Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер

В страх от Червената армия мнозина избрали да сложат край на живота си
Обновена: 5 юли 2019 15:02 | 5 юли 2019 15:00,
119
Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер
Снимка: Pixabay

1945 година, нацистката армия е почти унищожена. Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток.

Краят на войната е близо и на 30 април Адолф Хитлер се самоубива с изстрел в главата. Много други нацистки офицери последват примера му.

Те обаче не са единствените, които решават да напуснат този свят по примера на своя лидер. До 8 май, денят, в който Третият райх окончателно се предава, хиляди обикновени германци, мъже, жени и дори деца умират в безпрецедентна вълна от масови самоубийства.

Такава история разказва германският автор Флориан Хубер в книгата си "Обещай ми, че ще се застреляш: Залезът на обикновените германци, 1945 г.".

Изображения от Вермахта: Нацистите, които унижават врага

Много семейства, оцелели през войната, през всички бомбардировки, гладът и болестите, са се предали в буквално последните часове на войната. Флориан Хубер търси отговорът на въпроса какво ги е накарало в спомените на очевидци и в много архивни документи, пише англоезичната редакция на DW.

Най-голямото масово самоубийство в Германия

Град Деммин се озовава на пътя на Червената армия. Изправени пред избора дали да се предадат пред съветските войски или да се самоубият, между 600 и 1000 жители на града избират второто.

Подтикнати от историите за изнасилвания, мъчения, изгаряния или дори варварски мъчения, някои от 15 000-те жители на Деммин избрали да се самоубият. Имало случаи, в които родители карали децата си да се застрелят, или собственоръчно ги убили.

Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Хората са вярвали, че единственият начин да избегнат този ужас е да се самоубият", спекулира Флориан Хубер.

Историята в Деммин наистина се смята за най-масовата в германското общество, но това не е изолиран случай според авторът на книгата. От неговото проучване станало ясно, че напредването на Червената армия предизвикало истерия и паника сред германците.

"Много хора са имали усещане за вина", смята авторът. Според него мнозина са се страхували от последиците.

Хората не са можели да си представят какъв би бил животът след нацистите. Сред хората в Източна Германия царяло усещането за обреченост.

Флориан Хубер допълва, че в продължение на години темата е била табу в Източна Германия. През 2015 г. той посочва, че в ГДР е било неприемливо да се говори по начин, който би хвърлил сянка върху образа на Червената армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Къде смотахте статията за Кошлуков шеф на БНТ? Всепа сте новинарски,а не исторически сайт.
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година във Влас две дърти сбабичосани немкини се бяха напукали като свинe и танцуваха пияни по масите и правиха стриптийз. Имаше руснаци на съседната маса казаха, че за първи път виждат подобна сигaния станаха и напуснаха. Наложи се да дойде охраната и да изхвърли немкините от заведението и нещо псуваха на немски и пушеха цигари.
44
5
 
9
 
! Отговори
ист преди 4 години
Разликата между фашизъм и социализъм е само върху собствеността на средствата за производство. Отношението към живота и смърта е едно и също.Масовите самоубийства в Япония са още по големи - над 100 хиляди.
43
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 39Готин виц! Сигурно сега играе аржентинско танго с Евита Перон?
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Пиян руснак не можеш да видиш, а англичани и шведи не изтрезняват, бе ***!За това бях свидетел как група руснаци бяха изхвърлени от Бедрум на Слънчака, защото единия от мъжете заспа по очи на масата, а две рускини си свалиха гащите пред погледите на всички наоколо.Не знам те дали бяха пияни или дрогирани.Пълни утaйkи.
41
9
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Българин (номер 38)В по-голямата си част руснаците са били див азиатски народ, доскоро крепостни селяни.Те самите не са виновни че са такива. Макар че това не може да оправдае безумната нацистка идеология - една фалшива псевдонаучна идеология която измерва черепите и гледа цвета на очите и косите за да прави заключение от генетичен характер.Псевдонаучен между другото е бил и Марксизмът-Ленинизмът.
40
4
 
18
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Още в началото с лакейска лъжа - Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток." (Запад и Изток с главни букви, а съветската с малка). А Съветската армия се бие пред Берлин, когато съюзниците правят десант в Европа, където почти няма немски войски - всичко е на единствения фронт, за да може демократичния Запад да се включи в дележа на плячката. А кой прави сценария е отделна тема, водеща до окончателното решение на оня вечен въпрос - вечен, защото е постоянно решен.
39
8
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 20Ми много ясно е, че няма да видя пиян руснак по улиците на Санкт Петербург.Няма как да видя, защото патрулката редовно обикаля и ги прибира в изтрезвителното.А впрочем, като отворихме дума за пиянство, знаеш ли че още основателят на Санкт Петербург, Петър Първи (когото много руснаци мразят в дъното на душата си) е създал така наречения Пиян Синод? Събрал е другари по чашка от кол и въже (имало е и англичани разбира се, като Патрик Гордън), които са се подигравали на църквата!
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето Хитлер не се е самоубивал ,а е бичил айляк в Аржентина!
37
19
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До човекТе не са гледали на руснаците като на хора, а като на животни.И правилно!
36
7
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До АнонименГьобелс също наричаше американците ''хуни и варвари''. Националсоциализмът и немската култура се разпространяваха в Европа, всички европейци харесваха Хитлер и мразеха еврите и болшевиките. Германия обединяваше всички европейци, това уплаши британо-америкаците и руснаците. Останалото го знаем.
35
21
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Жалко, много жалко, че Германия не спечели войната!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ама и той ме ритна, мамооо !"Това са като цяло коментарите из темата. Да войната е лошо нещо, да национал-социалистическа Германия е вършила погроми и безчинства, не това не оправдава извършените към техните цивилни такива. Нарича се персонална отговорност, това че някой прави лоши неща не ти дава правото и ти да ги правиш. За това хората се съдят индивидуално, не като група. Забележете хората не са се самоубивали пред настъпващите съюзници, а пред настъпващата червена армия. Имало разлика.
33
11
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До рускиняГерманците нямат нищо общо с убийството в Хатинь. Това си е работа на местната беларуска полиция. Нали не учиш историята от филми като ''*** и смотри''.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 29 На Слънчака преди 3-4 години един англичанин имал рожден ден и негов приятел в хотелската му стая му забучва една пиратка отзад и му я пали...демек свещичка в торта да символизира- и като гръмва и му разпо0рва аннуса и го карали да го шият в клиниката на Слънчака с 8 шева. В тоя сайт имаше статия с клип за тоя.Толкова пияни!
31
8
 
10
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Че мижиците са най-опиянчената нация - спор няма, за това и имаха сух режим до неотдавна (по времето на същия имаша маса измрели от натравяне със спирт). Че слънчака събира утайката на Англия - също е факт.
30
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в България някакви вкаменелости продължават да милеят за времето, когато "чичко Хитлер" бил "оправил" нещата. Германия още през 1939 година е била пред банкрут, никакво икономическо чудо не е имало. А зверствата на швабите са нечувани. Щом дори американците, които са видели относително малко от нацистките безчинства, са им дали прякора "хуни" и са ги скъсали от бомбардировки, правете му сметка.
29
4
 
26
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Всички коментират зверствата на Хитлер и Сталин а нищо не казват за американците които избиват близо два милиона немски пленници и то след края на войната
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хaхаха вече 3-*** англичани вирнаха краката на Слънчака за годините от алкохолно натравяне поне за толкова се знае за руснак да има пукнал на Слънчака не знам да има, Това какво ти говори. Ти да не ги вадиш тия статистики от *** си ? Евроатлантик = алкохолик Дори Юнкер хОди кьоркютук пиян на работа. Какъвто лидера такъв и съюза, пияни, извратени гейове и алкохолици.
27
2
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Дошло е време за разплата, и тия германци които са по-страхливи, или са се чувствали по-виновни не са издържали психически и са се самоубили.