Все повече българи със сърдечна недостатъчност

Смъртните случаи от такива заболявания скачат с 2220 за година
7 май 2019 13:25,
7
Все повече българи със сърдечна недостатъчност
Снимка: pixabay.com

Все повече са засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. Това единодушно мнение изразиха кардиолози от различни лечебни заведения.

Още по темата

През 2017 г. починалите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече, каза проф. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. По думите й едва 30 на сто от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите заболявания, съобщава БТА.

Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65-годишна възраст, посочи проф. Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за миналата година.

В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема, каза проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

По-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова недостатъчност са имали лошо овладяна хипертония, каза проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница "Св.Анна".

Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене.

Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с начина на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
миришат на инфаркт преди 4 години
Оотровените с калиев йодит и хлор токсична вода подават години преди смърта сигнали с миризми.Или инсулт или инфаркт ме чака подава наскоро млад зъболекар миришещ на прейодирана сол пиещ смело по препоръка на съпругата също зъболекарка вода от чешмата вкл като кафе супи..Посъветвах съпругата поне да пречиства токсичната вода тя се смее се от нещо трябвало да се мре..
5
2
 
1
 
! Отговори
Мед мафията цака преди 4 години
МЕд мафията оравя милиони БЪлгари с йодирана с Калиев Йодит сол и хлор токсична канцерогенна вода течаща вместо питейна от чешмите във всеки дом.НА първо място в света сме по убити с инсулти,инфаркти и рак.Много страшни увреждания на сърцето и целия организъм правят домашни ракии варени в регистрирани казани с добавка на хлор токсична вода от водопровода.Отровените мат увреждания на сърцето и трайни трудно лечими увреждания.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обездвижването...
3
3
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Здравеняка около него всъщност е дебелак.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,как,бе,нали папата каза,че е видял един здрав народ.Явно и той не вижда по-далече от носа си.Видял един здравеняк да се върти около него и решил,че целия народ е такъв.Да,ама-не.
1
5
 
26
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Като дойдат сметките за ток и вода и аз получавам сърдечна недостатъчност