Криза в отвъдното: Във Венецуела вече посягат дори и на гробове

В Маракаибо ситуацията е най-тежка
22 юни 2019 19:09,
96

Снимка: БТА


Дори и мъртвите не са в безопасност в Маракайбо, венецуелският град, който бързо разбра цената на  кризата.

Крадци са взели на прицел дори местните гробища. В последната година са били ограбени много урни и ковчези. Мизерията във Венецуела не пощади дори и мъртъвците.

"От преди осем месец почнаха да взимат даже златните зъби на мъртвите", казва пред AP Хосе Антонио Ферер, който управлява гробище, където изявени лекари, директори и други лидери на общността биват погребани.

Във Венецуела кризата породи дефицит на най-нужните неща - пари, храна, вода, лекарства, електрическо и гориво.

Още по темата

Един от най-засегнатите от кризата градове е старата петролна столица Маракайбо. Когато преди няколко месеца токът в страната спря, тук настана истински метеж. Властите обвиниха престъпници за метежа, който задълбочи спиралата на мизерията в града.

Тук разрухата е норма още преди да започне кризата с електричеството. В мартенските нощи, когато населението остана без ток, тук нищо не беше пощадено - дори изолацията от стените на местен хотел. Гледката след метежа напомняше репортажи от военна зона или сцена от природно бедствие.

От петрола до глада: Маракайбо – символ на венецуелската криза

Днес вече хората в Маракайбо не са толкова гневни, а по-скоро изтощени. Много от онези, които са имали възможност, са напуснали. Градът е близо до границата с Колумбия, която приюти повече от четвърът от 4-те милиона венецуелци, които избягаха от страната.

Политическите битки се влачат, а животът в Маракаибо е на пауза

Някои хора тук ровят в боклука, търсят храна или пък трескаво пълнят кофи и туби, когато минат цистерните с вода.

Ако рибар улови риба е повод за гордост. Когато в месарницата се появи месо, то трябва да се продаде бързо, защото ще се развали, заради постоянното прекъсване на тока.

Петролните рафинерии, които направиха Венецуела богата, вече са спомен от миналото. Платформите за добив за изоставени.

Кризата променя не само ритъма на живота в града, а и ритъма на края на живота. Покойниците нямат спокойствие дори и в смъртта, а гробарите бдят за крадци между гробовете.

Всъщност, както обяснява управителят на Ел Куадрадо - Хосе Антонио Ферер, вече мъртъвците се погребват само до обед. И то със затегната охрана на гробището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма и Тодор Живков нямаше котешка храна и тениски а при демокрацията и капитализма имаме котешка храна и тениски, ходим на плаж в Гърция а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"икономиката им е 100% частна и капиталистическа."Добре че е така, защото иначе щяха да са измрели от глад.------И българите трябва да са благодарни на ГЕРБ и на пазарната икономика, че само гладуват, иначе ако беше останал социализма щяха да са измрели от глад, не от 9 на 5 милиона щяха да намалеят при социализма, ами нищо нямаше да остане от 9те милиона българи.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Къде са тия 70% в момента? По плажовете в Гърция. Стига с тая пpосташка комунистическа пропаганда. Много добре ви знаем до къде докарахте България през 1989 - до просешката тояга да се молим на чуждите държави за жито и царевица и да чакама чуждите кораби по пристанищата та да има с какво да замесим по един хляб за българите.Хайде скрийте се в русофилските си дупки и не се обаждайте повече нещастници с нещастници.
28
1
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
така бе и в българия. а след кризата, от мъртвите в аонсу възкръсна пазарната икономика и шоковата терапия на костов! и всичко се оправи... както всички вече много добре знаем от репортажите на дойче веле :-)))
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-големият производител на петрол в света, а в същото време 50 милиона американци гладуват, повече от цялото население на Венецуела 30 милиона.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа във Венецуела е много гладен.очакват се актове на канибализъм.Във Венецеуела се ядат основно макарони с купони.Всички са на соц.помощи.Могат да си купуват храната само в определен ден от седмицата,и нямат вода за готвене.Народа е с изваден мозък,и безбожието се щири навсякъде,а от радиото и телевизията ги тровят с лъжи.Предишният президен Уго Чавес,каза на гражданите че нямат нужда от толкова вода,че да тече денонощно в чешмите,и определи по 3 минути за къпане на човек във всяко семейство
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A в България като има вече 30 години демокрация и капиталистическа пазарна икономика защо 70% от българите живеят в бедност а пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна?
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24"Сорос така нареди - криза !"Ако не беше Сорос сега световният социализъм щеше да цъфти и вързва, а венецуебците щяха да се замерват с пачки с рубли за удоволствие. Ех какъв живот щеше да има ако го нямаше чорбаджията изедник Сорос.
23
2
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Цената на петрола като падне под 70 $ и Венецуела и Саудитска арабия почват да реват .А Венецуела има освен петрол и природни ресурси . Като беше висока цената на петрола що не си направиха атомна централа. Заводи за торове .Защо не развиха земеделие ? А само лежаха на парите от петрола .Тия имат всичко и не могат да се организират .
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25"икономиката им е 100% частна и капиталистическа."Добре че е така, защото иначе щяха да са измрели от глад.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има криза във Венецуела? Социалистите нищо не се национализирали, нито са променяли законите и икономиката. Всичко е в ръцете на предишните собственици, всичко е частно. Единственото което направиха при Чавес е да вземат петрола от американците, икономиката им е 100% частна и капиталистическа.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сорос така нареди - криза ! За утре, г-н Сорос разпореди всички венецуелци , начело с Мадуро , да бъдат обвинени в канибализъм !Който не вярва - да иде сам да провери на място , ей го къде е Венецуела ...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как "гладуват" в най-опасния град Каракасютюб: Así es un FESTIVAL FOOD TRUCK en VENEZUELA
18
5
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ало, партийния секретар. Гуайдо ли е виновен за това, или това е пропагадна на Сорос?
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Ю-Туб има един руски филм,правн от независим журналит,нещо като нашето бившв ,,На Път'' едно време.Само където не показват природните дадености на Венецуела,ами само отразява икономическата ситуация в държавата,и реалният живот едно към едно на живо,с взимане на интервюта от случайни хора.Потърсете и гледайте, ,,Самый опасный город мира l Венесуэла l Как люди живут'' -Ютуб.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В останалите латиноамерикански страни също посягат на всичко, но за това няма виновен политик там. Виновни са престъпниците и никой не ги защитава.
15
3
 
7
 
! Отговори
Добре преди 4 години
Венецуела добре, малко разнообразие е добре, дайте сега за Чернобил, нещо спомени или видео на бългериъ он еъ с експерт.
14
9
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Така е .Социализма прави "чудеса".
13
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Венецуела намеренията на САЩ се провалиха за пореден път.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Венецуела бягат от Мадуро, а от останалата Южна и Латинска Америка бягат за здраве.