Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!

Медеведев предупреди, че това може да доведе до "ужасен конфликт"
25 мар 2019 15:45,
96
Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!
Снимка: Reuters

Грузия ще стане част от НАТО, въпреки противопоставянето на Москва срещу включването на страната в Северноатлантическия съюз. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери днес, че Грузия ще се включи в пакта, предаде Франс прес.

"29-те съюзници ясно посочиха, че Грузия ще стане член на НАТО. Ще продължим да работим заедно, за да подготвим присъединяването на Грузия към НАТО", заяви Столтенберг на обща пресконференция в Тбилиси с грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе.

"Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член" на НАТО, подчерта Столтенберг.

Възможността за членство на Тбилиси в НАТО, сред чийто 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние, отбелязва Франс прес.

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.

Премиерът Бахтадзе каза днес, че Русия "няма право да ограничава избора на суверенна държава по отношение на споразуменията й в сферата на сигурността". "Присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни", подчерта той.

Бахтадзе каза още, че Грузия и НАТО смятат да си сътрудничат активно в процеса по гарантиране на сигурността на Черно море. "Планираме да осъществим мероприятия в това направление", каза грузинският премиер, цитиран от ТАСС.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица.

Започналите на 18 март учения ще продължат 12 дни с участието на 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участват също военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия.

Мирно споразумение сложи край на конфликта и на 26 август 2008 г. Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Оттогава тя поддържа там силно военно присъствие, осъдено от Грузия като "окупация".

Миналата година руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт".

"Грузия активно извършва реформи по пътя към интеграцията си в НАТО, ще продължим подкрепата на вашата страна в процеса по присъединяване към алианса", каза Столбенберг на среща с грузинския президент Саломе Зурабишвили, излъчвана от телевизия "Рустави 2", предаде БТА.

"Грузия прави всичко, за да вървим твърдо по пътя към НАТО", каза Зурабишвили. "Грузия продължава курса на интеграция в НАТО, няма алтернатива на този път, той е неизменен, продължаваме реформите в това направление".

След срещата си с държавния глава Столтенберг заедно с премиера Бахтадзе и военния министър Леван Изория посети Кърцаниси, за да наблюдава ученията.

Това са вторите многонационални учения в Грузия в рамките на реализацията на пакета за сътрудничество на страните от НАТО, приет на срещата на върха през 2014 г. в Уелс.

Първите подобни учения в Грузия бяха през 2016 г. с участието на въоръжени сили от 14 държави, посочва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 82.. Не си прав! Помисли малко..При положение..Че примерно в Украйна "управляват" фашисти.Тоест "демократични елементи" Как Русия да им обясни ,нещо много елементарно? Че не бива да допускат Америка в териториите си! Влязат ли веднъж.С война трябва да ги гониш! И още повече.Че Русия е до Украйна! Руската държава и земя. Опазена през вековете с много кръв и смърт! Е ..че ние сме си продажни и "гушнахме" Америка.То Русия няма как да го направи! -:) Спрете да хулите Русия !!!!
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупавата Руска дипломация не разбра, че ако иска съседните и държави да не влизат в НАТО, не трябва да подхожда с агресия към тях, защото така постига само обратен ефект!
69
2
 
8
 
! Отговори
ГРИЗАЧ ГРУЗИНСКИ преди 5 години
Президент саакашвавили е ГРузински дребен ГРизач на вратовръзки.
68
4
 
12
 
! Отговори
Саакашвавили преди 5 години
До 3 месеца Грузия ще в гражданска война. Толкова са глупави горките.
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами..Още един гол член.Към останалите 29 голи члена. Америка никого не пази със своето НАТО! Тя контролира всички тия държави.Жалко че са в Европа.Един континент.Да пази друг такъв.Обидно трябва да е това за Европа! Европа да се замисли сериозно за Европейска армия.Останалото е губене на време и безсмислено "обвързване" ! -:) Ще поживеем ще видим!
66
15
 
7
 
! Отговори
реалист преди 5 години
По всичко си личи че русия е бита карта и кьоравите го виждат само българските русофили не
65
3
 
9
 
! Отговори
Д преди 5 години
Голява работа грузия голяво село
64
7
 
27
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
преди Грузия да влезне в НАТО, Русия ще влезна в Грузия .... ония зелените човечета, нали ги знаете вече
63
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после що руснаците разполагали ракети тук и там,а пък тия що не си гледат шашлиците и да не се занимават с глупости...
62
3
 
9
 
! Отговори
до74 преди 5 години
ми ако това е.ване с РФ е като да го правиш с порно списания, сигурно са доста, само че на живо требе дупе да ти стиска...
61
3
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
къв среден, тя няма отдавна такъв
60
4
 
18
 
! Отговори
до Гост+ преди 5 години
да бе да, много интересна сбирщина от ретро варшавски договор срещу Русия. Сумарно не могат да съберат 20000 боесписобни моболни окомплектовани поне на 90% подразделения.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
даже и грузинчетата не верват...ама нали я знсете приказката...тате каза ще ми купи колело...ама друг път....
58
7
 
21
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Че швабите и франсетата, че и американците няма да се бият за Грузия е повече от ясно. Точно затова НАТО се мъчи да изтика на Източния Фронт поляци, прибалтийци, румънци, българи...Е, те ще помагат, разбира се .......
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и вие какво си мислите ще тръгне някой да унищожи света с ядрен удар по Русия щото примерно ще ошамари Грузия. Ми никога никой няма да го направи, ще си задействат чл 5 от Вашингтонския договор, а това не значи авт военна намеса, може и чисто декларативно да мрънкат и тва е. Някой шваба ще тръгне да се бие за грузинците ли мислите или франсе, да не говорим за мързеливите италианци и испанци. Е кво остана ние и турция, да бе да как пък не.... :)
56
3
 
26
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"Решено: Грузия влиза в НАТО...". После защо ще разполагат руски ракети в Абхазия и Осетия,.................. ми затова...............
55
4
 
16
 
! Отговори
е и? преди 5 години
Това е равносилно Русия да изпрати ядрени ракети в КУБА.
54
8
 
22
 
! Отговори
грузинчето преди 5 години
Много сме *** грузинците,пак ще ядем на вова сопата,защото ни управляват ***
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на грузинците им правят вятър, колкото урките ще ги вземат в ЕС и НАТО толкова и тези. Никой няма и на идея да им плаща напасването на уж армиите им със стандартите на НАТО. То ние още сме на никъде дето 15 години сме натовци, бла бла....
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ква Сърбия ква Грузия ква Украина бе, то нато стана 50% с рушки ретро фърчила и пушкала....