Хирурзи от ВМА и Швейцария обучават ортопеди от цяла България

Извършиха 2 интервенции по тотална смяна на тазобедрената става
17 май 2019 13:01,
1
Хирурзи от ВМА и Швейцария обучават ортопеди от цяла България
Снимка: ВМА

30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране, който се проведе във Военномедицинска академия, съобщават от болницата.

Още по темата

3D операция във ВМА спаси крак на млад мъж

Екипът на професор Неделчо Цачев от Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия" и водещият хирург - ортопед от Швейцария д-р Александър Метцдорф извършиха 2 оперативни интервенции по тотална смяна на тазобедрената става.

За трета поредна година водещ специалист от чужбина участва в нашия курс. И в двата случая имплантирахме тазобедренна ендопротеза с витамин Е, обясни професор Неделчо Цачев – ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия".

По думите му, този модел капсула е сравнително нов. Едва от 2 години се използва от колегите му в Швейцария, Австрия и Германия. Във ВМА се прилага от 1 година.

Очакванията от този модел капсула са за подобряване на разултатите по отношение на издръжливостта, защото тази протеза издържа по-големи физически натоварвания и има по-малки износвания във времето, коментира още професор Цачев.

Той изтъкна, че оперативните интервенции бяха наблюдавани на живо от специалисти от университетските болници в цяла България, които се включиха в традиционния курс: По този начин, ние във ВМА, даваме възможност на колегите от страната, вместо да пътуват в чужбина за подобни курсове, да дойдат в нашата база и да се запознаят на място с подобен тип операции, обобщи професор Цачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да обучат и нашите травматолози, че вече половин година си ходя с крива и напълно нефункционираща ръка на работа !