Казусът Huawei: По-важните въпроси и отговори накратко

Защо САЩ имат проблем с компанията и какви са решенията на казуса...
22 май 2019 18:10, Бойчо Попов
38
Казусът Huawei: По-важните въпроси и отговори накратко
снимка: Ройтерс

Huawei Technologies Co., една от най-глобалните компании в Китай, все по-често попада под мишената на САЩ и западните им съюзниците, точно докато се стреми да заеме водеща роля при новия безжичен стандарт, известен като 5G. Телекомуникационният гигант е изправен пред множество битки, включително ареста в Канада на главния си финансов директор и вкарването в черен списък на САЩ и перспективата за забрана за закупуване на американски компоненти и изключване от нови инфраструктурни проекти по света. Сблъсъците се случват на фона на нарастващата търговска война между САЩ и Китай, при която китайските технологични компании са особено притеснителни за американския президент Доналд Тръмп. 

1. Защо САЩ имат проблем с Huawei?

Компанията се радва на благоприятно третиране в Китай, а американски правителствени служители и ръководители от индустрията отдавна имат подозрения, че тя работи за интересите на китайското правителство. Доклад, публикуван през 2012 г. от постоянната избирателна комисия на САЩ по разузнаването, обяви Huawei и ZTE Corp. за потенциални заплахи за сигурността, като заяви, че нито един от тях не отхвърля опасенията, че е подложен на политически натиск. В доклада се казва също, че Huawei отказва да опише „пълния военен произход” на Жън Джънфей, бившия инженер на народно-освободителната армия, основал през 1987 г. Huawei. Опасенията на САЩ за Huawei доведоха до това,  администрацията на Тръмп да блокира през 2018 г. враждебното предложение за придобиване на базираната в Сингапур Broadcom Ltd. за американския производител на чипове Qualcomm Inc. Сделката би могла да ограничи американските инвестиции в индустрията на чиповете и безжичните технологии и да даде глобално лидерство в тези сфери на Huawei.

2. Какво направи администрацията на Доналд Тръмп?

Белия дом се опита да ограничи способността на Huawei да продава оборудване в САЩ и, по-важното, да купува части от американски доставчиц чрез изпълнителна заповед и чрез добавяне на Huawei към черен списък на Министерството на търговията на 17 май, което изисква от американските компании да търсят специален лиценз за продажба на продуктите си към Huawei. (Някои американски компании получиха 90-дневно отлагане). Qualcomm, Intel Corp., Google и други започнаха да замразяват доставката на критичен софтуер и компоненти за Huawei, застрашавайки способността му да произвежда своите продукти. Това може да забави внедряването на 5G безжичните мрежи по целия свят и да накара държавите и телекомуникационните оператори да се насочат към по-скъпо оборудване от Nokia Oyj и Ericsson AB.

3. Защо това оборудване е от значение?

Правителството на САЩ - подобно на китайското и други - е предпазливо в използването на чуждестранни технологии за жизненоважни комуникации, страхувайки се, че производителите на оборудване могат да оставят задни врати, които да позволяват на техните разузнавателни служби да получат достъп до информация, или че самите компании ще предадат чувствителна информация. Смята се, че Vodafone е намерил и фиксирал задни врати на оборудването на Huawei, използвано в италианското подразделение на оператора през 2011 и 2012 година. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо заяви, че САЩ могат да възпрепятстват споделянето на разузнавателни данни със съюзници от НАТО, ако те използват оборудването на Huawei. И все пак, някои съюзници, включително Великобритания и Германия, не успяха да ограничат Huawei изцяло от изграждането на 5G мрежа, отчасти поради цената.

4. Какво твърди Huawei?

Компанията многократно отрича, че помага на Пекин да шпионира други правителства или компании, и изтъква, че никой не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на такива обвинения. Компанията, за която се твърди, че е собственост на Дзен, както и на своите служители чрез синдикат, започна да предоставя през последните години финансови резултати, да изразходва повече средства за маркетинг и да ангажира чуждестранни медии, за да увеличи прозрачността. През януари Жън, който е известен с медийната си излоация, говори за предизвикателствата, пред които е изправена неговата компания, включително за ареста на финансовия директор Мън Уанджоу, която е негова дъщеря. Макар да казва, че е горд от военната си кариера и членството си в комунистическата партия, той отхвърля предложенията, че докладва в Пекин, или че Huawei предава информация за клиентите. През март Huawei започна офанзива, като заведе дело във федерален съд срещу закон, който блокира американските правителствени агенции да използват оборудването ѝ. Тя също така критикува това, което нарича „необосновани ограничения“ за правене на бизнес в САЩ.

5. Какво се случва с Мън?

Тя бе задържана във Ванкувър на 1 декември по заповед на САЩ, които подадоха официално искане за екстрадиция в рамките на наказателно дело, в което твърдят, че тя е заговорничила за измами на банките с клирингови сделки, свързани с Иран в нарушение на санкциите на САЩ. И Мън, която също е заместник-председател, и компанията отрекоха обвиненията. Мън съди канадското правителство за предполагаемо неправомерно задържане. Тя бе пускната под дадена гаранция на 11 декември, което ѝ позволи да остане в луксозния си дом във Ванкувър, докато съдилищата решават нейната съдба. Мън живее главно в Шънджън, родния град на Huawei.

6. Има ли други случаи?

Цивилните искове са доста назад във времето. През 2003 г. Cisco Systems Inc. предяви иск срещу Huawei за предполагаемо нарушаване на патенти и незаконно копиране на изходния код, използван в рутери и комутатори. Huawei премахна оспорвания код, наръчници и интерфейси от командния ред и случаят беше решен.

Появиха се и други обвинения, че Huawei краде интелектуална собственост от американски компании. Motorola я даде на съд през 2010 г. за предполагаем заговор с бивши служители за кражба на търговски тайни. По-късно това дело бе решено извън съда.

През 2017 г. съдебно жури определи Huawei за отговорна за кражбата на роботизирана технология от T-Mobile US Inc., а на 28 януари министерството на правосъдието повдигна обвинение срещу Huawei за кражба на търговски тайни, свързани с този случай.

Междувременно Полша, твърд съюзник на САЩ, арестува служител на Huawei по подозрение, че шпионира в полза на китайското правителство. Huawei уволни служителя и отрече всякакво участие в предполагаемите му действия.

Колко голяма е Huawei и има ли и други заплашени компании вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Huawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 19: О не се притеснявай Индия много бързо ще се ориентира да ги произвежда редките метали :)Далеко си от истината брат. Гущера владее защото не го интересува нищо и нито една държава не го контролира не забравяй това ! Дори Рижия не може да го барне. Има ли изгода ще се прави това е капитализма. Ако ще и на луната да е :)
36
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 26: А относно американските тухли.... Отглеждам се у дома и всички у-ва на apple все още работят :) Дори тези от 1984-та година. Е имам до момента няколко самсунга повредени и още 2-3 китайски телефона. Всичко обаче с ябълка все още е operational :)Apple2, Makbook, Ipad от версия 1, iphone 3 до 8 всички работят напълно дори батерията на всички работи нормално :)
35
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Досега не съм видял китайски рутер който да няма бекдор или да не е хакнат :)Рано или късно инженера продава в даркнет информацията. Е ползвам apple от 1984-та и до момента не съм видял такова нещо. Ползвам и линукси от 20 години всичко само с отворен код. Дори apple си отвориха кода. Чакаме да го направят и хуявей :)
34
3
 
0
 
! Отговори
Ранди Крамер преди 4 години
Разсъждавайки на планетарен план всички сте прави в сметките за суровините и обмена. ТЕ обаче, разполагат с двигатели с ликуид мъркуриум ускорен в плазмено поле до 65000 оборота в два срещуположни потока, нулиращи гравитацията. Логично е да предположим, че имайки достъп до астероидния пояс играта вече не се отнася до изкопаното в Китай. Нека умниците коментиращи производителите на процесори на устройства за деца да обяснят с какво се занимават компаниите ИМ , които изцяло се изтеглиха от пазара!
33
1
 
9
 
! Отговори
ами преди 4 години
Всичко, за което обвиняват Huawei, го извършват краварите. Ако ще да е истина,защо "аплето" има неограничена права и може да прави каквото и където си поиска, а други не могат и НЕ трябва да могат.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Ми тай бе! Д ни сми прозти българи, ааааа!
31
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после да ми хареса този Тръмп...Направо ми напълни душата с този фокус, който показва кой е Шефа...
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 коментара и всичките все от специалисти по геополитика и едър бизнес...
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после някой да им каже истината в очите на крадливите китайчета. Не само , че крадат технологии но и най-безцеремонно завземат пазарен дял с подкупи и подбиване на цените на конкурентите. Въобще не говоря за телефоните на хуавей. Смартфоните на компанията са едва от 5-6 години на пазара. Става въпрос за оборудването в мобилните и фиксираните мрежи.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците ще произведат един по-евтин и икономичем САЩ и ще наводнят пазара с него :)
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро се очаква САЩ да се озъбят и на Южна Корея защото Самсунг влага 100 милиарда долара в собствено производство на процесори с мисъл да измести от пазара Интел и Куалком. САЩ вече започват да ядат дървото
26
4
 
26
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Спомняте ли си, че преди няколко години САЩ съдеха Самсунг, че е откраднал от тях нещо за GSM апаратите които произвежда, и какво стана, Самсунг станаха още по-добри. Така ще стане с Хауей. Скоро американските тухли на Айфон ще ги продават само на кило, защото нищо не струват, а като цена са много скъпи. Може пък китайците да са им пратили снимки от Луната, където американците си мислят, че са били.
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой казва че държавата не може да финансира полудържавните фирми? Това го казва САЩ което е в тяхна полза. Ако погледнем реално Китай действа много умно и неслучайно бие вече САЩ на тяхната игра. Американците са обречени с това мaлоумно управление
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво стана с теорията , че частния капитал не се набърква в политиката и държавата не регулира частния капитал ?
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рижия чичко иска да направи всички ни дигитални роби. Искат само те да произвеждат, продават технологи и да печелят дивиденти . До болка позната схема -те да клатят крака и света бачка като улав за тях . Да да ама не!
22
6
 
21
 
! Отговори
------------ преди 4 години
Заводите на Тесла, Локхийд Мартин, и всички свързани с американската отбранителна индустрия не могат без редкоземни елементи. Покритията на самолетите , лопатките на хеликоптерите, радарите за ракетите и тн. Ще изчерпат за 1-2 години всички американски запаси и всичко свършва. През това време вече Китай ще произвеждат и изнасят масово свои процесори. Такива *** управляват в белия дом че никой не може да им помогне.
21
4
 
17
 
! Отговори
------------ преди 4 години
За 2018 година производството на процесори е на стойност от около 450 милиарда долара. Китай внася процесори за 300 милиарда. Сами сметнете след забраната за износ към Китай какво ще се случи на Куалком, Интел и други подобни. Ще фалират и като се прибави и удара с редкоземните елементи, ще настане такъв ужас в белия дом че не могат да си представят. САЩ не включиха в митата вноса на такива елементи от китай защото без тях са нищо. Мъск и Епъл ще си имат огромни проблеми
20
2
 
19
 
! Отговори
------------ преди 4 години
САЩ никога не са имали толкова просто управление като това в момента. Китай им готви унищожителен ответен удар който може да им смаже цялата икономика и тук не става дума за мита а за ограничение износа на редкоземни елементи без които не може да има производство на процесори, батерии, самолети, радари, турбини, сплави и ред други неща. Цялта военна сфера зависи от тях. Китай е световен лидер като произвежда 80 процента от тези елементи.
19
2
 
13
 
! Отговори
Mi6osp преди 4 години
САЩ трябва да пипат много внимателно, за да избегнат китайски мораториум върху износа на редкоземни метали. Китай са монополисти в производството им с 81 процента от световното производство, а САЩ произвежда 0%.Спирането на този внос блокира всички висосоктехнологични производства и запраща страната в 18 век.
18
1
 
33
 
! Отговори
ьзц преди 4 години
АНС на САЩ следи целия свят, но виждаш ли се страхуват, ако и друг го направи...И тези притеснения на САЩ не са доказани по никакъв начин, докато подслушването на АНС бе доказано.