Космическият кораб "Дракон" се скачи с МКС

"Спейс Екс" се доближи до целта си да прати хора в космоса
3 мар 2019 15:15, Елка Василева
156
Космическият кораб "Дракон" се скачи с МКС
Снимка: БТА

Космическият кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщиха световните информационни агенции.

По този начин американската компания се доближи до целта си да изпрати хора в космоса.

Още по темата

От компанията на предприемача Илон Мъск оповестиха, че това успешно скачване е първото за космически кораб за търговски полети, проектиран за екипаж.

"Дракон" бе изстрелян вчера с ракета "Фалкон" от космическия център "Кенеди" във Флорида. Мисията без екипаж дава възможност на "Спейс Екс" да покаже, че може да построи космически кораб, който да отведе хора в космоса.

Корабът ще остане 5 дни скачен за орбиталната станция, преди да се върне на Земята следващия петък. "Тестовият полет е много важен. Готвим се да изпратим американски астронавти с американски ракети в космоса от американска територия за пръв път, откакто бяха преустановени полетите на совалки през 2011 г.", заяви наскоро директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да се смееш, на някой, че прави нещо ново"...Че кой се смее на някой, че прави нещо ново??? Смеят се хората на някой, който прави нещо, за което е обявил, че го има преди 50 години, а се оказва, че сега прави първи тестове ;))))
107
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците ползват един и същи дизайн за скафандри(което не е вярно), но поне имат работещи. Ти виждал ли си скафандрите за американската лунна програма? И няма къде да пикаеш или акаш, а трябва да караш 3 седмици с един памперс ;))) Представяш ли си? В този полет Мъск тества скафандъра и ускоренията, на които би бил подложен човек. Както и радиацията, качеството на въздуха и т.н. Тоест, нещо, което обявиха, че го имат преди 60 години... Полета е рекламен. Няма за цел нищо друго. Търси балъци ;))
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Иновации ... О не, забравихм ти си още с радиото с ламповия усилвател от 1908-а :)
105
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти участваш дълбоко в руската космическа програма и знаеш със сигурност,. че всичките им ракети и скафандри не са мръднали от 60 годинид ;))))И така да е, единствените са, които нямат жертви за последните 30 години, а напоследък САМО ТЕ КАЧВАТ ХОРА ;)))))
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97Смешно е наистина. Руснаците ползват един и същи дизайн на скафанадри (и всичко останало) от 60 години. Всеки опит за иновация отива в канала. Да се смееш, на някой, че прави нещо ново е просто глупаво при положение, че любамата ти матушка няма с какво ново да се похвали половин век.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102Ако четеше нещо друго освен днес бг нямаше да се излагаш като кифладжия макар и анонимно.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко отчайващо глупави хора коментират тук просто е невероятно...
101
1
 
5
 
! Отговори
русофилофоб преди 5 години
Какво общо имат филмите с фактите ? Кажи кое не е вярно ? Това, че ти си неграмотен на тези теми ,защото си неук ,не прави другите филмирани !
100
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русофилофоб : много американски филми си гледал май, а? Чак мозъка ти се е изгладил... Дю ю ъндърстенд?
99
4
 
11
 
! Отговори
русофилофоб преди 5 години
Също така Америка е извела най-много хора в космоса.Поне 3 пъти повече от руснаците.И гледам пишеш само за успехите на СССР.Не бъркай съюза с днешна жалка и бедна Русия,защото нямат нищо общо! От падането на съюза,умря и космическата програма на Русия и тя официално вече не е космическа държава! Колкото до МКС ,тя е построена главно от САЩ и САЩ са наляли около 80% от парите по нея,като плащат включително и първия модул Заря на руснаците ,защото Русия е бедна разбираш ли и милите нямат денги :)
98
1
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 5 години
За изстрелването на каквото и да било всяка държава се обръща към САЩ.Никой не иска да рискува с руснаците ,защото само от 2010г. насам имат над 15 провала с ракетите.При САЩ всичко е успех.Най-големия космодрум на Русия се намира в Казахстан ,а дори и Казахстан се обръща към САЩ ,когато трябва да изстрелва сателити ,а не към Русия.САЩ спряха да возят хора през 2011г. защото спряха совалките,понеже се развиват и резултата е на лице.Руснаците не са мръднали вече близо 40г.,защото немогат. :))
97
0
 
6
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
Изключително смешен и неук демагог си.Първо гледам,че се подмокряш като пишеш за Русия,която вече дори не е космическа държава и предела на космоса за тях е МКС.Другото ,което е мястото в Съюз струва 82млн.$ а капсулата им е най-неудобното и ужасно нещо правено някога.Изстрелването на совалките е струвало около 240млн.$ ,но това включва 80% ТОВАР,което при съюз го няма.Демек мястото на совалките възлиза на 42млн.$.Ти от Марс ли падаш,че незнаеш,че при всяко нещо първия път се прави ТЕСТ ?
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По въпроса за оплячкосаните от руснаците немски прототипи: всички те са с твърдо топливо. няма една руска ракета, участвала в космически мисии, която да е на твърдо гориво. А в ракетата на който и да е етап от развитието на космическите програми двигателя е най - важното. Както и най - опасния възел.
95
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не тестват скачването, а скафандъра ;))) Смятай, скафандър нямат, човек ще качват... И това 50 години след като бяха на луната ;)))
94
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са им тестови прикачвания? Та нали вече се прикачваха няколко пъти??? Сега да свалят манекена за да е пълна програмата. Или пак ще ползват руските капсули? ;)))А телеметрията на манекена ще я свалят дистанционно, понеже не могат да свалят каквото качат горе ;)))
93
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са им тестове? Та нали бяха на луната преди 50 години? Защо сложиха манекен? Можеха да качат малко полезен товар. Това си е чиста рекламна кампания на Мъск ;)) Има много излишни пари от "тарикатите", дето инвестират в него и ги харчи за кеф ;)
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената причина европейските и японските модули да бъдат качвани с американски кораби е политическия натиск. Едва ли някой ще плати 10 пъти повече да си свърши работата, при това несигурно, след като може да му бъде евтино и сигурно. Също както причината, поради която в момента ползват СпейсХъ. Освен това над 30 години руснаците нямат загинал космонавт. Когато някой достигне този рекорд, ела се обади. НАСА от 2011 не качва хора. Иначе бяха на луната...
91
3
 
1
 
! Отговори
Пак до 88 преди 5 години
Тоест, оказва се, че 45% от станцията е с доставени от руснаците модули. Освен това, ти лично под НАСА разбираш обедиенние от 20 - те най - силно развити икономически държави и сравняваш резултата от тяхната работа с резултата от работата на руснацие. При това го правиш пристрастно, понеже забравяш, че през целия период на съществуването на станцията над 90% от снабдяването е извършвано от руски кораби. А то е най - важното за продължителното съществуване и експлоатация на станцията.
90
1
 
1
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Първия модул на станцията(Заря) го качват руснаците. После Индевър качва Юнити. После руснаците качват Звезда. После руснаците доставят ПЪРВИЯ екипаж. После Атлантис качва Дестини. После Колумбия гръмна и 3 години са летели само руснаците. 2006 Дискавъри качва немеца. После Атлантис доставя 2 слънчеви панела. 2007 Дискавъри качва модула Хармония. После Атлантис качва Кулумбус. После Индевър качва Кибо. После руснаците качват Поиск. После руснаците качват Разсвет. Индевър качва Купол.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната цена на изстрелване на Спейс Шатъл е 450 МИЛИОНА долара. Средната цена на изстрелване на един товарен кораб Съюз, с каквито на практика е построена МКС е 35 милиона. Оставам на тебе да размислиш кой, как и с какво е построил станцията, особено като се има в предвид, че руснаците вече са имали опит с построяването на 2 обитаеми космически станции ;))