Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер

В страх от Червената армия мнозина избрали да сложат край на живота си
Обновена: 5 юли 2019 15:02 | 5 юли 2019 15:00,
119
Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер
Снимка: Pixabay

1945 година, нацистката армия е почти унищожена. Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток.

Краят на войната е близо и на 30 април Адолф Хитлер се самоубива с изстрел в главата. Много други нацистки офицери последват примера му.

Те обаче не са единствените, които решават да напуснат този свят по примера на своя лидер. До 8 май, денят, в който Третият райх окончателно се предава, хиляди обикновени германци, мъже, жени и дори деца умират в безпрецедентна вълна от масови самоубийства.

Такава история разказва германският автор Флориан Хубер в книгата си "Обещай ми, че ще се застреляш: Залезът на обикновените германци, 1945 г.".

Изображения от Вермахта: Нацистите, които унижават врага

Много семейства, оцелели през войната, през всички бомбардировки, гладът и болестите, са се предали в буквално последните часове на войната. Флориан Хубер търси отговорът на въпроса какво ги е накарало в спомените на очевидци и в много архивни документи, пише англоезичната редакция на DW.

Най-голямото масово самоубийство в Германия

Град Деммин се озовава на пътя на Червената армия. Изправени пред избора дали да се предадат пред съветските войски или да се самоубият, между 600 и 1000 жители на града избират второто.

Подтикнати от историите за изнасилвания, мъчения, изгаряния или дори варварски мъчения, някои от 15 000-те жители на Деммин избрали да се самоубият. Имало случаи, в които родители карали децата си да се застрелят, или собственоръчно ги убили.

Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Хората са вярвали, че единственият начин да избегнат този ужас е да се самоубият", спекулира Флориан Хубер.

Историята в Деммин наистина се смята за най-масовата в германското общество, но това не е изолиран случай според авторът на книгата. От неговото проучване станало ясно, че напредването на Червената армия предизвикало истерия и паника сред германците.

"Много хора са имали усещане за вина", смята авторът. Според него мнозина са се страхували от последиците.

Хората не са можели да си представят какъв би бил животът след нацистите. Сред хората в Източна Германия царяло усещането за обреченост.

Флориан Хубер допълва, че в продължение на години темата е била табу в Източна Германия. През 2015 г. той посочва, че в ГДР е било неприемливо да се говори по начин, който би хвърлил сянка върху образа на Червената армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
28
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
руските иззроди са главните виновници за започването на втората световна война! Сталин дава идеята за подялба на Полша между СССР и Германия ,ако не беше подписан договора между Рибентроп и *** , Германия нямаше да нападне Полша ! А и да допълня,че Хитлер е бил цвете пред Сталин и Ленин! Хитлер е избил само 25 млн. руснаци , А Ленин избива около 30 млн. руснаци , Сталин и той избива около 30 млн. , само за 2 г. между 1932 и 1934 г. Сталин избива 10 млн. от които 3 млн. руснаци и 7 млн. укр
85
15
 
13
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
До DW - фабрика за лъжиСа най-големите лъжци в световната история.
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената полза от Втората световна е изтребването на евреите и частичното им изолиране в държавата Израел. Всичко друго е грешка след грешка - от СССР, САЩ, Япония и Райха и всички останали. Само СССР спечели нещо от тая война, като преднината му грижливо беше унищожена от Горбачов.
83
7
 
17
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 4 години
DW е фабрика за лъжи, по-яки и от лъжите на Йозеф Гьобелс!
82
3
 
13
 
! Отговори
До привет от Германи преди 4 години
Що не се гръмнеш? Като твоя идол, лудия Хитлер!
81
47
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И въпреки ,че Хитлер беше злодей , все пак той направи много голямо добро на света като изби над 25 милиона руски диваци ! Ако нямаше втора световна война и тези руски диваци ,ако бяха останали живи , щяха да се размножават и днес русия нямаше да е с население само 140 млн. , а щеше да е 500 млн. население ! И днес в Украйна вместо да има няколко десетки хиляди руски войници без опознавателин знаци , щеше да има няколко стотин хиляди войници без опознавателни знаци ! СЛАВА НА ХИТЛЕР !
80
5
 
3
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 4 години
До SS Съгласен съм с теб на 50%.Има достатъчно доказателства как умира Хитлер. Самоубийство с цианкалий. На трибонала са представени всички доказателства пред всички заинтересовани.Иначе за жените нищо против. Така е било при Македонски до Наполион,после 1-ва, 2-ра световна война и т.н. Силвия е права.
79
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоубивали са се защото са знаели какви престъпления, кланета и безчинства са вършили немските войски в Русия и са очаквали отмъщение. Самоче в Германия общо умират 3 милиона цивилни (повечето от масови бомбандировки на градове от САЩ и Англия от 1940 до 1945), а в Съветският Съюз умират 14 милиона цивилни. Поредната прозрачна и евтина анти-руска пропаганда.
78
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предвид това как от червената армия са изнасилвали наред жени, деца и бабички, а мъжете са ги пращали по строещите и мините в далечния изток, не е трудно обяснимо защо са се самоубивали.
77
1
 
8
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
И това беше всичко. Дотук.
76
2
 
4
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Ще го потретя, защото виждам, че се опитвате да го направите на майтап - оставям ви на пишман акушерката с фейк благородническа титла. Enjoy!
75
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До Много меко саДа бе и рашките винаги са освобождавали.
74
4
 
11
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Повтарям за тези, които ще ми слагат минуси и за онези, които не са разбрали - Дойчланд юбер алес свърши. От днес вашият фюрер и онзи, на когото ще се уповавате е многодетната Урсула. И дано всички, заедно с нея изгорите в Ада.
73
9
 
8
 
! Отговори
Много меко са преди 4 години
обяснени нещата ,А хората са знаели ,че и малките .......... са били /...../ В соц лагера това не се е случвало, а руския войник е делял дажбата си с победените--всеки има право да вярва на който си иска....И за Катинската гора не е вярно...
72
8
 
9
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
След като се запознах с г-жа Урсула и нейната успешна кариера, от цялото си сърце се надявам, че немската държава ще се про.дъни и ще оти.де по дя.волите. Прок.линам ви, жал.ки стр.ахливци.
71
3
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВАСлед като партизаните (непредали се съветски войници) избиват група беларуски полицаи начело с немски офицер, селяните на Хатинь - 754 души, предават 149 души на беларуската полиция, защото в къщите им са били дислоцирани въпросните партизани. Осъдените са отказали да предадат децата си на своите съселяни и са предпочели те(децата) да загинат с тях. Има загинало бебе на шест месеца. Случаят е разгледан подробно в Нюрнберг, са издадени присъди на въпросните беларуски офицери
70
26
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Най-голямата грешка на САЩ и Великобритания е ,че още в началото на войната започнаха да помагат на руснаците ! А трябваше да оставят Хитлер да превземе русия и чак след това трябваше да започнат война срещу Хитлер ! Американците и англичаните тогава казваха така - антикомунизмът е на заден план ,трябва да погомнем на СССР !За американците Сталин беше чичо Джо ,а за англичаните Сталин беше добрият стар Джо !
69
18
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Разбирам ги. Смъртта е за предпочитане пред червения ботуш.
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63Даваха ги по телевизията, а ти говориш като хванат от гората, а истината боли бе шмиргел. Немците и антилчаните са най-големите пияндета на света В Германия *** да видиш на фестивала набирата какво става. *** в Испания и ги виж там се замерят с вино пък и пият до припадък. Излез от село виж свят после прикавай в Испания в автобуса пушат дори и чоплят семки по земята.
67
1
 
14
 
! Отговори
Вин преди 4 години
И едната, и другата страна са преследвали невинни хора. Така че, както е казано, дайте да видим първо сламката в нашите очи, и после саждите в чуждите!