Кастро бие тревога: Предстои недостиг на стоки в Куба

Причината била политиката на американското правителство
11 апр 2019 08:51, Елка Василева
47
Кастро бие тревога: Предстои недостиг на стоки в Куба
Снимка: архив, Reuters

Лидерът на Кубинската комунистическа партия и бивш президент на Куба Раул Кастро предупреди сънародниците си, че трябва да са готови за нарастващ недостиг на стоки заради политиката на американското правителство, предаде Асошиейтед прес.

Все пак на острова няма да се върнат гладът и отчаянието от ерата след разпадането на Съветския съюз благодарение на диверсифицираната икономика, която посреща близо 5 милиона туристи годишно и получава преки инвестиции от Европа, Азия и Латинска Америка, допълни той.

Още по темата

В първото си обръщение към нацията от над три месеца Кастро заяви, че натискът на САЩ върху Венецуела и Куба може да доведе до сериозен недостиг, който да се засили през идните месеци.

В Куба тази година е все по-трудно да се намерят основни стоки като пилета, олио, яйца и брашно до голяма степен заради недостига на твърда валута, с която да се плаща вносът на стоки или оборудване за обработка на местни продукти. Държавните вестници намалиха броя на страниците си миналата седмица заради липсата на вестникарска хартия. Кастро намекна, че е възможно правителството да прибегне до нови съкращения заради липсата на пари кеш.

Централизираната икономика на Куба през последните месеци загуби приходи от стотици милиони долари заради проблеми в отношенията с левите и бившите си съюзници, пише БТА. Новият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро в края на миналата година прекрати договор, по който в страната работеха хиляди кубински лекари. Освен това колапсът на венецуелската икономика е намалил със стотици милиони помощта за Куба, макар никоя от страните да не публикува данни.

Кастро говори на церемонията за утвърждаване на новата конституция, одобрена на референдум през февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя поне няма беженци..."Няма, защото самите кубинци са бежанци от така създадения комунистически рай.
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да ми е жал за хората там е добре за България, че има още такива държави, за да може да се прави пряко сравнение. И въпреки очевадните разлики пак има болни мозъци, които ги превъзнасят. Едно време и за нас бе нормално да няма ток, храни и елементарни неща, докато в същото време изнасяхме. А да, американците винаги бяха виновни.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Какво да й мислим на Куба? Тя поне няма беженци...Къде са тези бежанци бе?
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предстои?Че то до сега имаше ли нещо по магазините в Куба?Ако не си преоизвеждат хората сами като нас едно време до сега да са измрели от глад ако чакат на комунистите.А в Куба стават интересни парадокси.Влизаш в магазина - пълен ... с консерви от яребица и нищо друго.Четка за зъби ако искаш да си купиш няма.Неведоми са пътищата партиини!
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам една позната с баща върл русофил.Ходи в Куба, показва ми снимки - мизерия тотална.Разказва ми как жените проституират масово за $4-5, даже някои за по един сап.ун.Жилищата порутени, олюпени, някакъв фермер вкарал нелегално стар двигател Мицубиши от САЩ и го монтирал на трактора си ... абе трагедия.Ама хората видиш ли много били щастливи.Работели за $20-30 месечно.Обаче сега американците всичко щели да развалят.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Винаги съм се чудил как може да има нормални хора, които да харесват беднотията и простотията на социализма или комунизма..."---Харесват системата, защото не бе нужно нещо да знаеш, можеш и правиш, а да имаш "правилното" мислене и да мачкаш умните и способните за да вървиш нагоре
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На комунистите , ако им дадеш да управляват пустинята след време ще има дифицит на пясък. Това са необразовани и прости хора докопали се до власта с кръвопролития и геноцид над народа си.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък все в такива тиранични "социалистически" държави се случва да има недостиг на нещо. И що все твърда валута им трябва. Да плащат в рубли :)))Като разправям на по-млади хора, че и в България бяха дефицитни елементарни неща като кафе, банани, дънки, маратонки и дори тоалетна хартия и те си мислят че ги лъжа. Дори имаше режим на тока въпреки че АЕЦ-а и тецовете работеха на пълна мощност.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил как може да има нормални хора, които да харесват беднотията и простотията на социализма или комунизма няма значение как се казва. Явно това са прости и неграмотни хора , за които е важно нещо да има в копанкята като прасетата.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде след 60 години социализъм в Куба да има недостиг на храни. По всички марксически теории трябваше да е точно обратното в САЩ да има недостиг и мизерия, а в Куба благоденствие и потоци от желаещи да попаднат в социалистическия рай Куба.
27
3
 
17
 
! Отговори
Пст преди 5 години
То и нашите *** американците са им виновни, нищо че на американците, България им е през дедовия.
26
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България много е добре- пари,фалшива храна,туристи,наркотици,продажни политици-абе рай! Какво да й мислим на Куба? Тя поне няма беженци...Ще се оправи.Украйна-никога...
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кастро защо не си направи среща с Ким и Мадуро и започнат да си менкат ракети срещу пури и ток, може тогава трите икономики да цъфнат хахаха.
24
3
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Китай посочи пътя на развитие за всички подобни страни,ама тия се ослушват!Може би защото не са работливи като китайците....Иначе реално цяла Латинска Америка си е ко.ч.ина,независимо от политическото устройство.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В Куба тази година е все по-трудно да се намерят основни стоки като пилета, олио, яйца и брашно до голяма степен заради недостига на твърда валута, с която да се плаща вносът на стоки или оборудване"---А защо не си ги произвеждат сами? По цял ден пачанга, после нямало продукция. Не може да не произвеждаш/изнасяш и да имаш валута. Социалистическа икономика с две думи.
22
11
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименВсъщност природните красоти на Куба са запазени поради слабото икономическо развитие.Иначе щеше да е нещо като Слънчев бряг....
21
5
 
25
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Имат късмет, че няма зима при тях....досега да са изпукали от студ....в държава където саnyна е с купони....има нещо много гнило!Призовамам другарите възхитени от кубинския рай - спешно да стягат бохчите , и да емигрират.По едно време вътрешните гуми от ЗИЛ бяха кът там .... защото щастливите кубинци ги ползваха да преплуват до бреговете на "капиталистическите САЩ"
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BurzimДа те командироваме там комунистическо ***, но с техните доходи. Аз лично ще ти плащам средната заплата за Куба да видим колко ще издържиш без храна, интернет достъп, автомобил и всички нормални човешки благинки + комунистическа пропаганда.
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите крадат, американците са им виновни.Народа гладува и бедства, американците им са виновни.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро циреят на червената проказа в Куба ще се спука и Куба пак ще бъде ПЕРЛАТА НА КАРИБИТЕ! Такава красота дадена от Бога и такава незавидна съдба!Бях чел преди години, че автобусите не се движели след като стане тъмно, защото нямали крушки за фарове. За улично осветление и дума не става!