Ледниците в Хималаите се топят 2 пъти по-бързо от 20 в.

Ледът е само 72% в сравнение с наличния през 1975 г.
Обновена: 21 юни 2019 07:38 | 21 юни 2019 07:28, Елка Василева
14
Ледниците в Хималаите се топят 2 пъти по-бързо от 20 в.
Снимка: архив, Reuters

Учени от САЩ, анализирали шпионски сателитни изображения от времето на Студената война, са стигнали до заключението, че ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо от началото на 21-ви век в сравнение с края на 20-и, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances".

За целите на изследването специалистите са изчислили количествено и са сравнили промените в дебелината на ледовете на 650 ледника през периода 1975-2000 г. и 2000-2016 г.

От началото на 21 век хималайските ледници губят около един процент лед годишно.

"Резултатите от изследването показват, че хималайските ледници са претърпели значителна загуба на лед през последните 40 години, като средната скорост на топене през 21 век е двойно по-бърза от края на 20 век", пишат авторите на проучването.

Сред възможните причини за ускореното топене е повишаването на средната температура в региона с един градус Целзий.

"Загубата на лед е плашеща, но още по-плашещи са двойно по-бързите темпове на топене", казва гласиологът и ръководител на изследването Джон Мауер от Колумбийския университет.

Количеството останал лед в Хималаите - част от регион, наричан Третия полюс, е само 72 процента в сравнение с наличния през 1975 г. От началото на века хималайските ледници губят около 8,3 милиарда тона лед годишно. За сравнение - в периода между 1975 и 2000 г. годишната загуба възлиза на 4,3 милиарда тона.

Топенето на хималайските ледници не допринася съществено за покачване на морското равнище, тъй като "бледнее" в сравнение с топенето на Гренландия и Антарктика. Загубата на лед обаче означава настоящи и бъдещи проблеми с водоснабдяването за стотиците милиони хора в региона, отбелязва съавторът на изследването Йорг Шафер.

Учените не разполагат с достатъчно данни за леда в Хималаите, докато Джош Мауер не попада на разсекретени и публикувани онлайн изображения от американски шпионски сателити. Благодарения на тях специалистът успява да изчисли наличния лед в Хималаите през 1975 г. След това Мауер използва други сателитни изображения, за да отчете количеството на леда през 2000 г. и отново през 2016 г.

Предишни проучвания обхващат индивидуални ледници през кратък период от време. Настоящото изследване представлява първия по рода си "поглед" към голямата картина - топенето на 650 ледника за период от десетилетия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Е много е смешно, не мога."Освен това от дебелашко-надменната си позиция дори не си представяш колко точно информация някой от пишещите са изчели по темата. Кратуна според мен си ти.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вече не смеят да изопачават истината"Брей, колко си заблудено. Нали ха ритнаха срещу поредната схема за измама, ха им спряха грантовете за "изследвания" и ще трябва да четат прогнозите в местни кабеларки. Тия "учени" са сложени там да прокарват политика.
10
1
 
33
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Е много е смешно, не мога. Четейки първите коментари под статията, си представих сцената, в която стотици учени и хиляди професионалисти, които са изписали и изпитали милиони страници и безброй анализи, сред които дори и най-поръчковите, вече не смеят да изопачават истината какво се случва на планетата ни, за да не унищожат реномето си, се опитват да убедят поне един наш Кратун, вмирисан и кисел, примитивен и предубеден, че да се тровиш сам и да си доволен от това е слабоумно! Мисия невъзможна:)
9
1
 
34
 
! Отговори
b bv v bv преди 4 години
От поне 30 години се говори как ледовете се топят и океана ще ни залее, като първа щяла да го отнесе Холандия, еми още са си там. Това са пълни лъжи, преди години изловиха "учени" от ООН за манипулиране на телпературни данни. Много бързо се потули. Градовете се разрастват, създават си собствен микро климат заради смога обаче термомертите ако преди 30 години са били на края на града, вече са в смога и опа темературата се е повишила с 2 градуса-мерете я извън града бе. Милиарди се правят от това
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ледниците на Хималаите се топят заради тълпите от по няколкостотин алпинисти там. Оакаха и опишкаха всичко там. Оставят тонове ***! Басси фиксацията - да отидеш да сеизсереш на възможно най-високото и чисто място. Както знаем кафявия цвят го лови повече слънцето и разтапя леда под него.
7
0
 
33
 
! Отговори
ХимаЛайка преди 4 години
Те затова снежните човеци вече ходят на магазина да си купуват бутилирана вода.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До О я стига!ти да не си Лили иванова, че помниш неща от преди няколко хиляди години?
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5Ша та залее, ама друг път.
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Черно море може да ни залее изцяло
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност сега климата на Земята се подобрява и отива към НОРМАЛИЗИРАНЕ след последния ледников период! Тези ледници на практира са последните останки от ледниковия период.Има цикличност на слънчевото греене и сега Земята отново върви към тропичен климат. Затова и на много места има толкова много проливни валежи и наводнения. Тази тенденция ще се засили в бъдеще докато не се стопят и ледовете на полюсите. Тогава нивото на световния океан ще се повиши и пустините ще станат на дъждовни гори.
2
4
 
35
 
! Отговори
О я стига! преди 4 години
В далечното минало е имало периоди когато на Земята е било много по топло. Навсякъде климата е бил тропически със обилни валежи. Ледници изобщо не е имало.А примерно само до преди няколко хиляди години климата в Европа е бил като в Африка. В цяла Европа е имало лъвове и други такива животни които днес ги има само в Африка.
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната"затоплистка" статия.Естествено,че ледниците ще са по-малки по-размер в сравнение с 1975г,защото през 70-е години е налице застудяване на климата.От 1980г насам има повишаване на температурите,което обаче свърши през 2016г.Последните две години са по-студени от 2016г,така че тенденцията е да се върви към понижаване на температурите,съответно до няколко години ледниците ще са със същият размер като през 70-е години.