Заведения и магазини крият обороти, сървърите им в Макао, Филипините...

В някои случаи софтуерът е настроен, така че да отчита само всяка втора продажба
28 фев 2019 07:00,
119
Заведения и магазини крият обороти, сървърите им в Макао, Филипините...
Снимка: pixabay.com

Заведения и магазини крият оборота си като държат данните за реализираните продажби на сървъри в екзотични дестинации като Макао или на островната държава Филипини. При проверките на НАП някои търговци пък обясняват, че сървърите с данни са в САЩ. Така при подозрение, че търговците крият оборот инспекторите от приходната агенция не могат да направят подробна справка за реализираните продажби няколко месеца или години назад, пише "Труд".

Още по темата

Това, че търговци крият оборота си на сървъри в Макао, пръв обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с представители на бизнеса, на която обсъдиха новите изисквания за касовите апарати.

Проблемът е, че редица търговци водят две счетоводства. Първото е за собственика, където, за да не го крадат служителите му, всички продажби се отчитат много стриктно. Второто счетоводство е за пред НАП и понякога то няма нищо общо с действителността.
При проверките приходните инспектори установяват случаи, при които софтуерът за продажбите е настроен, така че да отчита на касовия апарат всяка втора, или дори само всяка трета продажба. Останалите продажби се отчитат само в данните за пред собственика. Има и случаи, при които продавачът може да избере за всяка конкретна сделка дали да даде касова бележка и да я отчете пред НАП, или само да отпечата на принтер служебен бон, който да даде на клиента.

Оборотни заведения край морето най-често имат най-голям стимул да укриват оборота си чрез сървъри в екзотични дестинации. Ако заведение прави оборот от 90 хил. лв. за едно денонощие чрез тази схема може да скрие голяма част от дължимите налози.

За да бъдат стопирани тези опити за укриване на оборот новите изисквания към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите предвиждат сървърите на търговците с данни за продажбите да бъдат само в страни от ЕС. Освен това самият софтуер за управление на продажбите трябва да бъде одобрен и регистриран в НАП. Едно от изискванията към софтуера е да позволява служителите на НАП да имат достъп до данните за продажбите чрез одиторски профил. Това означава, че когато отидат на проверка на място в магазина или заведението, данъчните ще мога да правят различни справки от базата данни за продажбите.

Смяната на касовите апарати ще стане на четири етапа. За регистрираните по ДДС фирми без софтуер за управление на продажбите, остава изискването до 31 март касовите им апарати да подават данни до НАП на 5 минути. До 31 март върху касовите бележки за горива трябва да пише акциза и покупната цена. Нерегистрираните по ДДС фирми без софтуер за продажбите, трябва да изпълнят новите правила за касовите апарати до 30 юни. А за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите, срокът ще бъде удължен до 30 септември, обявиха от НАП. Големите вериги, които ползват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност, трябва да изпълнят изискванията до 31 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
0
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Защо пък чак в чужбина, те и тука да е няма да го намерят. Добре де ако базата е вързана с касовия апарата разбирам! Обаче защо според тази наредба, не мога да си водя наличностите в складова програма и ръчно да си чукам на апарата? Нали издавам касова бележка?
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не правите като го наричате некомпетентен Борисов. Това е едно предимство което той винаги е имал - мислите го за глупав но завладя държавата методично.Изказването му е политическо и като социален инжинеринг - приготвя умовете на масите за следващата стъпка, за да не се надигнат. Когато каже "Макао" той ви асоцира с офшорно изнасяне на пари което успокоява средностат. избирател който е най-важния за популярноста на един политик.Така че той знае какво прави не го подценявайте!
102
4
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
При излишъци от няколко милиарда всяка година, защо всяка година се вдигат данъците? Кога най накрая и ние данъкоплатците ще видим нещо насреща? Всяка година ново дране и все потъват в издръжка на един разплут държавен апарат от които ползата е нулева! Кога ще видим и ние възстановяване на данъци, персонален фалит и куп други неща които вече станаха нормални дори за Африка? До кога ще хрантутим държавните служители, а пътищата ще са като след война? До кога корупция навсякъде?
101
4
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Абе какво го мислите толкова бе? В цял сят този проблем е решен по *** и елементарен начин: Възстановяване на данъци на гражданите срещу предоставени касови бележки! Кратко, точно и ясно!Когато гражданите започнат да изискват касови бонове, то обектите искат не искат ще издават, то тогава няма да има криене на оборот + НАП ще могат да се съкратят поне на половина. И гражданите доволни защото ще им се намалят данъците. Всички печелят. Защо не го правят лесно, а трябва да е най идиотския начин?
100
5
 
12
 
! Отговори
До 106 преди 5 години
До АнонименКомунист или социалист в България е свикнал да убива, краде имотите на хората, да лъже, маже и прави интриги. Затова сега реват като карпатски мечки, че ще има строг контрол. В цяла Европа за укриване на данъци се лежи в затвора, а тука искат да ги почерпиш едва ли не.
99
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Топ инспекторГосподин топ инспекторе, не усещаш ли че станахте изключително нагли? Този път като падне ГЕРБ от власт ще искаме смяна на всички "топ инспектори" като тебе. Вече съм започнал кампания по дискредитиране на рекетьорите от ГЕРБ и ще го отнесете много лошо на следващите избори.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавна сигурност се връща. Няма друг начин за борба с престъпленията. Всички псевдодемократи от прехода, които плюеха социалистическата Държавна сигурност, сега мълчат. Демократична държавна сигурност - ДДС - новото подходящо име, за да няма съмнение и обвинения.
97
3
 
9
 
! Отговори
не разбрахте ли... преди 5 години
...че с тази наредба бизнеса ще плати едни пари на фирми на "наши" момчета за поредните нови касови апарати. Споко, след година-две ще остареят и те.
96
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си глyпак като Горанов при 3 милиарда бюджетен излишък да рекетираш бизнеса особено дребния за още данъци. Догодина като отчетат 3 милиарда дефицит в бюджета да не се чудят от къде им е дошло. Никоя държава не е прокопсала като е вдигала данъците, а точно това прави ГЕРБ и Горанов. Див рекет за данъци под благовидния предлог да избелим бизнеса. Ако една фирма внася 40 х.лв. ДДС и скрива 10 хиляди просто за да съществува, след закриването и загубата за държавата ще е 40хл. + безработни.
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осигурете на хилавия бизнес голяма далавера, криене на обороти и ниски заплати за работниците им. Така той ще процъфти и капитали от всички страни ще дойдат в Ел Дорадото. Така се стимулира малкия, средния и големия бизнес. При ветрогенераторите и слънчевите централи ги стимулираха много добре и дойдоха за далаверата.
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички искат да са черни бизнесмени. Никой не иска да е бял човек. "Искат да са негърр, в щата Алабама, Макао и Филипините."
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Явно е че не разбираш нищо и единственото което можеш е да клатиш чантата по цял ден и да ходиш да рекетираш хората. Като си толкова кадърен защо не се захванеш с бял бизнес в България да те видим до къде ще стигнеш.
92
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без далавера няма бизнес. Ще затворят фабриките за цигари, заведенията на 2 метра от морето, бензина ще стане дефицитен. Връщаме социализма и опашките.
91
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Явно си собственик на търговски обект. Щом не можеш да си плащаш данъците, не можеш да внасяш осигуровки и да плащаш заплати, значи не си за тази работа. Нещо при теб, вътре в работата ти, не е наред, затова се налага да мамиш, за да оцелееш. Или алчността ти идва в повече. Чиновникът не ти е виновен. На чиновника това му е работата.
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Топ инспекторТоп инпекторе, а какво ще правиш когато по улиците останат само такива тарикати топ инспектори като тебе? Ще се глобявате един друг за да има с какво да се нахраните. Докато не го прогоните тоя народ от родината му няма да мирясте. Миналата година имаше 3 милиарда лева излишък в хазната, но вие не се наядохте и продължавате да притискате хората за още данъци. Всичко ще завърши много лошо за вас, помни ми думата. Проблема ви е че унищожавате дребния бизнес а едрия не го пипате.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До niki 81Грешка, Ники! Собственикът нарежда на продавача да не маркира всичко. Продавачът не смее да не маркира, защото шефът го контролира и ще го обвини в кражба. От време на време през деня собственикът наобикаля и прибира немаркираните пари.Продавачът нищо не предприема без нареждането на Биг бос. Иначе остава без работа.
88
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧиновникГосподин чиновник, не бъди толкова нагъл защото си изхранваш семейството с моите пари. От вашата наглост ще избягат още 2-3 милиона българи и тука ще настане чиновнически мор. Тогава ще се молиш на държавите където ни са сървърите да ти дадат хуманитарна помощ.
87
8
 
11
 
! Отговори
Топ инспектор преди 5 години
До Анонимен'начи пичове, ако не искате да сменяте касови апарати по 5 пъти на година, спрете с тарикатлъците и започнте да си плащате данъците. Защото отсега нататък, за всяка врътка, която измисляте, за да не плащате данъци, държавата ще ви цака с друга врътка. А в тая игра няма как да сте победители.
86
7
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Другия път, когато искате някаква услуга от държавната администрация, обърнете се към държавите, където са ви сървърите. А от българската администрация ще можете да искате, чак когато благоволите да започнете, да си плащате данъците в България. Имам предвид ВСИЧКИ данъци, а не само 10-20% от тях.
85
1
 
6
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Да? Ако това е така, то къде са били сървърите на КТБ? В Алфа Кентавър?