Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия

Някои от тях по-високи дори от обезщетенията за жертвите на нацизма
Обновена: 23 фев 2019 21:22 | 23 фев 2019 21:15,
137
Скандал: Белгийски ветерани от Waffen SS – с пенсии от Германия
Снимка: Reuters, архив

И до ден днешен белгийски сътрудници на нацистките Waffen SS получават пенсии от Германия, които са по-големи и от обезщетенията на някои от жертвите на нацизма.

От тях живи днес са само трийсетина човека – и всичките на възраст над 90 години. Всеки един от тях получава допълнителна пенсия от Германия – между 425 и 1275 евро месечно, твърди белгийският историк и изследовател на нацизма Алвин де Конинк.

В интервю за белгийския вестник "De Morgen" той прави следното шокиращо сравнение: на белгийците, служили във Waffen-SS, им се признават като стаж за пенсия годините, през които са били в затвора заради сътрудничество с нацисткия режим. В същото време белгийците, които са били експлоатирани в трудовите лагери на нацистите в Германия, са получавали след края на войната обезщетение в размер на 50 евро месечно.

След като Вермахтът нахлува във Франция, Белгия и други страни, Хитлер издава указ, с който обявява, че чужденци, които са се присъединили доброволно към Waffen-SS, получават правото на финансова издръжка от страна на германската държава. По този повод германският историк Мартин Гьолниц обяснява, че след 1 януари 1940 година Waffen-SS е изпълнявал задачи на Вермахта, поради което неговите членове са имали статут на държавни служители в Германския райх. По този начин им се е полагала месечна издръжка, както и на всеки друг войник от Вермахта, независимо от националността му.

В Латвия –  около 1500 подобни пенсии

Трудно е да се каже колко са получателите на такава издръжка днес и в кои страни от света живеят те. Но само в Латвия към средата на 1990-те години е имало към 1500 бивши членове на Waffen-SS с допълнителни пенсии, посочва Гьолниц за "Deutsche Welle".

За тези плащания на белгийски ветерани от СС се говори още от края на 2016 година, когато темата беше повдигната от организацията "Група: памет", за която е работил Де Конинк. Още тогава белгийският парламент се опита да получи от германските власти имената на облагодетелстваните, както и да убеди властите в Берлин да спрат плащанията към тях.

Депутатката от Лявата партия Ула Йелпке също повдигна въпроса в Бундестага, но ѝ бе отговорено, че германското правителство не може да предостави подобна информация, тъй като няма данни за това каква част въпросните пенсионери в Белгия са били доброволци във Waffen-SS или са били съдени като колаборационисти.

Трима белгийски депутати сега предприемат нов опит: в искане до Комисията по външната политика на парламента те настояват да бъде сложен край на това "напълно неприемливо положение" и въпросът да бъде решен "по дипломатически път". Единият от вносителите на искането допуска, че тези допълнителни пенсии от Германия не се облагат даже и с данъци.

Поправка в закона, която е почти безсмислена

Германия всъщност е правила опити да осуети изплащането на пенсиите на ветерани от СС. Законова поправка от януари 1998 г. например регламентира, че въпросните добавки може да се отказват на лица, които "по времето на националсоциализма са участвали в нарушения на основните човешки права и правовите принципи.

Такъв казус например представлява доброволната дейност в структурите на СС. Поправката обаче се отнася само до молбите за допълнителна пенсия, подадени след 13 ноември 1997 година, което означава, че въпросните скандални случаи изобщо не са засегнати от тази разпоредба.

Мартин Гьолниц се съмнява в успеха на новата белгийска инициатива. Всеки единичен случай трябва да бъде проверяван отделно, защото членството в СС не означава автоматично, че лицето е военнопрестъпник. "Мисля, че просто мълчаливо ще се изчака, така че проблемът да се реши от само себе си“, казва германският историк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, нашите *** от ДС/БКП,Какви пенсии взимат и за какво??!!Я, направете справка?!Все са с пенсии далеч над тези, коитовършеха най-черния труд по мини и строежи.... И то за далавери, доноси и убийства на. Невинни хора и етноси!!Това не е ли скандално....??!!!
76
1
 
8
 
! Отговори
до 81 преди 5 години
Точно другарю....като дядо ти - в св.Неделя!
75
7
 
1
 
! Отговори
ДО 80 преди 5 години
Значи Терористи са победили Фашизма ?Ти Наци ли си ?
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според законите на ООН и Женевската конвенция, в бойни действия могат да участват само униформени лица с отличителни знаци на воюващата страна, записани официално в някоя бойна част. Цивилен с пистолет под якето, който насред града стреля в гръб и мята бомби, се брои за терорист и се съди като такъв от военен съд. При отстъплението си руснаците взривяват язовирната стена на Днепър (най-голямата в света) и издавят над 70 хил. украинци в селата надолу по течението. Също военно престъпление.
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на немската окупация загинали от глад няма. Съдени са и са екзекутирани руски цивилни мародери и терористи, така наречените партизани, които са убивали хора от засада или са залагали бомби на обществени места, също като сегашните т ИД. Организирането на подобна съпротива е военно престъпление според правилата на ООН.
72
1
 
14
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Тези пенсии са одобрени още по времето на Аденауер и одобрени от тогавашния парламент в БОН . Waffen_SS са преди всичко войници били се за страната си като част от Вермахта, стига се е търсило под Вола Теле.... На някои генерали дори Сталин им плащаше пенсии в Ген Щабните академии до живот....тук става въпрос за редови войници.....Не мога да разбера какво нередно има в това да се плащат пенсии на фронтоваци и тук ги има все още....само, че са мизерни добавки....
71
13
 
6
 
! Отговори
Хелга от SS преди 5 години
Скъпа Ангела, дойде време да ти разкажа как се появи на този свят и кой е истинския ти баща. Веднъж както си брах гъби в гората от храсталаците изскочиха трима червеноармейци... напълниха ме като пуйка за деня на благодарността и с патешка походка се прибрах в дома си. Така се появи ти. Руснаците са твоя баща! Или поне някой тях.. Винаги съм се възхищавала на Хитлер и съм му служила вярно, но в онази нощ след като ми пръснаха янyзая, нещо в мен се пречупи и заобичах Русия!
70
2
 
15
 
! Отговори
До враг на германия преди 5 години
Умник. От слаба Германия печелят само САЩ и Китай, а Европа губи ужасно много. ... Ти за кои си?
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъма и фашизъма са създадени от група евреи масони от ложата на Деветте сестри за да иземат парите на монархииите и на аристокрацията. Във концлагерите са пращани предимно графове и херцози и барони и техните семейства къде мислите, че изчезва цялата европейска аристокрация всичко на всичко към 2 млн убити. По-късно когато успяват евреите насъскват комунистите и фашистите едни срещу други за да се избият взаимно. Във Русия вместо фашизъм създават работническо селски партии и там ограбват
68
6
 
13
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
значи, 30 белгийци са проблем за света, а 1200 балтийци-не? А що не се споменава и за украинските лайнцета? или за полските убийци на евреи?
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак некакви глупости съчинени от DW!
66
0
 
16
 
! Отговори
До 73 от Васко от да преди 5 години
Анонимен.Тук не става въпрос за фашисти. Не ми харесва това демонизиране на загубилият войната. Прочетете малко и се ограмотете.... В момента ли няма война? Има и то жестока. Световна. Но методите са други. Война на подчиняване и робство. Световно господство. Познай от кой се водят войните. От същите във ВСВ. Резултатите обаче ще са доста по-тежки. Повярвай.... Руснаците ли са по-добри или САЩ?... Надявам се да не се получи решение за разцепване на бг и да дойде някой Освободител.
65
17
 
4
 
! Отговори
Враг на германия. преди 5 години
Тръгнала нация от пенсионери и турци с територията на Полша да се прави на сила. Това ще им излезе през носа защото винаги когато тръгнат да се правят на велика сила завършват с катастрофа и масови изнасилвания на немкини :D Китай ги колонизира икономически, Русия с една ракета авангард ще превърнале Берлин в руини, САЩ само с мита могат да им сринат автомобилната индустрия. Недоyбитите фaшаги сте МИНАЛО СВЪРШЕНО, както и германийката ви. :)))
64
0
 
5
 
! Отговори
гледам календара преди 5 години
Значи след 2 два месеца стават точно 74 години от края на ВСВойна в Европа - - тез есесовци в пенсионна възраст много дълголетни бре . . . . Щот не вярвам да са били 6-7-8 годишни през май 1945 година ! ! ! Разбирам да бяха грузинци.......или абхазци там някакви...
63
2
 
7
 
! Отговори
Васко от дагама преди 5 години
А и тези, които ще спорят. Може ли да ми кажете 1 грешна концепция в теорията на Адолф Хитлер.... Като разбира се изключим методите им за постигане.
62
5
 
12
 
! Отговори
Васко от дагама преди 5 години
Интересувам се от един въпрос. Ако Хитлер беше се вслушал в думите на генералите си, а не бе обхванат от вълната на безпощадният развой на войната в полза на Германия до този момент, кой щеше да е лошия в този момент? Русия или Германия?...Руснаците ли не са правили извращения?... Обаче няма как да се знае, защото тези факти ги няма в песните, които пеете за деветия десантен батальон, Катюша, ставай страна и так дали.
61
6
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЩЕ СЪМ МНОГО УДОВЛЕТВОРЕН КОГАТО ВСИЧКИ НАЦИСТИ СЕ ОЗОВАТВ ЗАТВОРИ.....
60
1
 
10
 
! Отговори
veskimu svoeto преди 5 години
Силата на Германия е в нейната организираност
59
4
 
5
 
! Отговори
Рибентроп преди 5 години
До Враг на германия.Абе ти да не си ***? Забрави ли как заедно си делнахме Полша? Забравили ,че заедно строихме държавата на работниците и селяните? Забрави ли ,че разликата по между е само една - Интер-национал социалисти!За последните няколко години от Русия в Германия са емигрирали над 4 млн души. Ти на коя Германия си враг?
58
8
 
5
 
! Отговори
Трудовакъ преди 5 години
Белгийците трябва да обяснят защо шефът на тяхната Рексистка партия, любимецът на Хитлер бригаденфюрер Леон Дегрел, командир на Waffen-SS дивизията "Валония", който беше съден и осъден задочно на смърт, както се полага за колаборационист с хитлеристите, не им беше предаден от испанските власти. Вярно е, че той през 1945 г. избяга в Испания, но белгийците можеха да блокират Испания за НАТО и ЕС, докато не им предадат обратно осъдения военнопрестъпник и политик Леон Дегрел. Той почина в 1994 г.