Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне

Доклад на експерти не дават оптимистични прогнози
21 сеп 2019 14:45, Петя Славова
297
Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне
Грета Тунберг - сред най-активните защитнички на планетата. Снимка: БТА

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво, пише БТА.

Морето се затопля

Океаните са погълнали една четвърт от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 процента от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени. Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха.

Още по темата

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40 процента. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г. През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра.

Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90 процента от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот. Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90 процента дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80 процента от обема си до 2100 г.
Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99 процента от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.
Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абсолютни глупости.не вярвайте на нито една дума.пропаганда на ротшилд.промиване на мозъци и насаждане на страх.пазете си децата от тези фалшиви "активисти".загива единствено човешкият интелект,и клима-активистите са най-точния пример за това.
207
3
 
14
 
! Отговори
тези глупости преди 4 години
ги слушан от 1980 !!!за 40 години морето не се вдигна и на сантиметър !!!!!а ледниците в Алпите са си точно там където бяха и преди 40 годинисамо дето сега евреите ми събират 100-ти милиарди дануци за фиктивното глобално затопляне
206
1
 
7
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Шизофренията не прощава!
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По съществоКолкото повече, толкова по-добре. Но важното е, да е и с огромно желание и удоволствие и с чувство за изпълнен дълг към човечеството .И с обич и уважение към затоплистите.
204
1
 
7
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Какво става в този сайт бе!????В тема свързана с екологията, да не ми позволява автоматичното модериране да напиша, че- гражданите не бива да изхвърлят Б-О-К-Л-У-Ц-И където им падне.Кой *** е вкарал тази дума за модериране?
203
2
 
11
 
! Отговори
По същество преди 4 години
Колко данъци трябва да платим, за да не стане апокалипсис?
202
2
 
10
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Бас държа, че ако Грета реши за движението по света сред учениците, в петъците, вместо да се излежават по площадите,- да залесяват гори, да почистват паркове и брегове от пластмасови и други отпадтци, да обикалят като патрули за да не допускат изхвърляне на *** от гражданите и събират угарки и опаковки по спирките- всичките и сегашни последователи ще се върнат обратно в училище в петъците.
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак, ако искаш психолог, мога да те свържа. Говоря сериозно. Жалка радост носят форумите, а той е наистина много добър и ще ти помогне да бъдеш по-щастлива. От години си пращаме клиенти и никой не се е оплакал. При всички случаи се погрижи за себе си, животът е кратък
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем, не в аспержата и е проблема на Грета, а в стокхолмския и синдром.
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си досадна! :) Във всичките си превъплъщенияПотърси някой друг, за мен не си интересна
198
2
 
2
 
! Отговори
Хубаво нямам... преди 4 години
До Анонимен 209Пък ти кисни до един и половина в събота срещу неделя да ми отговаряш :)))))Лека нощ, мацка. Ти поне правиш за планетата достатъчно. Очевидно в спалнята ти скоро не е било горещо.:))))))пп: И вземи да слагаш точка, удивителна или въпросителна в края на напъните ти за изречение. Ще има по-подбра четивност.
197
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 206Първото изречение е лъжа.-----------------------------------------------------------И къде е лъжата в това, че ледниковите периоди и затоплянията в миналото не са от човешка дейност?Всъяност второто изречение е лъжа!Хайде не се излагайте!
196
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Защо?Защото учените и доста други неща казват, но ти не си разбралаЧестно казано, нямаш с какво да ме заинтересуваш. Все пак оценявам старанието ти
195
2
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
До Анонимен 206Тя казва да слушаме учените, учените казват, че ледниковите епохи се редуват с периоди на глобално затопляне. Къде е противоречието, вуйне Аристотелке?Ако има такова, то е неин проблем - че не слуша учЕните.
194
2
 
1
 
! Отговори
На крива ракета преди 4 години
До Анонимен 201...космосът и виновен.Баба ти все с по 10 000 знака постове е писала.
193
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До С удоволствие"Две трети от учените казват, че глобалното затопляне и ледниковите епохи са естествен процес, който не зависи от хората. И тя и учените са на едно мнение."Първото изречение е лъжа. Първото и второто изречение си противоречат и се получава безсмислица
192
2
 
11
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Пълно заблуждение е че движението на Грета било за да накара политиците да действат. Въпреки, че самата тя си вярва че е така. Те, политиците отдавна са готови да вдигат такси, да дерат кожи, да обслужват финансови интереси за безмислени проекти срещу комисионни....използвайки плашилото за края на света. Но истината е, че такива като Грета са избрани с помощта на медиите, да подготвят общественото мнение да омекне доброволно, за да се получи гладко Стокхолмския Синдром.
191
2
 
2
 
! Отговори
Глобално затопляне преди 4 години
До Анонимен 203госпожа, във Вашето легло не ще има. Не.Локално, предизвикано от Вас - би могло. Но нещо трайно, сериозно и заслужаващо внимание на етажната собственост - не.
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много топло!Прочети в уикипедия поне какво е Глобално затопляне. За да не пишеш глупости
189
3
 
3
 
! Отговори
С удоволствие преди 4 години
До Анонимен 199Това момиче добре ли е? Не е добре. Използват ли го? Използват го. Болно ли е? Болно е. Фиксирано ли е на дадена тема? Фиксирано е.Оттам-нататък какво да говорим. То самото казва: "Слушайте учените!". Две трети от учените казват, че глобалното затопляне и ледниковите епохи са естествен процес, който не зависи от хората. И тя и учените са на едно мнение.пп: Не ми пиши лежерно. Тоя съм, историка, дето го пращаш на психолог, ама ти самата си го заела до края на годината. :)))