Наистина ли финландците са най-щастливи? По-скоро не...

Тъмната и студена зима е изпитание за духа на хората
26 мар 2019 22:05, Нели Христова
49
Наистина ли финландците са най-щастливи? По-скоро не...
Снимки: Reuters

Всяка година ООН отговаря на въпроса, къде хората са най-щастливи.

За втора поредна година победителят в тази класация се оказва Финландия. Но някак, скованата от студ страна, която в продължение на месеци тъне в тъмнина, не изглежда като място, където живеят най-щастливите хора.

Още по темата

Гражданите на Финландия се радват на високи доходи, добра социална система и дълга продължителност на живота, както и всички нейни съседни държави. За това именно те в последните години са начело на класацията, доказвайки, че за ООН е достатъчно човек да живее в скандинавска социална държава, за да се чувства щастлив.

Самите финландци обаче не могат да си обяснят това. Журналистът на VICE Майкъл Мойниън посещава Хелзинки в деня преди обявяването на новата класация и се среща с местните хора, които по никакъв начин не могат категорично да заявят, че са щастливи.

"Тук е трудно, особено през зимата. Трябва ти много дух за да успееш да оцелееш“, казва един от „щастливите“ финландци.

Всъщност скандинавците не са никак забавни. Те са тихи, сериозни и обичат да прекарват времето си сами. Въпреки че нивото на самоубийствата спада през последните години, броят на хората, които са решили да отнемат собствения си живот, е изключително висок. Причината не е нито корумпираната държава, тъй като там корупция почти няма, нито тежкия или беден живот, тъй като почти всички могат да си позволят всеки малък каприз. Това, което убива финландците и ги прави всъщност нещастни е времето. През почти половината година е тъмно и студено. Вървиш по улиците като зомби и дори най-позитивния човек едва ли би избягал от депресията при липсата на слънце.

"Ако дойдете тук през лятото, ще видите една идея по-щастливи хора, но сега, през зимата...ужасно е“, казва пред Мойниън един от продавачите в местно кафене.

За да се справят с тъмното си ежедневие, щастливците се преструват на щастливи, докато извършват забавни летни дейности като плуване в горещ басейн например. Казват, че ако си израснал там, свикваш със зимното време, но всеки път, когато видят държавата си в първите места на класацията, не могат да си обяснят, кой ги е наредил там.

Но според експерта по щастието Франк Мартела, в първото място на Финландия има смисъл.

"Финландците са добре задоволени от живота. Те могат да разчитат на държавата, която е богата. Имат добро здравеопазване и образование и именно затова са на върха на класацията“, обяснява той. Фактът, че второто, третото и четвъртото място се заемат от Норвегия, Дания, Исландия и Швейцария показва, че на експертите им е нужно единствено и само да живееш в богата скандинавска държава, за да си щастлив.

"Когато измерваме задоволството от живота, разбира се, че Финландия ще е една от първите страни в класацията, но ако измерваме щастието според това, колко добре се чувстваме и колко често се усмихваме...Финландия въобще няма да е на първо място“, казва Мартела.

Начело на този списък са латиноамериканските държави като Парагвай, Коста Рика и Панама. Според експерта, трябва да се отървем от думата "щастие“, защото тя прави хората нещастни. По думите му, тя трябва да бъде разделена на няколко подвида.

"Всеки се чувства добре по някакъв начин. За това трябва да разградим щастието на задоволство от живота, значимост и позитивни емоции. Когато вървиш по улиците виждаш, че хората не са напълно щастливи. А това, според мен допринася за позитивността. Когато мислим за собствения си живот и съдим собственото си щастие, често се сравняваме с другите. И когато живеем на място, където всеки ни казва „о, колко съм щастлив“, това ни прави една идея по-тъжни“, казва Франк Мартела.

Финландците със сигурност не са едни от най-щастливите хора на Земята, но може да се каже, че са най-упоритите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Най-щастливи са папуасите по островите. Пей сърце! Боли ги буя за социални системи и др достижения на цивилизацията. Имат си всичко - храна, слънце, правят редовно секс... Какво му трябва на човек?
17
6
 
22
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Най-щастливи са българите, ама за да не им искат услуги или пари винаги се правят на нещастни и бедни :))) Бачкат малко, повечето е скатавка, пият си кафенца и пушат цигари в работно време, тръгват си по-рано. Онзи ден минах ей така, едно тегелче да направим по Витошка в 14:00 часа. Ами нямаше ЕДНО свободно място в нито едно от заведенията. Питах моята приятелка: "Абе, тея не трябва ли да работят". Тя ми вика: " Ами сигурно са чужденци" :)))))))))
16
8
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 22:Ти определено си нещастее, но rлynaв и кракът ти не е стъпвал в Амазония или Африка да видиш примитивните "щастливци" там.
15
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ООН е трябвало да добави още,че колкото си по интелигентен,толкова си по нещастен.И че най-щастливите хора,са тези до които още не е достигнала ,,паричната система'',и са много надалеч от социалдемокрацията,която се основава на монетарната система.Щастието е там където няма пари.Например по джунглите на Африка,или Амазония.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм в депресия. Ходих миналата година при психиатър по това време, изписа ми дадени антидепресанти, като ходих на контролен преглед ми увеличи приема, пих ги около 4 месеца, видях, че не вършат работа и ги спрях. Положението ми от есента се влошава, и сега му е пикът. Та диагнозата ми е лек етап на депресия, обаче трябва скоро пак да посетя такъв специалист. Или на фитотерапевт да отида? Можеш ли да се излекуваш от депресия?
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проучвания измислени от западняци от които излиза че западняците са най-щастливи но.. не е верно. Тоя филм върви на поне 50 нива.Там хората не са ценни защото са хора и съществуват само по-себе си. Трябва да произвеждаш в материалния свят за да създадеш стойност в празнина която може да се запълни само от топли семейни отношения, близост, и обществената презумция че всеки има "душа" и някакви такива неща за които тук даже не се замисляме въпреки че се нагрубяваме всеки ден, нямаме същия натиск
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има слънце,чисто небе,топлина- там хората са по-щастливи.Отидете на Куба,и ще видите усмихнати,пеещи,танцуващи хора на всяка възраст..Заплата им е 30 долара на месяц,но няма гладни,намръщени,не се оплакват.Намират радост и в малкото,което имат. А в северните страни,в Финландия в това число,процент на самоубийствата и болни от депресия е много висок..Пари не носят щастие..Самотата убива,мрачните сиви дни,студ..
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаблюдателНе знам пич, досега не съм чул фуинландец, да бачка за жълти соттинки в САЩ ...
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматка 15А в изкуствено превърнатата България в *** с какво мерят??
9
4
 
29
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Западните Цоциолози под диктата на консуматорското общество мерят щастието в пари:))))
8
2
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Едни от най-щастливите хора са кубинците. Имат 330 слънчеви дни в годината, музика която може да съживи и мъртвец , плажове с копринен пясък и тюркоазени води. Затова там видях хора с 24 каратови усмивки.
7
2
 
35
 
! Отговори
дедо преди 5 години
Само лудите и много пияните са щастливи! (и много тъпите също)
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези статистиски за най-щастливото място са пълна глупост. Няма най-щастливо място.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много "подробно" уреден живот, здравеопазване, велика/ефикасна образователна система и социално равенство. Имах щастието да живея за няколко години почти навсякъде из страната им. Зимите са тежки наистина но жовота не спира. Природата е чиста и неопетнена.
4
5
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Всяка година ООН (масонска организация) си измисля отговор на въпроса "Кой е най-щастлифт".
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тъмната и студена зима е изпитание за духа на хората"Ххахха ... Хората могат да си позволят "топлото", имат социална система, която няма да те остава да умреш като куче на улицата, както и закони и ощество, което не позволява на разните самозабравили се работодатели, да третират хората като роби.
2
5
 
40
 
! Отговори
СЛАВА! преди 5 години
Вечна слава на финландските братя Освободители, които заедно с румънците и руснаците ни подариха свободата през войната срещу Турция през 1878г.!
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не зная дали са най -щастливи,но ги признавам за най-грозни,скоро гледах един техен филм и от 200-300 участници само един имаше свестен вид и той беше сред главните герои,другото не мязаше на човек