Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия

Сред участниците в срещата бе и президентът Румен Радев
Обновена: 28 фев 2019 23:06 | 28 фев 2019 22:56, Анисия Иванова
134
Президенти от източния фланг на НАТО притеснени от Русия
Снимка БТА

Президентите на девет страни от източния фланг на НАТО, изправени пред лицето на смятаните за империалистически амбиции на Русия, изразиха на среща днес в словашкия град Кошице сериозна загриженост за сигурността си предвид конфликта в Украйна, предаде Франс прес. Сред участниците в срещата бе президентът Румен Радев.

"Бяхме единодушни, че днес възраждането на руските имперски амбиции е факт и трябва да ги посрещнем адекватно", заяви пред медиите полският президент Анджей Дуда. Опасността от страна на Русия "е реална, събитията в Грузия през 2008 г. и войната в Украйна са най-доброто доказателство за това", добави той.
Девет източноевропейски страни членки на НАТО (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша) обсъдиха сигурността си в присъствието на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и отбелязаха съответно 20-ата или 15-ата годишнина от присъединяването си към НАТО.

"Изправени сме пред най-тежките заплахи от цяло поколение", се казва във финалното комюнике на срещата. Президентите на деветте страни изразяват притеснения и от отмяната на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен от Москва и Вашингтон през 1987 г. и превърнал се в опора на сигурността в Европа.
Форматът "Букурещ 9" беше създаден в Румъния през 2014 г. като реакция на изострянето на конфликта в Украйна.
 "Имаме какво да празнуваме. Но в същото време не можем да си позволим да свалим гарда. Светът е по-сложен и непредвидим от когато и да било", заяви Столтенберг. "Единственият начин да се изправим пред един по-непредвидим свят е да останем силни, единни и да продължим да се адаптираме", добави той.

"Нашите балтийски партньори говориха за опасенията, изпитвани в техните общества, които виждат какво се случва в Украйна, в Черно море или в Балтийско море", подчерта домакинът на събитието, словашкият президент Андрей Киска.

Той добави, че във финалното комюнике президентите на страните от "Букурещ 9" и генералният секретар на НАТО са изразили притеснения от засилващите се заплахи в сферата на киберсигурността, предаде ТАСС.
Те са свързани с разпространяването на шпионски технологии, в което са заподозрени китайските компании Хуавей и Зет Ти И. Участниците в срещата също така отбелязаха необходимостта от борба с фалшивите новини в интернет и медиите.

Полският президент призова НАТО да води политика на "отворени врати" към Грузия, Молдова, Украйна и Македония, съобщи още Франс прес. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските визи няма да паднат в близките 100 години , спокойно!Господарят иска от роба подчинение, но не задоволява прищявките му!!Освен визите, ще плащате скъп ток от двата американски ТЕЦ-а и още 2 милиарда за старите щайги Ф-16!Добро утро, селяни прости!Дори не осъзнавате, че сте роби.............роби като вас са най-добрите роби!
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До прогноза 76София да изчезне, но няма да е само София за съжаление........ами цяла България може да изчезне при евентуален ядрен конфликт.Нали си имаме ястреби като Соломон Паси и Росен Плевнелиев!!!Столица може да стане и друг град, напр.Велико ТЪрново!
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
консолидация но пушечното месо което ще поеме удара срещу западащише да е смешно ако не е трагично
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е член на НАТО и е в противноковия лагер на Русия............без значение дали това ни харесва или не!Без значение на това, че 70 % от БГ-народ се състои от русофили!При евентуален ядрен конфликт (не дай си боже) държавици като България първи ще изгорят като бушони, за да може американците да имат някакъв минимален шанс да оцелеят.Но не само България, цяла Европа ще стане ядрена пустиня!!!
48
14
 
20
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Радев. Достоен български празидент а не като онова недоразомение преди него.
47
8
 
13
 
! Отговори
прогноза преди 5 години
Войната , последната за човечеството на земята наближава провокирана от САЩ и техните слуги НАТО. Балтииските републики и Полша ще бъдат изтрити за минути, украйна ще бъде прегазена за норматив. Ще бъдат унищожени Белгия, Холандия, Норвегия, Англия, Швеция. Няма да бъдат засегнати Германия, Австрия, Унгария другите могат да пострадат ако се намесят. София също ще изчезне сред първите а ние от провинцията ще гледаме шоуто...
46
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империалистическите амбиции на Русия..............как го измислихте само?Русия има макисмум 15 военни бази в целия свят, САЩ имат около 800 военни бази!Когато фактите говорят, дори боговете мълчат!!
45
6
 
11
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Източния фланг няма проблеми с Русия, западния има, особено атлантическия, нобне му пречи да жертва източния, за кеф и не за първи път
44
11
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Нашето момче е с червена вратовръзка. Сигурен съм, че някъде на скрито място по нея има мъничък златен сърп и чук.
43
5
 
7
 
! Отговори
чистач преди 5 години
До 71 Ха-ха-ха!От рано днес си отваряш устата та до довечера може и да я затворят
42
9
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Нашто дърво какви текстове бил променил на тая среща бе? Сигурен сум, че и да го е направил, то е било за да защити Русия, а не България.
41
9
 
18
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
А какво се случи в Украйна: ами преврат финансиран от САЩ.Резултатата:хиляди жертви.Всички източни държави имат васална политика и естествено,ще пеят в тона,който задава господарят.Излизането от договора за ракети за среден обсек е инициатива на САЩ под предлог,че Русия го нарушавала.В момента времента са много по-опасни от времената на Студената Война и то защото една империя иска едновластие.
40
12
 
16
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Както винаги изолиран и със санитарен кордон около него.....Защо ли? Отговор: Никой друг не може да разбере висотата на неговите мисли...гениите винаги са били неразбрани.....Както Боко Тиквата, така и този ***, са поредната излагация за БГ. И после се чудим , защо никой не ни взема на сериозно.
39
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а никой не споменава факта, че и русия също е притеснена от налазването от сащ и нато навсякъде около нея! все русия ви е виновна! накрая ще им писне на руснаците и ще видите вие!
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите искат да отидат в САЩ, ама на греда, има визи.
37
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резидента е бил внедрен агент. После ще изпее всичко на Решетников.
36
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а президентката Плевнелиева била ли е там или е кърмила бебето?
35
5
 
20
 
! Отговори
комитата преди 5 години
оваряйте още врати и се приближавайте до руската мечка после св притеснявайте -да не стане един ден да нямате време да се приеснявате
34
16
 
32
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 5 години
господарите ви от САЩ поне визите да ви бехна махнали ...защо не кажете на хората колко милиарда ни струва НАТО на година грабят ни западните гадове така като никой не ние грабил за 1300 години
33
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, кухи ко.пелета, плюете по Президента на България Румен Радев, а не виждате до кого му е отредено място на срещата.За тези, които не мислят като пишат,...пардон, като плюят: Румен Радев седи на почетното място отдясно на Йенс Столтенберг. Вие си правете изводите...