Ромите в Унгария - дисциплинирани, макар и неинтегрирани

И все пак масово са заклеймявани като престъпници и мързеливци
134
Ромите в Унгария - дисциплинирани, макар и неинтегрирани
Снимка: Булфото, архив

Преди десет години десни екстремисти извършиха серия от убийства срещу роми в Унгария. Междувременно президентът Виктор Орбан успя да наложи представите на мнозинството относно малцинствата, пише Дойче веле.

Убийците пристигнали в полунощ: първо подпалили къщата, а когато семейството с две деца тръгнало да бяга от пламъците, нападателите открили стрелба по тях с пушки с рязана цев. 28-годишният баща Роберт Чорба и четиригодишният му син загинали, дъщерята оцеляла, макар и тежко ранена, а майката се отървала с по-леки наранявания.

Друго чудовищно престъпление от серията расистки убийства на роми е извършено в селище на около 60 километра югоизточно от Будапеща. През 2008 и 2009 година там загинали общо шестима роми, а други 55 души, повечето от които също роми, били ранени, някои тежко.

Успешна ромска интеграция?

Преди 10 години - в крайната фаза от управлението на едно корумпирано и хаотично социаллиберално правителство - навсякъде в Унгария маршируваха десноекстремистки групи, настоявайки за "решаване на ромския въпрос".

Днес четиримата извършители на серията убийства са в затвора, а насилието срещу роми изглежда като далечен спомен от миналото. Правителството на Виктор Орбан вижда в това положително развитие в страната един от големите си успехи. Представители на управляващите подчертават, че правителство води безкомпромисен курс срещу десноекстремистките прояви и полага успешни усилия за интеграцията на ромите - най-вече чрез своята програма за социално подпомагане.

Маргинализираното малцинство

Критиците обаче гледат на интеграцията на ромите другояче. Те твърдят, че правителството на Орбан си е присвоило определена антиромска, съобразявайки се с нагласите на своя електорат.
От друга страна ромите са изтласкани в периферията на обществото чрез регулаторно-политически социални мерки. "Обществото се успокои, защото държавата осъществява това, което много хора си представят като твърд подход спрямо ромите", казва ромският активист Аладар Хорват.

Той е първият депутат-ром от Либералната партия след края на диктатурата в Унгария. "Много хора симпатизират на партията Фидес, защото тя дисциплинира ромите", споделя той.

Опасни предразсъдъци

Самият Орбан не е изявен противник на ромите, което обаче не му пречи да не е последователен в отношението си към тях. Навремето той бе казал, че ромите също трябва да работят, за да има в Унгария достатъчно данъкоплатци. "От престъпност не може да се живее! Също и от социални помощи", посочи тогава Орбан.
Колективното заклеймяване на ромите като престъпници и мързеливци е широко разпространен унгарски наратив, който Орбан използва за послание към своите избиратели.

Истинска интеграция?

На практика в Унгария не е осъществена истинска интеграция и включване за повечето от живеещите в страната между 600 хиляди и 800 хиляди роми. Общественополезният труд е задължителен за получателите на социални помощи - който отказва да работи в комуналните услуги, губи правото на помощи. Според унгарските социолози, комуналната дейност не е открила пътя към свободния трудов пазар за повечето участници. Законовите рамки позволяват на местното управление да контролира почти като полиция бедните хора, сред които има и много роми. При недостатъчна хигиена в домакинството или бягства на децата от училище, бедните домакинства са заплашени от незабавно спиране на социалните помощи. А сегрегацията в училищата се е превърнала в неписан закон за много региони в Унгария. Докато бедните и ромските деца ходят в държавните училища, децата на заможните унгарци посещават частни училища, финансирани косвено от държавни фондации.

Виктор Орбан обяви нова обхватна програма за подпомагане на семействата. В рамките на тази програма родителите могат да получават изгодни заеми при положение, че през последните три години са работили и са плащали данъци. Ясно е, че тези мерки не засягат ромите. "Унгарската социална политика не се съобразява с живеещите в дълбока бедност, към които принадлежат и повечето роми", казва бившият либерален депутат Йозеф Гуляш, който от десет години координира частна инициатива за подкрепа на оцелелите от серията ромски убийства. "Включването на ромите в обществото е още по-безперспективно, отколкото в началото на новото хилядолетие. Положението на оцелелите от серията ромски убийства също показва това много отчетливо", допълва той.

Забравени

Елизабет Чорба - майка на убития Роберт Чорба - се е примирила с мъката си. Тя живее с децата и внуците си само на няколко крачки от мястото на убийството в къща, плачеща за ремонт. Нейният съпруг е починал през 2013 година, а децата и внуците ѝ преживяват от нередовна работа на парче. Семейството получава редовна помощ само от инициативата на Йозеф Гуляш. Никой друг не се сеща за тях - нито от общината, нито някой политик се е сетил да се обади по случай навършването на 10 години от убийствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Унгарияромиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА ПОСОЧИ КАК СЕ ИНТЕГРИРАТ РОМИТЕ В ГЕРМАНИЯ. КОЛКО РОМИ В ГЕРМАНИЯ СА ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ, МЕНИДЖЪРИ И ПР.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гугъл не можал да преведе думата наратив?!?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е Виктор Орбан следване в Loránd-Eötvös-Universitäт - правни науки!Бойко Борисов учил за .... Следвал за ....Помогнете !
101
3
 
1
 
! Отговори
Justice Defender преди 5 години
За съжаление бг политици са също разисисти-неоназисти немсоа престъпните групи срещу роми които организизрат и геноцидните неоназистки закони коит подготвят,и именно политици ограбиха и укриха милионите от ЕС дадени за интеграция на ромите, а прокуратурата и до днес не се самосезирала да разследва пладнекия обир на парите за роми от корумпирани политици,нито за неоназисткте"закони'готвещи геноцид на родите,погазване на човешките им права,отнемане на детските в нарушение наКонституция и правото
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Кой ти каза тази глупост? Или сам си я съчини?България е една от най-богатите османски провинции, знае се, че българите са били по-богати от обикновените турци. И са постигали това с труда си.Освен това, в Османската империя производителите са се ползвали със закрила, уважение и стимули.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"унгарски наратив" !? Абе, Камелче! Къде ти е българската думичка за "narrative"? Или това е "български наратив"?Да беше учила навремето българския език в училище, сега нямаше да ти е трудно! Ама ти не! Бягаше от час да не те изпитат и да ти пишат двойка. :)
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато има що-годе читава държава, и ромеите са кротки. При нас, явно не е така.
97
1
 
8
 
! Отговори
Iris до 105 преди 5 години
Коментираме конкретно справяне с...... Става въпрос за прийоми със справяне на голям проблем.Всички сме потърпевши .
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато дете ромче в училище се държи нормално - не врещи, не се бие, поздравява с "добър ден", "довиждане", казва "извинете", "благодаря", говори на "Вие" с учителите, останалите го нападат с : "Какво се правиш на българин, бе/***?!" и го изолират.Те не искат да се интегрират. Те са си добре така. И те ни мразят.
95
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво му харесвате на Урбан като купи медии в Северна Македония и почна да плюе по България. Скри и сръбския си приятел и предател Груевски.
94
1
 
12
 
! Отговори
Iris преди 5 години
Да вземем пример от Орбан.Не е трудно.
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дойче веле"... Дойчо Велев, хи-хи!
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ромите в Унгария - дисциплинирани..." :)Ами, това твърдение е оксиморон. :) Смехотворно! :)Ц.г.нин и дисциплина !? Ми, то и в Трудови войски навремето го нямаше. :)P.S. ОКСИМОРОН Стилистична фигура, при която се свързват логически изключващи се понятия. В случая, понятията РОМИ и ДИСЦИПЛИНИРАНИ логически са несъвместими.
91
3
 
6
 
! Отговори
tarsa4 na sakrovisht преди 5 години
eto tazi novina osmisla zivota mi v balgaria - mnogo mi beshe vazno da razbera kak sa romite v yngaria -
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето го моделът.Дава добри резултати.Нашите роми с какво са по лоши ,че не им го прилагаме.Какво чакаме?
89
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Включването на ромите в обществото е още по-безперспективно, отколкото в началото на новото хилядолетие.ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НАСАЖДА ОМРАЗА И ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕТОВА ИЗКАЗВАНЕ Е РАСИЗЪМ
88
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Браво" на Орбанот строг президентстана твърд фашист......
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ мога да разбера:В тая държава закони няма ли ?Борбата е да се ПРИЛАГАТ ЗАКОНИТЕНО ПОНЕЖЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ДЕПУТАТИРОМИТЕ СМЯТАТ ЧЕ НЕ ВАЖАТ И ЗА ТЯХ
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чешките ромки са синеоки блондинки. Ама пак те крадат в Пражкото метро.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 92"българите" като теб със сигурност!!!!!!!