Създават антитеростични центрове и кампании сред учениците

Такива случаи не трябвало да се оповестяват, твърди Младен Маринов
10 юни 2019 14:51,
13
Създават антитеростични центрове и кампании сред учениците
Снимка: БулФото

Промяна в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с опита за терористичен акт на 16-годишно момче в Пловдив, съобщава Агенция Фокус.

"Идеята за тези центрова е обсъждана с г-н Гешев и с главния прокурор и на ниво Министерски съвет. Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции.", посочи вътрешният министър.

Още по темата

По думите му, в момента има Национален контратерористичен център, който работи в структурата на Националната агенция "Държавна сигурност".

"Той е точката за контакт, която имаме с външните партньри. Промяната обаче не винаги означава, че има проблем. Напротив. Ние трябва да направим промяната преди да е дошъл проблемът и тогава, когато е необходима.", разказа Младенов.

Попитан дали органите на реда имат информация за сходни на този в Пловдив случаи, той заяви, че в интерес на работата е те да не стават обществено достояние.

"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира, в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", коментира Младенов.

Според силовия министър е нужна и информационна кампания сред учениците.

"Тя и сега се прави, но това не е работа само на МВР. Трябва да зелегне и в Закон за тероризма. Там има изписани мерки, които всяка институция трябва да изпълнява", допълни той.

Този случай конкретно бил оповестен пък, защото е имало подготовка и набашяне на вещества, които в определена компилация могат да създадат взрив.

"В момента, в който колегите са преценили, че ситуацията не търпи отлагане, тогава са се намесили", допълва Младен Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Министър *** откри топлата вода... отново. И той не знае какво точно центрове ще прави и колко... имало един, наистина, още колко? И какво ще правят. Важното е да се плямпат глупости пред журналистките, които после в папагалски стил да го копи-пейстнат.
8
2
 
3
 
! Отговори
???? преди 4 години
По добре да създадат ант-джендърски центрове.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се оповестяват, но след това трябва да се оповести, какво му се е случило на младият кандидат-бомбаджия. А това трябва да е: Вкаране в сппециализирано заедение за принудително лечение, от където да излезе с акъл на 3-годишно.Питам ви, това ли европата в която искахме да живеем? За тия ли "ценности" скачахме по площадите? Искахме ли да залягаме, като видим тинейджър с раница?!Кажете! А троловете на шорош, могат да започнат да слагат минуси, бОли ме чучура!
6
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Честито ново поколение доносници!Като е безсилно родното МВР да се справи само ще плаща на куки аматьори във всяко училище... пардон... вие ще им плащате.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те днешните тийнейджъри са родени терористи!Нямат нужда от специално обучение и тренировки.Качват се на колата на родителите си (мощна, над 150 коня), и почват да трепят хора наред!!!А полицията е безсилна: хваща ги, а после ги пускат под гаранция или с условна най-много!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 1 и номер 2Не знам дали знаеш но терористът чийто псевдоним използваш е получил навремето политическо убежище от Хафез Ал Асад - на Башар татко му!
3
2
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Сега разбра ли се каква е работата? Измислиха някакъв хипотетичен ученик от ИДИЛ, за да се откраднат кинти. Щото нали за сигурност кинти не трябва да се пестят, още 1 милиардче Бойко да даде на МВР-то. Ако не ме лъже паметта милиционерите взривиха повече хора отколкото терористите от началото на годината.
2
5
 
11
 
! Отговори
Карлос Чакала 2 преди 4 години
..... Освен това един АТЕНТАТ в България какъв международен отзвук би имал ?!?! ... Все едно да го направят по западналите Африкански Държавици ... Нас тук ни ползват за евтина работна ръка по Запада .... Спокойно ! .... Спете си , Българи ! ... Няма проблем ! ... ПЛАНЪТ "РАН" СИ ВЪРВИ И СЕ ИЗПЪЛНЯВА С ПЪЛНА СИЛА !!!!!! .......
1
3
 
12
 
! Отговори
Карлос Чакала преди 4 години
Ха ха ха ... Какви антитерористични центрове , бе ?!?! Какви промени ?!?! ... ХуБу че "СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ" нямат НИКАКЪВ ИНТЕРЕС да правят АТЕНТАТИ точно в България .... Щото ако имат ..... Майка ни жална !!! ... Нашите "РЪКОВОДНИ КАДРИ" в последните 29 години "КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ" са страхотни изпълнители на "ВЪНШНИ ПОРЪЧКИ" - КАКВО ДА СТАВА В БЪЛГАРИЯ ! Продават се здраво и изпълняват поръчките на няколко Посолства ! Вървим им по гайдата ... Така че НЯМА смисъл от ... АТЕНТАТИ !!! ...