Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция

Алиансът на Ердоган показал кой обича и защитава страната
Обновена: 4 мар 2019 12:10 | 4 мар 2019 12:00,
91
Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция
Снимкa: Reuters, архив

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда, пише "Deutsche Welle".

Още по темата


Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е с мен е против мен! Който не е с мен е терорист! Който не е с мен не обича родината си! Еми, какво да коментираш.... На 50% от турците не им харесва какво става и това не ги прави неродолюбци, даже напротив. Гласовете се движат на около 51%:49%. Реално битката е загубена дългосрочно, защото младите разкрепостени хора стават все повече от старите бетонирани кратуни.... Светът вече е отворен и колкото да да няма достъп до информация, все пак не сме 1600година. Дългосрочно няма да стане.
45
12
 
27
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Едно и също 15 години повтаря. Другите затваряли джамиите, той ги отворил, забранили забрадките, той ги разрешил. 15 години спорове за един *** на главата. Писна ни, бе. Достатъчно. Да ги фалира САЩ и да идва някой по-нормален.
44
16
 
39
 
! Отговори
Разцеп Гъзсъдран преди 5 години
Кадафито го чака тоя. И напълно заслужено.Престъпник, агресор, ислямист.Превърна Турция от просперираща светска държава в ислямско блато.
43
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да е патриот Ердоган,не може да направи много,защото други сили движат политиката в държавите и в световната политика!Ще направи толкова,доколкото може.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакъв лидер на арабския свят,ти изобщо мислиш ли?Нямам нищо против арабите,но и те самите непрекъснато са вкарвани в разни филми,сценарии и са избивани,искаш ли Турция да е част от това и хората да се избиват и самоубиват?Или да стават крайни религиозни фанатици,чрез намеса отвън?Или да разделят хорат в дадена страна на такива и онакива и да ги подбуждат да се самоизбиват помежду си?
41
8
 
26
 
! Отговори
Иде лято преди 5 години
Момчето и тази година ще почивам в Анталия/Турция.Какво става в Турция и България въобще не ме интересува.Радвам се на живота и това е.
40
11
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
нито един глас за този уби-ец
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kili4taroglu lidera na opozicionnata partiya CHP e kyurd alevit,zatova partiyata na PKK-HDP e v sayuz s CHP ,mnogo si e prav ERDOGAN
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяло чудо е,че Ердоган и Бойко се разбират,защото те са от съвсем различни партии,дори ГЕРБ е ционистка партия.
37
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците сами ще разберат че този който сега ги управлява е псипат жаден за власт , така че спокойно - те трябва да преминат през това за да изберат демократичен и справедлив човек а власт за да се изпълни правинлият път на Ататюрк , а именно - крайно време е Турция да се превърне в лидер в арабският свят и да бъде светска държава ! Основният източник на благополучие е силна икономика базирана на търговия и справедливост а такава сега - няма
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите трудно са приети в страната,защото са антисоциалисти и върли русофоби,но по-добре да си изкарат мандата.Всички десни са антисоциални партии.А след това да идва БСП.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаПрав си,но консерваторите също не са цвете за мирисане,те са партия подобна на тази на Тачър и Пиночет,не пожалиха дори собствените си хора,изхвърляйки от работа и оставяйки ги масово на улицата.Хора,наистина няма партии,които да не са подчинени на някого и да не са,ги вкарват в такава рамка.Сега разбирам,че колкото и да е с косури Бойко,изглежда е по-добре да остане на власт и да си изкара мандата,защото идва по-лошо,а не по-добро.Герберите трудно са приети в България,защото са на
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не свързвайте обикновените турци с мръсната политика."Гладио и МИТ на Анкара хранят протурски партии у нас",статия от Фрогнюз"СКАНДАЛ! Доган гостува на наемен убиец от Сивите вълци,статия от Фрогнюз
33
4
 
15
 
! Отговори
Дойче веле преди 5 години
Не ни вярвайте много лъжем
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA6TO VSI4KI EVROGEYOVE SA SRE6TU ERDOGAN A NE SRE6TU BOYKO !???ZA6TOTO EDINIQ PRAVI KAKVOTO MOJE ZA DARJAVATA A DRUGIQ IZPALNQVA BUKVALNO VSEKI ZAPOVED
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DOY4ETO E GERMANSKI SAYT S EVREYSKI SOBSTVENNICI I NA TEMA TURCIQ TAM MOJE DA NAMERITE SAMO I SAMO ANTIRURSKI STATII.A DNESA SA6TO S EVREYSKI SOBSTVENNICI NEUMORNO KOPIRA OT TAM. ZA6TO LI !!!???
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Турция други сили се месят и управляват,както и в останалите държави,да не забравяме и терористичната организация "сивите вълци" които работят против Турция и за Гладио,а се водят уж патриоти и крайни националисти.И тяхната не е лесна.Сега погледнах пък,че на Ердоган партията е и консервативна,това не е никак добре за обикновените турциКолкото повече чета,толкова повече се уверям,че политиката е мръсно нещо.По-добре никога не се занимавайте с нея,защото хората свързани с нея заплащат с живо
29
4
 
8
 
! Отговори
LastOttoman преди 5 години
Айде писах Одрин, а не Едирне. Лайкове н1ма ли да има?
28
5
 
10
 
! Отговори
LastOttoman преди 5 години
Нека нека, идва лято трябва да се ходи на пазар в Одрин. Между другото има ли нови неща на пазара, сезон Пролет и/или Лято?
27
2
 
4
 
! Отговори
Мефистофел преди 5 години
Му-ха-ха.!. Отърва козите, пак!