Димитровград вече официално е и Цариброд

Поставиха нова официална табела на сградата на общината
50
Димитровград вече официално е и Цариброд

"Община Цариброд" пише на български език на поставената днес нова официална табела на сградата на общината в града. На нея има и надпис на сръбски език "Општина Димитровград", съобщи за БТА посланикът на България в Сърбия Радко Влайков.

Още по темата

По този повод се е състояла и кръгла маса за използването на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство -ова, -ева, -ска.

Сред официалните гости на събитието са били посланик Радко Влайков, евродепутът Андрей Ковачев, държавният секретар на сръбското Министерство на държавната администрация и местното самоуправление Иван Бошняк.

"Връщането на официалното използване на традиционното име "Цариброд" след 68 години прекъсване е изпълнение на нашия дълг към поколения българи от двете страни на границата", коментира Радко Влайков. Според него това е важен стимул за българското национално малцинство да повярва, че българската държава стои зад него.

Използването вече на традиционната българска норма за окончанията на женските фамилни имена за българското национално малцинство е огромен прогрес в опазването на неговата национална идентичност, смята Влайков.

Можем да се поздравим с едно начало на възстановяването на историческата справедливост, тъй като сме в дълг към предците ни с името на града и общината Цариброд, каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев. Важно е, че ще се използва и българската именна система в окончанията на женските фамилни имена - както за новородените, така и за всички, които искат да възстановят своите имена, допълни той. По думите му това е много важна стъпка в правилната посока, като разделянето и несправедливостите към нашите сънародници от последните сто години могат да бъдат преодолени само в контекста на европейската интеграция.

Двете наименования /Цариброд и Димитровград/ ще имат еднаква сила на официална употреба, написа вчера във Фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов. Той изразява радостта си, че за първи път от 1951 г. на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името Цариброд. Борисов определя случилото се като исторически пробив, постигнат след продължителни усилия.

"Намерена бе и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име. Честитя на всички българи от двете страни на границата, че отново ще наричаме това прекрасно място Цариброд", посочва още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Цариброддимитровград
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
и Фердинанд и Борис вкараха държавата в национални катастрофи. Сега да кажат нашите д*****йници, кога Разград, Кърджали, Шумен и т.н. ще имат на административните си сгради алтернативните имена на турски? Или за кучета и котки може, а за прасета и кози - не може?!...
35
0
 
2
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
До ДоСамо да питам, тъй като е ясна политиката на Сърбия за унищожаването на българските традиции в Македония, не мислиш ли че точно Балканската федерация е била решение на много въпроси породени от закъснялото освобождаване на България. Защо закъсняло? Ами защото при предната РТ война е имало разпратено писмо до гръцките владици на Българските градове да обявят независимост. Те са си питали онази работа. За това не е виновна Сърбия, а Гърция. И виж как днес отново ни сервират Вартоломей.
34
1
 
3
 
! Отговори
Поми яр руски преди 5 години
До Анонимен 28Ако те докопам, ще се отречеш от написаното, преди да са пропели първи петли! Фердо и един долен бисексуален тип, негодник, грандоман, подлец и е взел грешната страна, което е коствало на народа ни стотици хиляди убити, загубени територии и ужасни репарации и унижения! Даже синът му, Борис III, не е искал да го види и му е забранил да се връща в България!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФЕРДО СЪСИПА БЪЛГАРИЯ И ИЗЧЕЗНА С ВЛАК ПЪЛЕН С ЦЕННОСТИ, ТЕГЛЕН ОТ ДВА СЪВЪРШЕНО НОВИ ЛОКОМОТИВИ, КОИТО НИКОГА НЕ СА СЕ ВЪРНАЛИ В БЪЛГАРИЯ.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dobra novina za Bulgaristan.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са в бяс от успехите на Борисов!
30
2
 
3
 
! Отговори
Гостилничаря до 32 преди 5 години
Додо, в България командват, в случай, че не си забелязал, същите (юдеи, кръвопийци, както искаш ги наречи), които управляваха и тогава. Единствената разлика е в привидната окраска на козината, симулитаща разлика в управленските идеи. На практика всички са наследници на гореспоменатия Г.Д., действията им са съвременен прочит на тогавашната действителност.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върви нов Възродителен процес. Македония вече е Северна Македония, Цариброд си е Цариброд.
28
4
 
8
 
! Отговори
козметика преди 5 години
Ало медийните драскачи когато на табелата която така угоднически ни показвате напишат Република България община Цариброд тогава изпадайте в телешки възторг сега е просто безсмислено .
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или как БГ дипломацията се напъна и направи от нормален град Шизиград!
26
11
 
18
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Живо ме интересува, кога ще се преименува , но напълно, а не наполовина (както Цариброд) и Българския Димитровград!? Докога името на този долен алкохолик, отцепродавец, кръволок и слуга на юдеоционисткия болшевишки комунизъм Георги Д. ще бъде увековечавано с географски обекти на негово име?! Или, може би в България още командват юдеите?
25
6
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
В моментния си ентусиазъм, прочитайки заглавието на тази публикация, човек може да реши, че едва ли не Сърбия е върнала заграбените от Отечеството ни Западни Покрайнини! Когато прочетем публикацията в детайли обаче... се оказва малко като в ония виц - не било компютри, а компоти, и нямало да ги продаваме, а да ги купуваме! Щели, видите ли, да разрешат да се постави И табелка Цариброд, паралелно с официалното име - на юдейския сатрап Димитров. Явно Бойко е спазарил страхотна сделка!
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29Фердинанд е бил абсолютен мо шеник, добре осребри хвърлянето на войската на страната на две залязващи империи +Германия. Даже си осигури пожизнена пенсия от германците, а бедния бг войник, отиде да мре за без пари.! Така ли трябва да постъпва истинския монарх? Цяло чудо е, че не обесиха Фердинад. Ако пък не беше революцията в Русия,ПСВ щеше да завърши с огромно фиаско за царя и държавата, и почти сигурно е, че щяхме да станем част от Руската империя.
23
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами загубихме войната, в която Фердо ни включи на грешната страна.Кой е тоя Фердо бе, поми яр руски? На този цар са се клели българските генерали и стотиците хиляди войска, ***! Коя е грешната страна? Тая, която е срещу *** ли? Никой не може да знае предварително кой ще спечели една война.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние ревем за доходи и за справедлива съдебна система!Човекът твори история!Ха ха ха ха ха ха ха...Циркус!
21
10
 
6
 
! Отговори
Не ни интересува преди 5 години
Изобщо не ни интересува името на тоя град.Има дървена атмосфера и може да пукнеш от скука.Виж Пирот е друга манджа,има дух и човек може да види това онова.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замаян съм от тиквените успехи!
19
6
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 5 години
"Като как Фердинанд е виновен за Цариброд и Босилеград?".....Не е прав Иво Христов - повече от 80% сте! Даже не си чувал за Ньойския договор! "Като как" се стигна до него? Ами загубихме войната, в която Фердо ни включи на грешната страна. И освен тези земи Кралството на сърбите, хърватите и словенците ни взе и села в Кулско и Струмица, а гърците - Беломорска Тракия!
18
5
 
6
 
! Отговори
45 преди 5 години
"Ако не се бяха скарали Тито и Сталин България щеше да изчезне от картата и да е част от Югославия!!"Може би за българите периода 1950 - 1990 ще се да бъде малко по-добър ако това се беше случило...
17
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...отново ще наричаме това прекрасно място Цариброд".....Чудото голямо, ще се пукна от гордост! Видяхме жив цар, колко струва, как краде, как съди страната си. Имаме си Царевец, Царичина, Цар Петрово, Царево... Б.Б. трябва да се съсредоточи върху Костинброд, избори идват!И колкото и да се напъва, няма да смени името на българския Димитровград!