката с доматения сок.....---много еФтино винцЕ и водка пиете, бееее ...
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината за решението е, че повечето авиокомпании не намират за ефективно използването на толкова голям самолет. За да бъде ефективно използването им, на практика тези самолети трябва да са пълни при всеки полет, а това не се случва винаги.--ха добрутро минке !това малко прилича на ситуацията - да купиш "на промоция" голям шпек от 1 кг, без да помислиш, че докато го изядеш, може и да се развали, вместо да си вземеш 1 бройка, пък като я изядеш - пак си купи, ако изобщо ти се яде още шпек
7
0
 
14
 
! Отговори
lol преди 5 години
A380 e страхотен, има и невероятна лукс част, в която не можеш да разбереш дали летиш или си в 5 звезден хотел. Но да, логистиката покрай него и подръжката му предполагат изпозване само за дълги разстояния.
6
0
 
18
 
! Отговори
Летял преди 5 години
Возил съм се на него 12 пъти, все едно съм у нас в хола, а лети с 1005-10 км постоянна скорост...... Винцето е добро, както и водката с доматения сок.....хапването по френски си го бива и е 3 пъти ако летиш през океански до Западното Крайбрежие...сранетооо също не беше лошо, и не е клаустрофобично като при малките самолети....Филми, музика, гледаш всички камери, карти...въобще може да си прекараш много приятно. Първия път дори не спах почти...Дават одеалце, слушалки, тапички все глезотии
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от полетите в Източното полукълбо се изпълняват от А380.Например, към 1/3 от полетите от Западна Европа за Залива са с такива самолети. Те, между другото, прелитат над Варна и са интересна гледка.
4
16
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Нали вече има ан 225 Мрия ? Тоз за кво са го правили ??? То ако беше на далавера СССР щеше да напълни света с Мрии ;) Е хубу поне са се охарчили яко
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този огромен самолет може да се ползва само за междуконтинентални полети за къси растояния не става. Емирейтс купха от тези машини и ги ползват предимно за Америка и Австралия. От време навреме ги ползват и до европа когато съберат достатъчно пътници. Не си заслужава за 100 200 човека да дрънкаш такава огрмна машина.
2
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А сега де.Що ли ми се струва че авиокомпаниите не могат да устискат на поддръжката.Да кажеш че 550 пътници са толкова много че не можеш да ги събереш е доста смешно изявление
1
0
 
22
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 5 години
Жалко, красива машина е. Интересно дали ор Еърбъс поне са успели с продажбите да покрият разходите за разработка на самолета?