Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора

Руското МВнР с позиция за бомбардировките отпреди 20 г.
Обновена: 23 мар 2019 22:25 | 23 мар 2019 21:58, Василия Пейчева
172
Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора
Снимка: Архив, Reuters

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

Още по темата

"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да "се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния", се казва в изявлението на Министерството, цитирано от "Фокус".

По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани "хуманитарна интервенция в полза на…", са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието "спасение " се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. "Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания", пише още в съобщението.

"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове", се посочва от руското външно министерство.

"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
Натовското възмездие за наглия руски сателит, който век и половина се гаври с България дойде малко късно и народът се надява скоро да се повтори,понеже бе много краткотрайно.
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато са много слабички ,когато Русия си взе с право Крим те само виеха като бити *** ,иначе са като лешоядите видят ли слабо и безащитно се мятат отгоре му !
110
12
 
5
 
! Отговори
Бегемот преди 1 година
Хич не ми е жал за сърбите.
Толкова мръсотии са натворили на България през годините, че и това им е малко.
Пък и сами си си виновни. Ще ми правят етническо прочистване, империя ще ми правят, гиди тяхната мама!
109
2
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Какъвто и да е Слободан Милошевич,няма оправдание на действията на 11 държави, начело със САЩ и за бомбардировките на Югославия/Сърбия/.С тези действия и бомбардировки беше сложено началото на дезавуиране на ООН.А бомбардировките наистина бяха варварски-бомби с обеднен уран,разрушаване на мостове,цивилни обекти от инфраструктурата,бомбардиране на жилищни райони!Вече и на бездомните кучета е ясно,че НАТО бомбардира само държави,които са много по-слаби,защо не смеят напр.да направят същото с КНДР?
108
2
 
12
 
! Отговори
42 преди 1 година
Да не забравяме историята. Как американците след края на Първата световна война изнесоха цялото злато на България срещу два кораба с развалено зърно.
107
8
 
4
 
! Отговори
кирил преди 1 година
да не забравяме историята й какво са правили сърбите на българия, хак им е
106
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С идването си от Ню Нюйоркската банка. Милошевич се захвана да разваля СФРЮ 1982Г. ОТКАЗА ДА ВРЪЩА ПАРИТЕ НА САЩ. Подгони Косовците с данаци. И 1990г нападна Словения.
105
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дани100 И пак ще дадем небето си,ако трябва да се спат сръбските сатрапи,направлявани от Москва.
104
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен118 Майната му,на православието,което сружи на агресивните,имперски интереси на Русия и сепаратистичните интереси на кръволоците от Сърбия!
103
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-вярно описание на агресията срещу Сърбия и православието...
102
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не беше само Югославия, бомардираха и България тогава. Ще честваме 20 годишнината от бомбардировката на 28.04.
101
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин115 Много.Русия е заплаха за мира в света.
100
21
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А колко петна на срама има Русия?
99
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен112 Сърбите никога няма да могат да "изплатят" десеткихилядите избити,изнасилени,ограбени,прогонени,геноцида над несърби...разрушените от бомбите на ЮНА градове и подпалени села.Щетите са неизмеримо повече и струват стотицимилиарди.
98
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската позиция е позиция на агресор,на който са безразлични стотицихилядите жертви на сръбските сатрапи.Геноцидът над несърби.Масовите кланета,изнасилвания,убийствата, на невинни жени,деца,старци...палежа и разрушаването на градове и села в б.Югославия.Която сърбите превърнаха във Велика Сърбия.
97
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако бех на сърбите щях да съдя НАТО и САЩ за военни престъпления в Хага да видим тогава какво ще стане,защото целенасоченото нападение и разрушаване на една държава без тя да е нападнала или заплашила държава от пакта незнам как се нарича...а вие знаете ли...
96
22
 
10
 
! Отговори
Павел К. преди 1 година
Червената пропаганда от БКП-БСП не спи.Припява старите песни на СССР.
95
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не бе, изобщо дори е нямало такова бомбардиране. Също както няма руснаци в Украйна.
94
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа беше да разделят Югославия за да може Турция да стане най-силната държава в региона.Сега разбиха и Украйна.Освен тва Клинтънови са си сатанисти те редовно правят жертвоприношения.Предпочитат да убиват християни в краен случай мюсюлмани защото според техните вярвания алах е проекция на Луцуфер един вид ментето на Бог който е техен враг.
93
11
 
61
 
! Отговори
касандра преди 1 година
НАТО е военен съюз между държави за колективна отбрана. Коя държава член на НАТО беше нападната от Югославия та е попиляха от бомби от които и България беше засегната. НАТО е най големия агресор- Жалко ме и ние сме член на този престъпен съюз. Кому го търсим в Афганистан Босна Косово бяхме в Ирак Камбоджа. Рано или късно ще го намерим това което търсим. Атентатите няма да ни подминат.