Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400

Очаква да се договори със САЩ за изтребителите F-35
13 юни 2019 07:20, Елка Василева
186
Ердоган твърдо: Въпросът е приключен, купили сме С-400
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че въпросът с доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 е закрит, съобщи ТАСС.

"Аз не казвам, че Турция ще купи С-400. Аз казвам, че Турция вече ги е купила, въпросът е приключен. Те ще бъдат доставени следващия месец", заяви Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Изказването му беше излъчено от телевизия Ен Ти Ви. "Ние не възнамеряваме да получаваме от когото и да било разрешение, за да задоволим потребностите си в сферата на отбраната. Нима не молихме САЩ да ни продадат системи за отбрана? Молихме, но те ни отказаха, беше ни заявено, че Конгресът на САЩ няма да допусне това", добави турският президент.

Решението на Турция за руските ракети - една от великите сили ще е разгневена

На 7 юни генералният директор на руската държавна корпорация Ростех Сергей Чемезов изрази надежда, че доставките на С-400 за Турция ще започнат след два месеца, припомня ТАСС.

Ердоган заяви също, че се надява да убеди САЩ да не изключат страната му от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, преди да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, съобщи Франс прес. "Преди това ние бихме желали да обсъдим този проблем по телефона и да се върнем към първоначалното положение", заяви турският президент.

Още по темата

Той изтъкна, че Турция не само купува F-35, но е също така партньор в програмата за производството им и вече е инвестирала 1,25 милиарда долара в етапа на разработването на тези самолетите.

В края на миналата седмица САЩ обявиха, че дават на Турция срок до края на юли да се откаже от закупуването на С-400, които според Вашингтон са несъвместими с изтребителите F-35, който Анкара също иска да купи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Ако до 31 юли Турция не се е отказала от ракетните комплекси С-400, турските пилоти, които в момента се обучават на F-35 в САЩ ще бъдат експулсирани, а договорите за подизпълнители, сключени с турски фирми за F-35, ще бъдат анулирани, заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
13
 
17
 
! Отговори
Меката Мара преди 4 години
До всички, който напуснаха България ( зарязаха родители, деца, имоти .....), моля не давайте мнение за Нас Българите, какви сме, ние поне се борим България да оцелее.
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган показа как трябва да се отнасяш с нагли и безпардонни субекти в политиката.
71
2
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Наистина много ми е интересно като сте толкова умни защо цялата държава се руши ? Бях скоро във България."Ами защото сме "умни" и избираме да ни управляват,крадци,лъжци, предатели,сервилници,хора без морал,съвест с визия за развитието на страната.Хора зависими и с тъмно нелицеприятно,направо престъпно минало,лесни за манупулиране и управления,склонни да продадат и предадат страната на чужди интереси.Това е правителството на България в последните 25-30 години,служещи преди всичко на себе си
70
2
 
13
 
! Отговори
Некакъв преди 4 години
Ще хвърчи кравешка перушина.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad Company...Става супер за ходещите на пазар в Одрин...***********То и кроната е евтина ама важното е ти колко получаваш.
68
4
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Но какво стана с неолибералната,демократична мантра,символ на пазарната икономика така характерна за "свободният свят"за правото на избор от страна на клиента.Клиента е Турция,а свободният,избор на правителството И,са С-400.Но изглежда това "неолиберално и демократично право",действува силно селективно и само в полза на сюзерена или поне този,който се мисли за такъв.Изглежда,че в Турция не се преподава неолиберализъм,и като нещо може някаква поредна пролет да избуи.Толкова за свободата и правото
67
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците ще пият една студена вода и готово.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДиаблоНаистина много ми е интересно като сте толкова умни защо цялата държава се руши ? Бях скоро във България.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаш много крави - пиеш мляко, пък и месо има. Иначе кофти - само метал бълваш и страхове.
64
0
 
7
 
! Отговори
кинти преди 4 години
Нищо- има шанс да спечели завода на фолксваген... немците не политизират дали е султан, дали е цар- кинти да се въртят.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асан от маалата продава Це200, по яко е, има и Кале за избрани гости
62
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците си помислиха, че имат работа с българи и, че само да скръцнат със зъби и ще последва надупване с чупка в кръста, но не познаха
61
4
 
25
 
! Отговори
Хахахахаха преди 4 години
Какъв квадратен го набута на САЩ :) :) :)
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верваш ли си?.Тук не става въпрос за вяра, религия и вътрешни чувства. Става въпрос за лесно проверими факти пред които и боговете мълчат. Можеш сам да провериш с какво въоръжение са и къде са произведени турските ф16..
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А баце яе ни кпи на нас Це-800!
58
3
 
20
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Прав си. Но последната дума на техниката ще правят заедно-С500. Ердоган вече е изпратил 100 инженера в Русия. И Путин го потвърди.
57
12
 
27
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА - ТЯ Е НАШАТА СИГУРНОСТ !!!! ВСИЧКО ДРУГО Е ПРОСТАШКА ДЕМАГОГИЯ - ОСОБЕНО С ОНЕЗИ КРАВАРИТА !?!?!?!
56
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра новина за нас! Турция няма да получи нови самолети. Може и да бъде изгонена от НАТО което за нас е добре.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До умилително.дааа! интересно! и тръмполино застанал между тях и им ги мери!
54
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае какви *** ще пробутат братушките на турците. Тука някои си верват, че Турция ще получи последна дума на военнаата техника от Русия. Да, ама на куково лято.