Европа е в голяма опасност: Екстремизмът се надига повсеместно!

Растат престъпленията, свързани с омраза и терористичното насилие от крайнодесни групи
19 мар 2019 19:52, Елка Василева
185
Европа е в голяма опасност: Екстремизмът се надига повсеместно!
Снимка: архив, Reuters

Европейските разузнавания вече от години са установили заплахата от нападения на ултрадесни елементи, каквито бяха извършени в новозеландския град Крайстчърч, и са засилили наблюдението над подобни движения.

Във Франция и във Великобритания, в Германия и в Италия разузнавателните служби сигнализират от години насам за рисковете, породени от растящата поляризация на обществото - нищо чудно някой да нападне мюсюлманите в тези страни в името на борбата срещу джихадизма или имиграцията, пише Франс прес.

"Европа е в голяма опасност: екстремизмът се надига повсеместно и ние - вътрешните служби, пренасочваме в момента ресурсите си, измествайки поглед към крайната десница, която чака само конфронтация. (. . .) Значи трябва да предвидим нещата и да блокираме всички тези групи, които може в един момент да разпалят сблъсъци между общностите", прогнозира през май 2016 г. Патрик Калвар, тогава директор на Главната дирекция за вътрешна сигурност DGSI /френското контраразузнаване/.

"В различните западни страни констатираме от четири-пет години нарастване на броя на престъпленията, свързани с омраза и на терористично насилие от страна на крайнодесни групи. Това се дължи според мен на растящата поляризация, подхранила екстремизма не само от страна на джихадистите, но и от страна на крайната десница", заяви в петък по Си Ен Ен Питър Нюман, директор на Международния център за изследване на радикализацията ICSR в Лондон.

"Взети заедно, различните видове политически радикализъм (радикалният ислямизъм, ултралевите и крайната десница) представляват приоритетната опасност, която застрашава страната ни", отбеляза във френския всекидневник "Фигаро" Ерик Делбек, експерт по сигурността.

Атаките от страна на крайната десница често се представят като реакция на джихадистките атаки. Така например Брентън Тарант, нападателят от Крайстчърч (50 убити) твърди в манифеста, с който обяснява действията си, че е искал по-специално да отмъсти за Ебба Окерлунд - момиченце, убито при джихадистки атентат в Швеция през 2017 г.

"В Обединеното кралство основните контекстуални активатори на крайнодясно насилие, по-специално от страна на единични извършители, изглежда се пораждат - поне отчасти, от процес на взаимна радикализация", анализира през януари Греъм Маклин от университета в Осло, в статия в "Си Ти Си Сентинъл", научно издание на американската военна академия Уест Пойнт.

Попълнения в силите на реда

В тази страна "близо 50 на сто" от хората, определени като "будещи сериозно безпокойство" в програмата за борба с радикализацията, "са от крайната десница", заяви в понеделник държавният министър по сигурността Бен Уолъс и подчерта, че "във Великобритания със сигурност може да се случи" нападение като това в Крайстчърч.

"Тази идеология се държи под наблюдение там наред с ислямисткия тероризъм", посочи в понеделник центърът за изследвания по сигурността "Суфан", при все че според оценка на висши полицейски служители от 9 страни членки на ЕС от февруари 2018 г. ислямисткият тероризъм остава основна заплаха.

"Срещу нас действат по-малък брой лица, с по-слаба координация и организация", заяви през 2017 г. Кресида Дик, шефката на Скотланд Ярд.

След години борба с джихадизма разузнаванията адаптират действията си към заплаха, доста променена през периода от т. нар. оловни години до 80-те, когато се разгаря за последно с буйни пламъци крайнодясното насилие в Европа - независимо че и впоследствие се случват изолирани акции, понякога зрелищни като атаките, извършени от Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 г. (77 убити).

В Германия например личният състав на разузнавателните служби, действащи срещу десния екстремизъм, ще бъде увеличен с 50 на сто през 2019 г., съобщи в края на декември шефът на контраразузнаването Томас Халденванг, установил, че "от известно време има ново развитие в крайната десница" из тази страна, където през последните години бяха разбити редица неонацистки групички.

Последна засега бе "Революцията Кемниц", чиито седмина членове са подготвяли според полицията акция през октомври, на годишните чествания на обединението на страната през 1990 г.

Германия впрочем сформира служба за дерадикализация, критикувана все по-остро заради слабите й постижения.

По примера на джихадисткия интернационал, създаден благодарение на социалните мрежи, някои от тези крайнодесни групи се опитват да изградят глобални структури, но не успяват истински да се обединят.

Британската група "Национално действие" например стоеше "в центъра на международна мрежа (. . .), поддържаща връзки с активисти от Германия, балтийските страни, Скандинавия", посочва Маклин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
5
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Тва беше и идеята на ЦРУ да разспалят етническа война всичко започна от кулите след тва създадоха ИДИЛ и се започна с терористичните нападения сега ще започнат да си връщат и ето я войната и тва всичко е дело на тъмни сили
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е в голяма опасност..............да.................но не заради хората на снимката, ами заради масоните, меките китки и джендърите в Брюксел, Париж и Берлин!!!
114
0
 
4
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ДО 126:ДА ДЕ,ДОБЪР ПРИМЕР Е КОРЕЯ(ЮЖНА) 99% ЕТНИЧЕСКИ КОРЕЙЦИ РАЗДЕЛЕНИ НА:60% АТЕИСТИ(НЕРЕЛИГИОЗНИ),30% ХРИСТИЯНИ(КАТОЛИЦИ И ПРОТЕСТАНТИ) И 10% БУДИСТИ!!!!!
113
2
 
4
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
БУДИСТИТЕ СА АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО ЕДИНСТВЕНО В ЛАОС,ТАЙЛАНД,МИАНМАР,КАМБОДЖА(ЖЕНА МИ Е ОТ ТАМ),ШРИ ЛАНКА,БУТАН,МОНГОЛИЯ НО ИМА И БУДИСТИ В МАЛАЙЗИЯ(20% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО),В КИТАЙ(10-15% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО),В ЯПОНИЯ(35-40% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО) В ЮЖНА КОРЕЯ(10-15% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО),В ТАЙВАН(20% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО),В СИНГАПУР(34% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО),В ВИЕТНАМ(15% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО) ИНДУСИТЕ СА С ПО 80% В ИНДИЯ И НЕПАЛ!! БЛИЗКИЯ ИЗТОК,ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ,ПАКИСТАН,БАНГЛАДЕШ,ИНДОНЕЗИЯ,МАЛАЙЗИЯ СА МЮСЮЛМАНИ!!!!!
112
3
 
5
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 5 години
ДО 121:БАТЕ В АЗИЯ ИМА И ДОСТА ПРЕДСТАВИТЕЛИ И НА ДРУГИ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ... НАПРИМЕР В КИТАЙ ИМА НАД 100 МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ А ГЛАВНАТА РЕЛИГИЯ ТАМ Е ДАОИЗЪМ!!! В ЯПОНИЯ ГЛАВНАТА РЕЛИГИЯ Е ШИНТОИЗЪМ!! В ФИЛИПИНИТЕ ИМА НАД 100 МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ(КАТОЛИЦИ) КАКТО И В ИЗТОЧЕН ТИМОР... В ИНДИЯ И НЕПАЛ ПОВЕЧЕТО СА ИНДУСИ(ОБЩО ИНДУСИТЕ СА НАД 1 МИЛИАРД) А В КОРЕЯ ГЛАВНАТА РЕЛИГИЯ Е ХРИСТИЯНСТВОТО(НАД 30% ОТ КОРЕЙЦИТЕ СА ХРИСТИЯНИ,ТОВА ПРАВИ НАД 20 МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ САМО В ЮЖНА КОРЕЯ) ТАКА ЧЕ...............
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Франция, Великобритания, Германия и Италия разбрахме, как е в България? Какво правят шошонетките?
110
1
 
4
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Исляма,както християнството също идва с кръв.Мохамед е воювал цял живот.Бил е беден овчар,когато на 26г. се оженва за богата 40г. красива жена,която започва да го образова.Чувал е гласове в главата си в е мислил,че Аллах му говори.С огън и меч успява да обърне 1/3 от света днес в "правата вяра".Никой не е по-велик от другия!Всички гребем в една лодка.
109
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато стане дума за Кръстоносните походи потопили Европа в кръв се мълчи удобно от "християнска Европа". Нито Европа е на християните,нито Азия на мюсюлманите или будистите.Истината е,че трябва да живеем заедно.По-голямата част от света е от смесени бракове-кой,къде да отиде?Най-големите простотии се случват,когато глупави хора се опитват да мислят.
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 117Ами *** го кажи на 2 млрд. мюсюлмани по света.
107
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До али ти все още не си виждал нищо... Християнския свят побеснява от вас.. Ще ви изметем... Бедна ви е фантазията какво се задава...
106
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фанатизма на новата толерастия, политическата корекция, продажните на Сорос евро политици като Меркел и безотговорните им деструктивни политики подхраниха радикалните движения! Те нямаха да съществуват ако имаше баланс. Швеция е пред колапс, заради безкрайната им толерастия! Как няма да се вдигнат хората срещу този терор!? Да не говорим че медиите манипулират и ги наричат едва ли не нацисти, а в случая са милиони нормални граждани които гласуват за тях, просто защото виждат какво става!
105
0
 
18
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
За последните 3 000г. човешка история,са се водили 5 000 войни-повечето религиозни.Кога ще разберем,че победител няма да има?
104
3
 
19
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Мисля,че всичко е следствие от най-голямата измама извършена срещу човечеството-създаването на Аврамовите религии(Юдаизъм,Християнство,Ислям).Премахнете т.н. религии.
103
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще нарастват разбира се, на мюсюлманите трябва твърд отговор с всякакви средства... Стига вече търпимост...като не искат с добро ще стане по лошия
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямисткият проблем на ЕС е вторичен и е неразрешим,при наличието на първичният проблем - глобалисткоционистката шайка,настанена по върховете на Брюксел и овладяла повечето държави в така наречения "съюз".Не се ли премахне тази шайка,съществуващият в момента проблем,с ислямското нашествие и деструктивност,ще продължава,до пълното заличаване на бяла християнска европа,КОЕТО Е ГЛАВНАТА СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ и установяване на ислямски халифат!
101
18
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Жертвите на ''мюсюлманския'' тероризъм в ЕС за последните десет години, са по-малко от жертвите на атентата в ''Света Неделя'' в София и сто пъти по-малко от жертвите на кремльовския тероризъм в Украйна.
100
4
 
15
 
! Отговори
NS преди 5 години
Черното слънце отново ще грейне над Европа и така някакси жизнерадостно ще запушат комините...
99
4
 
44
 
! Отговори
преди 5 години
"Европа е в голяма опасност"...Напротив, щом имунната система на Европа вече се събуди е само въпрос на време да елиминира инфекцията .
98
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо?Отговорът е простичък. Естествена реакция на хората в следствие на водената политика.
97
2
 
46
 
! Отговори
преди 5 години
Истинската заплаха за Европа са либерастите- еврогейци. Когато синовете на Европа завладяваха света с кръста и с огън и меч, ислямска заплаха нямаше, бежанци също. Когато някъде *** изяждаха мисионер, флота на Н.В. потапяше целия остров. Така светът придоби цивилизационната матрица, в която живеем днес. Но мисля, че с меките китки в Брюксел и по места, скоро ще я изгубим, и диваците ще танцуват обредни танци на Шанз-елизе.