Заплаха ли е изкуственият интелект за човечеството?

Д-р Хироши Ямакава от Лабораторията за изкуствен интелект в Токио
22 фев 2019 08:00, Анисия Иванова
38

4975 гледания   |  Още видео
От години хората се опитват да направят компютрите по-бързи, по-точни и...по-интелигентни. Крайната цел е да се стигне до създаването на изкуствен интелект, съизмерим с човешкия разум.

Д-р Хироши Ямакава, директор на лабораторията за изкуствен интелект в Токио, сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR, че изкуственият интелект е базиран на човешкия разум.

Има много сфери и възможности за неговото използване. Големият въпрос е - съществува ли опасност изкуственият интелект да надмине човешкия и да застраши бъдещето на хората.

Според него има два възможни сценария на развитие. При първия изкуственият интелект ще стане супер интелект.

Вторият сценарий е хората да внедрят разум в компютъра, но в бъдеще ще е много по-лесно и по-бързо супер интелектът да се надгражда сам.

Доктор Ямакава е категоричен - изкуственият супер интелект ще се саморазвива.

"В близко бъдеще може да използваме силата на изкуствения интелект за лоши неща като престъпления или за оръжия, и други подобни. Но помислете и от друга гледна точка - изкуственият интелект може да бъде използван и за изключително полезни неща. В далечно бъдеще изкуственият интелект ще бъде по-развит, може би на равнището на човешкия, и това ще създаде проблем с неговото контролиране. Много е вероятно в бъдеще изкуственият интелект да подлежи на овладяване само от...друг изкуствен интелект", каза д-р Хироши Ямакава специално за Bulgaria ON AIR.
 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 седмици
Абе 80% имат нужда от такава протеза. Кога почват опитите за присаждане на ИИ на хора?
31
4
 
3
 
! Отговори
48р8376в61 преди 3 седмици
Пълни глупости! Докато инженерите не направят поне малко подобие на живо същество с изкуствена нервна система не може да се говори за изкуствен интелект,а тука се говори за инструмент за следене, убийства и нищо друго. Това не е ИИ.
30
4
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 седмици
До Българин

С какво по-точно се занимаваш, след като всичко по темата са само "маркетингови глупости"? И какво ще спечелят от този фалшив маркетинг, фирмите инвестиращи в подобни разработки, след като нямат нищо читаво, което да предложат на пазара?
Ясно е, че на този етап няма изкуствен интелект, който да работи на принципа на човешкия мозък. Така е, защото ние все още не разбираме как работи нашия мозък. В момента, в който има напредък по този въпрос, ще видим много бързи резултати и при ИИ
29
3
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 4 седмици
Както е тръгнало надолу образованието, скоро и дървените сметала на бабите ни ще са заплаха за естествения интелект на човечеството .
28
4
 
2
 
! Отговори
42 преди 4 седмици
Да включат в мрежата компютри тип "Ганьо" за баланс. Гаранция, че няма да успеят първите да се развият до "супер интелект".
27
5
 
4
 
! Отговори
Господ преди 4 седмици
Ей,маскари пийте си спокойно ракията,аз всичко виждам и няма да ви оставя на някакъв ии да ви затрие.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Самият термин интелект е все още недобре дефиниран и подлежи на сериозни разлики в интерпретациите. Ако погледнете историята му за последните 50 години, разбирането за думичката интелект се мени много. Напоследък се оказа дори, че има не само един вид, а поне 5 - 6, че може и повече. За изкуствен интелект, първо трябва да дефинираш интелект, а това е невъзможно, защото естеството на понятието е такова, че в момента, в който си способен да го дефинираш, са мени и разбирането ти за него.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Многу гулема зсплаха е за гендарите в софиата
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако беше достижимо с днешните технологии, досега някой да го беше направил ...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А защо машината не разви съзнание ми много просто защото за нито един изчислителен процес без значение колко е сложен няма нужда от съзнание, и след като няма нужда еволюционно няма и да се появи и лошото е че всички учени в тая сфера това го подозираха от самото начало.За изчисление мога да използвам и калкулатор без съзнание и защо ако той стане по-сложен такова трябва да се появи просто няма нужда.Плюс това интегрирането на подобни на съзнание неща в машини води до по-лошо и функциониране.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Плюс това само развиващ се изкуствен интелект има вече от над 40 години интересно за всичкото това време единатвеното само развиване което се видя в лаборатория беше че започна да оперира по бързо и да разпределя честотно по правилно бази данни.Това послужи за създаването на днешните биг дата тоест оперативен административен софтуер за разпределяне на счетоводна и юридическа информация.Тоест произведохме много добра машина за сортиране ба папки с деля и присъди в съда и уволнихме пет секретарки.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
по медиите отговора е ми живеем в капитализъм трабват ни пари а те идват от продажби не подкрепим ли лъжите на корпоративните шефове че едва ли не утре ще изкараме Терминатора ще ни уволнят а ние друго не можем да работим.Много хубаво но изчислителна мощ не е интелект.Компютъра и сега изчислява по-бързо от човек.Но в него някя и няма нужда да има за обяснението на каквото и да е в него изтрие т в смисъл на разбиране.Даже и да се саморазвие го прави защото така е програмиран а не защото иска.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 19.С други думи горе няма наука четете само маркетинг стратегия на японска фирма.Шефа на научния проект за който работим тук поднааа всичкк водещи учени в тая сфера те не са чак толкова много хора к то тези дето имат свястно финансиране и работят за американските военни.Еми те казват следното интелект в смисъл на изчислителна мощ има от вече 70 години но интелект в смисъл на разбиране не само няма а вече се съмняваме че може изобщо да има в машина.А защо тогава подкрепят пропагандата
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В тая статия както и всички предни от тоя тип прокарват пропаганда без аргументи с цел печалби базирана на невежеството на населението.Тук на Запада тая пропаганда е като чалгата в България тече и от чешмата само дето и вярват само разни полуобразовани.В интелектуалната и научна класа мнението е гореописаното и то не на някой външен а на най-добрите в света който разработват въпросния интелект.Само дето в медиите се явяват все едни съмнителни субекти собственици на фирми който все пропагандират.
18
1
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 седмици
ИИ на Гугъл бил се научил сам да мисли/говори. Мислил, мислил, говорил, изпращал съобщения и сега пак мисли. Проблема е, че от Гугъл не могат да разгадаят езика на който мисли. Така вече 2 години ИИ им изпраща съобщения и те не могат да го разберат ;)

То и в Бостън има една голяма лудница и никой лекар не може да разбере лудите. Какво се опитват да кажат?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5

Ахъъъъъъу!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 8

IQ 3000 точки не е реално нещо, защото IQ е изкуствено създаде а скала, измерващ човешкия и телект, спрямо едн среден оценка). 100 точки не е средния резултат, защото хората изкарват толкова на теста, а защото е предназначено, че средния резултат на теста е 100 т. Дори да си 1000 пъти по-умен (каквото и д разбираш под това), то максималния ти резултат не може да бъде над 207 точки. Ко има някой 10 пъту по-умен, то неговия резултат ще 207.0000001
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 14

Като в укракнореди 90 години? Няма храна, няма човек?
14
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 4 седмици
Човек винаги трябва да си запази възможността да дръпне щепсела. Колкото и съвършен да е интелектът, все още всичко се захранва от поток електрони.... Няма ток, няма интелект.
13
1
 
1
 
! Отговори
б преди 4 седмици
Франкенщайн да го кръстят. И пак да се питаме после.