Видеото със стрелбата на Тарант - незаличимо. Защо?

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността
19 мар 2019 09:43, Бойчо Попов
38
Видеото със стрелбата на Тарант - незаличимо. Защо?
снимка: Ройтерс

Докато Брентън Тарант бяга с колата си от новозеландска джамия, където предполагаемо попада на стрелба, само 10 души гледат видеото, което предава на живо във Facebook, сочи архивирана версия на страницата му.

Но видеото, което показва убийството на десетки хора в джамията, вероятно е гледано милиони пъти в различни формати в интернет. Видеото е записано и препубликувано от множество сайтове, на места с по-слаби ограничения и в най-тъмните кътчета на интернет, където е достъпно само със специален софтуер, пише в свой анализ WSJ.

Този уикенд Facebook и YouTube на Google продължаваха да работят по това да държат видеото далече от платформите си.

Масовото клониране на клипа подчертава каква е реалността в ерата на предаването на живо. Тези видеа просто не могат да бъдат изтрити.

Софтуерът за изкуствен интелект не е достатъчно добре развит, за да засича напълно съдържание с насилие, докато то се предава, твърдят експерти. А широко разпространен софтуер позволява на хората на мига да запишат и да създадат копие на онлайн видео. Това означава, че въпросното съдържание в момента живее на телефоните и компютрите на хората, показвайки колко малък контрол имат големите технологични платформи върху съдбата на един клип, след като е публикуван.

Архивираната версия на Facebook страницата на Тарант посочва, че видеото е било премахнато само няколко минути, след като той е спрял излъчването, твърди компанията за разследвания в социалните мрежи Storyful. Facebook твърди, че е била уведомена от полицията в Нова Зеландия малко след излъчването на живо.

Но вече е късно. Всеки с линк към видеото е можел да го запише.

Как става разпространението след това вижте в продължението на материала в Investor.bg!


38
Още от НОТИФИКАЦИИ
Човекът, който се опита да спре убиеца от Крайстчърч
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
героят на 21 век
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ВАСИЛ ЛЕВСКИ

И какво са виновни обикновенните невинни хора че да ги избива някакъв рижав психопат? Като искате да се борите с ислямистите се записвайте доброволци срещу ислямска държава, боко харам и тн. от които страдат и самите мюсюлмани. Какво са ви виновни невинни жени и деца. Дегенерирали амeби.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй е за 6-те минути от предаването в линия за изкуствения интелект на софтуера,а за предните 10 мин. преди това предшестващи тези 6 мин. защото общо предаването го посочват как 16 мин. предаване в ефир от мястото на събитието за което малко след излъчването и уведомлението от полицията са могли да блокират,много медии се борят за такива права с акридитация преди това да присъстват на тези места за новинарски емисии с мисии при туй и права за разпространение с ранг на международни осведомители.
27
4
 
31
 
! Отговори
ВАСИЛ ЛЕВСКИ преди 1 месец
Незаличимо е за да напомня на гнусните тарамбуки и амуджи че мястото им е по родните земи и места и че това което са си намислили, няма как да стане и никога няма да се случи. Незаличимо е за да им светят червени лампички в кухите ислямистки дивашки кратуни че винаги могат да бъдат нагостени със собствената манджа сервирана с големия черпак с набиване по канчетата. Незаличимо е за да знае светът че ислямът и Саудитска Арабия са развъдници на тероризъм, зло и смъърт!
26
4
 
7
 
! Отговори
до Българин преди 1 месец
а дръм-ен-бейз искаха ли да вкарат?
25
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Щатските Илюминати, искаха чрез исляма да вкарат хаус в света и да създадат трета световна война която е на прага си.. Както знаем ислямска държава и всички джахидисти са мюсюлмани от западните страни където са с промити мозъци п места.. Идеята им е била тези овце в запада да си мълчат мюсюлманите си правят каквото искат тероризират, да ги изнасилват и така към ислямизация. Обаче Никой не предвиди обратната страна на монетата. А именно и че Христяните могат да се фанатизират. Плана им пропадна!
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21
Пък като те срам от Нас,махай се!
Свет широк ,там е пълно с горделиви високоинтелектуално и културни хора!
23
2
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Разкарай се фак, опсс факт.!.
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Холивуд,и не само той може да върти филми пълни с насилие,убийства,гадости,а реално събитие не можем да гледаме? И защо да не видим какво е причинил този психар?! Товае реалността,хубава,лоша ние живеем в нея ,и да се цензурира е тъпо и безсмислно.
21
29
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 1 месец
90% от българите са страшно примитивни и про.ти хора срам ме е че седя с тях в тая ко.ина!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18
Няма да секне ни най-малко. Тия си мислят, че така отиват в рая. Разпни ги, и съвсем така ще мислят.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9988

Нова Заландия в Европа ли е според теб тъпчо?!
18
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж като качиш нещо в интернет пространството после колкото и да се опитваш да го заличиш няма как да стане. Клипчето го има навсякъде. Иначе тоя тарант трябва по древен римски обичай да го бичуват с камшик доде не му свалят кожата, а после да го приковат на кръст и да го разпнат докато не изгние под слънцето. Такава трябва да бъде къдцата на всички терористи, независимо от коя религия. Гарантирано, след няколко такива демонстрации тероризма ще секне. А сега мaмуняците знаят че ги чака затвор
17
0
 
44
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
И?
ко лошо има?
Те като си правят клипове как режат главите на християни, тези видра не са ли проблем?
16
0
 
20
 
! Отговори
!?! преди 1 месец
Манифеста дайте да четем!
15
0
 
19
 
! Отговори
x преди 1 месец
защото може да има симуланти и да се правят на загинали
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгледах го. Не разбрах той защо се връща няколко пъти и стреля в едни и същи две купчини от вече изпозастреляни хора.
13
1
 
0
 
! Отговори
х преди 1 месец
. com
12
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До до 1

ВИДЕХ ГО

МАЛЕЙ ТОВА Е КАТО КОНТРА СТРАЙК НА ЖИВО
11
2
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Е па нека остане и малко радост за белите!Всеки ден са мачкани и унижавани съвсем умишлено на държавно и световно ниво...