Папа Франциск призова за по-добро отношение към мигрантите

Проблемът "няма да бъде решен чрез издигане на бариери
30 мар 2019 21:15, Нели Христова
52
Папа Франциск призова за по-добро отношение към мигрантите
Снимка: Reuters

Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения, заяви Франциск в началото на двудневното си посещение в Мароко, предаде БТА. Той призова да се промени отношението към хората, които търсят подслон в други държави. 

Още по темата

"Вие знаете за моята голяма загриженост за често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени", добави той.

Този проблем "няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си", подчерта Франциск.
Папата призова Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага защита, предаде Асошиейтед прес. Той изрази надежда, че страната ще продължи да бъде модел за човечност, добър прием и защита на мигрантите, стремящи се към по-добър живот.

В африканската страна има около 100 000 мигранти и правозащитни организации съобщават за случаи на злоупотреби, припомня ДПА.

Очаква се по-късно Франциск да се срещне с мигранти в център за подслоняване, управляван от католическо благотворително дружество.

Освен това папата призова за развиване на диалога между християни и мюсюлмани. "Бих искал да подчертая отново нашата нужда от сътрудничество, за да дадем нов тласък на изграждането на свят на по-голяма солидарност, отличаващ се с честни, смели и необходими усилия за развиването на диалог, който уважава богатството и различието на всеки народ и на всеки индивид", подчерта Франциск. "Всички ние сме призвани да посрещнем това предизвикателство, особено в сегашния момент, когато има риск нашите различия и липса на познания едни за други да бъдат експлоатирани като повод за конфликт и разделение", предупреди той на церемонията,.

"Ние вярваме, че Бог е създал човешките същества равни по права, задължения и достойнство и Той ги призовава да се отнасят едни към други като към братя и сестри и да разпространяват ценностите на добротата, любовта и мира", добави Франциск, призовавайки за търпелив, обмислен, честен и откровен диалог, който да помогне да се намерят решения на проблема с глобалното затопляне и премахването на бедността.

В реч на същата церемония крал Мохамед Шести защити религиозната толерантност. "В качеството ми на крал на Мароко и Предводител на правоверните, на мен е поверено да гарантирам свободата да се упражняват всички небесни религии", подчерта той.

В Мароко има малки християнски и еврейски общности, но мнозинството жители са мюсюлмани. По оценки на Ватикана католиците са около 23 000.

Очаква се утре папата да отслужи литургия на стадиона в Рабат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Православие преди 5 години
Въобще не ме интересува тоя кви ги плещи.Имаме си патриарх и той ми е най-важен,какво мисли той!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте да дадем!Вие си внасяйте редовно църковен данък на Католическата църква, но тя ще ви доведе още дупки да запълвате с вашите пари. Католическата църква се явява демократична повече и от еврейска банка.Я като си толкова отворен, раздавай от вашето имане докато останете бедни като църковни мишки и тогава хората ще споделят с вас част от приходите си. Стига с тия Кръстоносни походи срещу християнството!
29
0
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
Само на мен така ми изглежда, или наистина мюсюлманина стои изправен с гордо вдигната глава а папата удобно е превил гръб пред него?
28
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Папа има блага физиономия и свято излъчване.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая мечка трябва да си посипе главата с пепел и да моли бога за прошка за всички злини които католиците са причинили не само на Европа , но и на целия свят ,а не да дава съвети как по бързо така наречените ,,мигранти '' да ни затрият !
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя само говори, не съм го видял един бежанец да вземе при себе си. във ватикана е пълно с големи празни помещения, що не пуснат бежанците да си опънат чергите вътре ??
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното да настоява ! - мигрантите да се държат добре,да не насилват жени, да работят,да учат , да не източват социални, да не си налагат варварските религиозни идеи,да не правят атентати.да спазват закона и морала, и да са благодарни на хората ,които са ги приели!
24
1
 
0
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ФактВерно само един е!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по добро отношение от сега на къде ? ...най интересното е че никой не пита аджеба що бягат тези хора
22
1
 
29
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Ватикана очевидно е много далеч от проблемите с мигрантите. Както е далеч и от останалия свят. Защо Ватикана не започне да приема мигранти?
21
2
 
21
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Папата е юдейска ***. С това си изказване окончателно го потвърди. Ахмед Али Агжа няма ли брат или син който да се справи по добре този път? :))
20
1
 
12
 
! Отговори
УМНИТЕ ЗНАЯТ преди 5 години
"СНИМКАТА" казва всичко
19
1
 
20
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
На това се казва безочливо плямпане на лъжи. Ако се разходите в Рим, където това човече живее, първото което ви се набива в очите е жандармерия, коли и много полицаи и войници. Въроръжи са с автомати и оръдия. Домът на това човече е ограден с яки огради, а също и влизането в неговата църква става след щателе преглед на багажа. Та вместо да плямпа лъжи, да ги махне тия дето го пазят и да се радва на мигрантите. Те всъщност са ужасно много в днешен Рим. Явно и него го е страх от мигрантите.
18
5
 
0
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Само 1 католик във форума...
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А случайно някой призив да се обърне внимание на това, че европейците не трябва да бъдат жертви на мигранти и изтривани от лицето на земята?
16
2
 
26
 
! Отговори
Работник преди 5 години
На този йезуит дето го избраха за папа му давам следното предложение : "Трепането и депортирането са част от по-доброто отношение!" Хората на властови позиции тотално са загубили връзка с реалността и със собствените си народи. 2033-та наближава !!!
15
2
 
12
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
..kak pak vednaj papata ne se obadi v zashtita na iznasilenite beli jeni v Evropa I v zsshtita na iznasilenite detsa ...v zashtita na jertvite na atentati izvarsheni ot fanatizirani isliamski teroristi ubivashti v imateo na tehnia bog Q!!! Maina_ta mu na papata...litsemer ,lajets ...katolik pedofil !!! Vkraina smetka Satanist !!!
14
1
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Папата да не би да ни е началник и той!?Белодрешкото да си гледа педофилите-католици и да не се меси на хората,дето нямат нищо общо с него!
13
1
 
23
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Да си ги прибират католическите западни колонизатори, държавите от византийската общност не им дължим нищо!
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата е сатанист и мечтата му е да види ЕВРОПА изцяло разрушена под еврейския ботуш..Какво очаквате от един старец педофил който само малки момченца са му в главата