Масовото убийство в Крайстчърч съживява старите рани на Балканите

Споменаването на османското минало е постоянна тема на сръбските крайни националисти
Обновена: 20 мар 2019 09:10 | 19 мар 2019 21:33, Елка Василева
78
Масовото убийство в Крайстчърч съживява старите рани на Балканите
Брентън Тарант. Снимка: Reuters

Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на сръбските крайни националисти фигурират в неговия пантеон: извършителят на клането в Крайстчърч съживи раните на един район, травмиран от междуетническите войни през 90-те години на миналия век, пише Франс прес.

На кадри, разпространени в интернет и описани като заснети в колата, която е управлявал на път към двете новозеландски джамии, в които уби 50 души, австралийският десен екстремист Брентън Тарант слуша песен, възхваляваща босненския сърбин Радован Караджич.

Този подбудител на етническо прочистване ще разбере в сряда дали правосъдието потвърждава присъдата му от 40 години затвор за жестокостите по време на конфликта от 1992-95 г. /около 100 000 убити/, най-вече за геноцид, извършен в Сребреница срещу босненските мюсюлмани.

Още по темата

Сред имената, които Тарант бе изписал на пълнителите на оръжията си, фигурират няколко герои на сръбските националисти, известни с борбата си срещу Османската империя: Марко Милянов и Новак Вуйошевич, православни воини от XIX в.; Милош Обилич, рицар, убит по време на битката при Косово поле /1389/ - основополагаща за сръбската национална и религиозна идентичност; или средновековният княз Стефан Лазар, статуя на когото, издигната през 2016 г. в сръбската част на разделения град Митровица в Косово, сочи с пръст към зоните с преобладаващо албанско и мюсюлманско население.

По телевизионния канал Ен1 посланикът на Босна и Херцеговина в Австралия Мирза Хаджич посочи, че в тази песен, прославяща Караджич, "От Бихач до Петрово", се казва, че "трябва да се убият турците" - дума, с която православните сръбски крайни националисти назовават обичайно босненските мюсюлмани.

През османския период Балканите са били в продължение на пет века зона на контакт и на конфликти между мюсюлманския и християнския свят.

Споменаването на османското минало е постоянна тема на сръбските крайни националисти. "Република Сръбска в Босна няма никога да бъде Турция" - е класически лозунг на политическите митинги в сръбската съставна част на тази страна, която продължава да бъде разделена на основата на общностни линии.

Според местните власти Тарант е посетил района в края на 2016 г. - началото на 2017 г., като е бил в Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а след това в България през ноември 2018 г. Той е отишъл също и в Турция.

Ислямската общност в Босна оцени като "особено обезпокояващо", че "убиецът е започнал своето кърваво начинание под звуците на песен, възхваляваща военните престъпления в Босна" и "е очевидно вдъхновен от същата екстремистка идеология" като поддръжниците на идеята за Велика Сърбия през 90-те години.

В Косово бившият министър на външните работи Петрит Селими също посочи, че Тарант се е "вдъхновил от една специфична форма на национализъм за превъзходство на бялата раса, чиито корени са в Сърбия".

Последната междуетническа война в бивша Югославия /1998-99/ - конфликът между косовските албански бунтовници и сръбските сили, отне живота на 13 000 души, в голямото си мнозинство албанци.

"Войните и геноцидът, извършен от сръбските идеолози, са станали извор на вдъхновение за крайната десница навсякъде по света", написа Петрит Селими в Тwitter.

В Сърбия, както и в Босна, сръбски отговорни представители се надигнаха срещу това, което те разглеждат като смесване на различни неща.

Босненският министър на външните работи Игор Църнадак, който е босненски сърбин, осъди "антисръбската истерия" и изтъкна, че е "безотговорно да се прави връзка между ненормални действия на един объркан и болен човек и цял един народ".

Милорад Додик, сръбският член на колективното босненско председателство /той споделя председателството с един боснески мюсюлманин и един хърватин - бел.АФП/, критикува една "отблъскваща кампания" срещу неговата общност.

В Белград външният министър Ивица Дачич подчерта факта, че "Сърбия няма нищо общо" с това клане. Да се прави някаква връзка нанася "вреда на сръбските интереси", посочи той.

Колкото до крайнодесния националист Воислав Шешел, който е осъден за престъпления срещу човечеството, но все още е депутат в Белград, той лансира тезата за антисръбски заговор: "Диаболизирането на сърбите ще продължи, докато нашата страна не капитулира".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Neco преди 5 години
До АнонименЩом си анонимник значи си *** като него!!!
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тарант не е терорист. Той е отмъстител. И беше казал ясно за какво отмъщава. На никой вече не му пука за етикетите, които му лепят. Наричайте го както искате. За вас може да е терорист, нацист (а какво е точно нацист някой ще обясни ли най-сетне) - за нас е герой. Някой, който е имал смелостта да направи саможертва в името на белите хора. В дълбока грешка сте, ако мислите, че ще го мразим. Мразим вас!
35
0
 
6
 
! Отговори
патриот преди 5 години
До АнонименИ НА ТЯХ СКОРО ЩЕ ДОИДЕ РЕДЪТ ИСТОРИЯТА НИКОГА НЕ Е ПРОЩАВАЛА НА РОДООСТЪПНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ МАКАР И КЪСНО НО ЩЕ ДОИДЕ ВИДОВДЕН И НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 ДО СЕГА ЩЕ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НЯМА ДА ИМА ДАВНОСТ
34
0
 
3
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 5 години
Шешел не е осъден,а оправдан!!!!!
33
7
 
0
 
! Отговори
MOSKOVICH преди 5 години
До Адолф АйхманRADVAY SE 4E TURCITE BQHA MN MN TOLERANTNI KAM BALGARITE. TA PO TURSKO SE UMNOJAVAHTE A SEGA STE NA IZ4EZVANE.OT 7 MIL BALGARISKI GRAJDANI BLIZO POLOVINATA SA MYUSLYUMANI I KATO DOBAVIM EMIGRIRALITE BALGARI KOITO NE ISKAT I DA 4UQT VE4E ZA BALGARIQ NQMA KAK V BLIZKITE DESETILETIQ DA STE OSTANALI PO TIQ ZEMI
32
3
 
7
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Тази политика не е от сега. Най голям Интерес е Имала Англия на времето България да е под Турско робство и ден днешен тази политика под една или друга форма продължава... Но изведнъж се връща там където най малко се очаква да стане където са си мислили за най защитени Нова Зеландия.. Има много като него сега страха удря инициаторите.. :)
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токова ли сте зле да коментирате копоран Текст от сайта на БТА , както всеки ден , що не си направите чат да си пишете там
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе къде е Нова Зеландия, къде са Балканите. Стига с тая пропаганда. какво като е минал от тук.
29
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите винаги са били народ с достойнство, за разлика от продажните Ганчовци, които и по турско са сменяли вярата си за чал ***, както и в по-ново време продават вярата си за долари.
28
4
 
23
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Няма място като Балканите в света (не броя фессовете). Никой не е успял да ни подчини дори след векове робство. За същото време Испанците успяха да претопят до кости цяла Латинска Америка както и еввреюгите претопиха Западна Европа. За това при нас никой не иска да идва - при нас само ядове и гадове бухахахахаха
27
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раните на Балканите ги отвориха сърбите,ако те бяха се съгласили на мирно разделение на Югославия ,нямаше да има стотици хиляди убити в Босна и Хърватска!Що се отнася ди Косово ,там имаше няколко вариянти.1.Албания получава 2/3,за сърбите 1/3 тоест северно Косово!2.Косово република в остатъчна Югославия с голяма автономия!Милошевич избра най-лошия вариянт ,премахна и тази автономия която я имаха в рамките на Сърбия, същото направи и с Войводина!Сърбите са извергите на Балканите.
26
25
 
10
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До анонимен 41,Благодаря на християнските войни от Русия,и за освобождението,но това не е освобождение без сметка,да затвориш години наред народа в една общност,и да налагаш да изучават насилствено свещеният им руски език,без право на никакъв друг.
25
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народният съд също е израз на историческата справедливост! Заслуженото си наказание получават значителна част корумпирани чиновници и продажни политици! Нещо като сегашните.
24
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнски воини от Русия са си проливали кръвта тук, за да освободят неблагодарните българи от турско робство! Според някои е било "присъствие", който термин на фона на 500 години звучи нелепо, а според дядо Вазов е било Иго, демек робство (онлайн тълковен речник). Това е истината!
23
3
 
21
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Човек който вярва в Бога ,се бои от него,и не убива.За да има вяра,трябва да има съвест.
22
6
 
35
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 5 години
Да не забравяме, че християнски войни са си проливали кръвта за балкана и ние днес да имаме даржава! Нашата трета българска държава е създадена от кръвта на християнските войни!!!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зел го е на 600 еврака за квадрат. За 400 хил! Сметай колко е гоуем! Е сега казаха по bTV
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо тъпoтo си е купил нов апартамент, а вия яжте yя!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Балканите живеят от векове стари народи,мъдри"Хаххахаха ААХХЪЪЪАХХАХА охххх ... аххаха чакйа, че са задъхаха и ми потекаха сълЗи мълЗи!!! ХХАХАХАХАХХАА ....
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде го има цялото видео. дайте линк