Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер

В страх от Червената армия мнозина избрали да сложат край на живота си
Обновена: 5 юли 2019 15:02 | 5 юли 2019 15:00,
119
Обещай ми да се застреляш: Масови самоубийства след края на Хитлер
Снимка: Pixabay

1945 година, нацистката армия е почти унищожена. Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток.

Краят на войната е близо и на 30 април Адолф Хитлер се самоубива с изстрел в главата. Много други нацистки офицери последват примера му.

Те обаче не са единствените, които решават да напуснат този свят по примера на своя лидер. До 8 май, денят, в който Третият райх окончателно се предава, хиляди обикновени германци, мъже, жени и дори деца умират в безпрецедентна вълна от масови самоубийства.

Такава история разказва германският автор Флориан Хубер в книгата си "Обещай ми, че ще се застреляш: Залезът на обикновените германци, 1945 г.".

Изображения от Вермахта: Нацистите, които унижават врага

Много семейства, оцелели през войната, през всички бомбардировки, гладът и болестите, са се предали в буквално последните часове на войната. Флориан Хубер търси отговорът на въпроса какво ги е накарало в спомените на очевидци и в много архивни документи, пише англоезичната редакция на DW.

Най-голямото масово самоубийство в Германия

Град Деммин се озовава на пътя на Червената армия. Изправени пред избора дали да се предадат пред съветските войски или да се самоубият, между 600 и 1000 жители на града избират второто.

Подтикнати от историите за изнасилвания, мъчения, изгаряния или дори варварски мъчения, някои от 15 000-те жители на Деммин избрали да се самоубият. Имало случаи, в които родители карали децата си да се застрелят, или собственоръчно ги убили.

Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Хората са вярвали, че единственият начин да избегнат този ужас е да се самоубият", спекулира Флориан Хубер.

Историята в Деммин наистина се смята за най-масовата в германското общество, но това не е изолиран случай според авторът на книгата. От неговото проучване станало ясно, че напредването на Червената армия предизвикало истерия и паника сред германците.

"Много хора са имали усещане за вина", смята авторът. Според него мнозина са се страхували от последиците.

Хората не са можели да си представят какъв би бил животът след нацистите. Сред хората в Източна Германия царяло усещането за обреченост.

Флориан Хубер допълва, че в продължение на години темата е била табу в Източна Германия. През 2015 г. той посочва, че в ГДР е било неприемливо да се говори по начин, който би хвърлил сянка върху образа на Червената армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 64"Рублите от България" направиха много щуротии, включително и това, че допуснаха развъждането на такива като теб. Тук свърши гювеча и ти хукна там, където има друго, неизцедено дашно виме. Вместо да бозаеш и да си траеш, ти ехидно се подиграваш на предишната си дойна крава. Но това е типично за манталитета на твоето племе.
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Вин,затворили са ги в лагери, от страх да не заговорничат, но същите тези са помогнали много на САЩ за да разбиват кодове и да помагат срещу Япония. Зверства, това да не ти е дивия зверилник Рассия.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВинНа какви гонения, тормоз и зверства са били подложени?На по-големи ли от тези на американците намиращи се в япония по същото време?А японците колко китайци са изклали в Маджурия по същото време?
63
1
 
20
 
! Отговори
Вин преди 4 години
Много малко хора знаят, понеже темата е табу, на какви гонения и тормоз и зверства са подложени японци живеещи в САЩ от години, след нападението над Пърл Харбър. Те не са били били виновни за нищо. Повечето обаче са били обвинявани, че са шпиони и покрай сухото, както се казва, е горяло и суровото!
62
17
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Съюзниците напредват от Запад, а съветската армия от Изток.....................................А пък рублите от България твърдят и ни уверяват ,че руските некадърници сами без никаква помощ победили Хитлер ?!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен52"После уринираха по улиците и се влачеха"Говориш като очевидец.Верно ли си ги видял английските войници да правят всичко това?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
* * * ** * * ** * * *
59
2
 
9
 
! Отговори
ГледнаТочкаСтолипино преди 4 години
До привет от ГерманияАма така се види от тука бе брато. Тия из..ро..ди са напълнили социалните фондове, натрупали са държавен бюджет за 10-20 години напред, сега нека да се гръмнат, та да се настаним там ний и да изпапаме всичко спестено. След нас и потоп. Изпапаме ли готовото в Германия, ще търсим де другаде да се прилепим и да бозаем!Привет от СтолипиновоБратовчед ти
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пукнеш дано
57
4
 
8
 
! Отговори
ЕХА преди 4 години
ЧАКАМ СЪЩАТА ИСТЕРИЯ ДА НАСТЪПИ И В БЪЛГАРИЯ ПРИ КРАХА НА БОКО .....МНОГО ГЕРБЕРАСТИ ЩЕ СЕ ГРЪМНАТ....
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх или единствен изход, приемлив за победения рицар?
55
3
 
2
 
! Отговори
До турчина Лютви преди 4 години
*** и спора. За мен извота за нашето море е че събира отрепките от всички етноси и раси.
54
10
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И много хубаво са направили ,че са се самоубили и са изчистили света от иззроди ! Сега в Германия почти не останаха иззроди с изключение на една шепа и никой не ги взима на сериозно ! Сега Германия е либерална и толерантна страна дом на всички включително и на мене !
53
1
 
7
 
! Отговори
Ицо неправилен преди 4 години
Я се е гръмнал я е карал остатъка от живота си по Ю. Америка, може дори да е баща на Меси тоя ония
52
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феновете на руските алкоххолици се хващат за всяка слама за да докажат нещо, което не съществува. Най-пропадналите, друсат се с Крокодил, най-долната дрога на света, капят месата от нея, но в Русия е епидемия.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хърватия до оня ден група английски КРАЛСКИ войници ходеха пияни и дрогирани по улиците и биеха децата, обираха им джобните и със cтотинките си купуваха още алкохол от магазина. После уринираха по улиците и се влачеха едни друти да не паднат в канавката след тях всичко беше оповръщано.
50
2
 
7
 
! Отговори
Франкоффон преди 4 години
Кеф.Този грешен народ е изчезнал.А това че български миячи се правят на немци не променя падението на тази грешна държава.
49
2
 
11
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До юбералес"Германците нямат нищо общо с убийството в Хатинь""Сутринта на този ден на 6 км от селото партизани обстрелват фашистка автоколона. В резултат е убит немски офицер.Озверелите фашисти нахлуват в Хатин и го обграждат. На не виновните в нищо хора вече е издадена смъртна присъда. Цялото население на селото от най-малкия до най-възрастния старци, жени, деца е изгонено от къщите и вкарано в колхозна плевня.Тя е запалена.Загиват 149 човека, от тях 75 деца до 16-годишна възраст.
48
8
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 46Преди години в ранна пролет седим със жена ми на плажа във Варна и дишаме морски въздух.От морето двама руснаци влачеха трети.Мислех, че се е удавил и умрял, щото не мърдаше, а краката му се влачеха по пясъка, и те не мърдаха.Сложиха го легнал на хавлия.След малко чувам моторен катер бръмчи. Объркал съм се бил - руснакът захърка!А беше на стотина метра от нас!
47
4
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 45Всъщност, правилното название е националсоциализъм, или нацизъм съкратено.Обаче комунистите ги е срам, че ще ги свържат с тях, затова заменят неправилно термина с фашизъм.Фашист е бил Мусолини който не е преследвал евреите.Бил е съюзник на Хитлер само заради войната със СССР, какъвто е бил и Франко.