Климатичните промени причинени от промяна в орбитите на Земята?

Виновен ли е дизелът и пластмасовите сламки?
9 сеп 2019 19:30, Нели Христова
39
Климатичните промени причинени от промяна в орбитите на Земята?
Снимки: Reuters

Най-големият враг на климата на Земята не е дизеловият автомобил или пластмасовите сламки, а слънцето. Това твърдят някои климатични скептици, позовавайки се на теории, изследвани от НАСА през последните 60 години, пишат от Natural News.

Но наистина ли е така?

Може би това изказване е прекалено крайно, а може и части от него да са истина. В началото на миналия век, сръбският учен Милутин Миланкович си задава въпроса „Защо в историята на Земята има толкова дълги ледникови периоди?“ И успява да отговори – виновни са орбиталните цикли.

В зависимост от количеството слънчева светлина ледниците ту нарастват, ту отстъпват. На промените реагира цялата планета – от циркулацията на атмосферата и океаните до екосистемите и дори ерозията и валежите. След това откритие, орбиталните промени получават ново наименование – Циклите на Миланкович.

В съответствие със закона на Нютон за всемирното привличане (гравитация) и с първия от законите на Кеплер, описващ траекторията на движението на планетите в Слънчевата система, всяка планета се върти около Слънцето по елиптична орбита. Освен това според закона за запазване на момента на импулса, ако Земята се върти около своята ос, то посоката на тази ос в пространството трябва да остава неизменна. Но орбитата се изменя, защото върху Земята влияе както Луната, така и другите планети. 

Влиянието на Луната се изразява в три ефекта – прецесия, когато земната ос бавно променя наклона си (за около 28 хил. години), нутация, която се изразява в колебание на ъгъла на наклона (случва се на 18,5 години) и третият е промяна на формата на орбитата – от елипса, тя се превръща в кръг (този цикъл е с продължителност около 93 хил. години).

Миланкович открива, че заради тези фактори, количеството слънце, което получава Земята е различно.

Днес климатичните експерти използват Циклите на Миланкович, за да предвидят колко ще се нагрява Земята в даден период от време. Това обаче далеч не изключва, че освобождаването на въглероден двуокис в атмосферата всъщност помага на климатичните промени и засилва процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
Вече съм спокоен, че не е от хората. Да ама не. Както сме се забързали, скоро ще финализираме със Земята.
30
0
 
2
 
! Отговори
тъпа-ци преди 4 години
Виновен е човека с,алчността си.Към Глобаллистите,всички сме в една лодка,няма да ви подмине да ви е ясно
29
2
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Имаше един учен и писател, покойник вече, Майкъл Крайтън.Той е имал доста сериозни аргументи срещу вярването в така нареченото "глобално затопляне".Не на последно място, човекът не е толкова "велик", да може да промени цяла една планета. Вулканите, в частност и супервулканите в миналото, както прецесията, активността на Слънцето и други космически фактори са много по-мощни от човека.Проблемът на човека е в бройката - пренаселили сме Земята. И тя се задъхва от нас.
28
3
 
2
 
! Отговори
Always с крилца преди 4 години
Цитираният сайт е известен със статии за конспиративни теории и фалшиви новини. А за дамите, които са се заинтересували от цикъла на Миланкович, не става за това, за което си мислят.
27
1
 
7
 
! Отговори
Обичам да баламосват преди 4 години
Обичам да ми наливат вода в ушите. Същите ластици като за пилешкия грип, лудата крава, или бойковата чума по свинете. "Няма такова нещо, горски", ами няма, разбира се, къде се дянаха тези болести? Има интереси, икономически интереси основаващи се на криминални деяния.
26
0
 
3
 
! Отговори
Monsieur преди 4 години
Natural News е сайт, разпространяващ конспиративни теории. Циклите на Миланкович са факт, но ако нямаше човешки фактор, в момента трябва да имаме захлаждане.
25
1
 
8
 
! Отговори
А, РАЗГЕЛЕ! преди 4 години
Стига с тези масали за затоплянето и за парниковите газове, за които да плащаме! Както се казва у нас:"Нищо такова, горски". Да, трябва да пазим природата. Но за грип да обвиняваме високата температура и да я потискаме си е безумие. След няколко милиона години пак ще има ледников период. И газовете нямат отношение.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ретрограден Меркурий!!!!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 19не отричам природните процеси предизвикващи нещо,протестирам срещу омаловажаването на вредите,които ние хората причиняваме на еко равновесието,и опитите на печелещите от това да се изкарат жертви на нещо по-голямо ,за да се освободят от вината си,както и на хората,на които им е по-лесно да ги подкрепят,вместо да се борят срещу това,просто защото така им е по-лесно
22
2
 
9
 
! Отговори
преди 4 години
Аз пак се объркАх. От една страна човека е виновен за затоплянето от друга страна не е.Да не говорим, че има теории които предсказват глобално застудяване. Даже някой хора смятата, че застудяването се дължи на затоплянето. Не мога да се оправя с това време, ще взема да си сипя една домашна ракия варена с дЪрва дет' като горят отделя от онзи опасният газ. Айде, наздраве !
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ви е казал, че отделянето на въглеродни емисии е хубаво или че е много готино да живееш в град обгазен от ауспухови газове или пък от миризливи заводи за електроенергия.Това, което се казва, е че основна причина за парнковия ефект не е въглеродния диоксид к че правителствата крият реалната причина, защото не могат да я контролират и това ще всява паника и тук и двете неща ги виждам потвърдени.Също така виждам и отхвърлена абсурдната теория за климатичния апокалипсис.
20
5
 
10
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
"Ех, да ти пипна аз тебе търговията с въглеродни емисии и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на емисиите, па ела хортувай ти сетне с мене Калифорния, да я вземе мътната! И ***, че не бъди затоплист, *** после това, че не съчувствувай на пострадалите от урагани(Я тури две-три дървета в печката. Стига.)Ама хубава е, пустата му търговия с емисии! Имат право затоплистите, дето милеят толкова за нея. Еле тази теория за антропогенното затопляне на сърцето ми е израснала, ваджията! Ех, че келепир, майка му мечка!(Недей туря вече дърва
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"всякакси се опитваме да се изкараме невинни и да продължаваме по същия начин да унищожаваме природата"Само че периодичната промяна на орбиталния цикъл, намаляваща нагряването на земната повърхност напълно обяснява появата на ледниковите периодите и тяхната продължителност. Освен ако си мислиш, че температурите чудодейно спадат защото Слънцето магически се охлажда...
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всякакси се опитваме да се изкараме невинни и да продължаваме по същия начин да унищожаваме природата,защото това е икономически изгодно.Няма да се учудя и ако започнат да твърдят,че газовете и пластмасите,с които засипваме околната среда са всъщност много полезни и важни за природните процеси, и едва ли не сме самаряни.Наглостта на печелещите от това ме убеждават в уродливостта на капиталистическата система,където парите са по-важни от живота
17
0
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 4 години
Промените в земната орбита и в слънчевата активност като два от основните фактори за промените в климата - това е съвсем сериозно. Цитирането на сайта Natural News на американското "алтернативно" куку Майк Адамс като източник на информация - това вече е виц, и то не от най-смешните. Майки е и антиваксър, и любител на всевъзможни заговори, а и тероряга си пада - по едно време намрази бившата аржентинска президентка Кирхнер и започна да призовава да бъде убита публично и зверски. Муцинка е той, а?
16
0
 
11
 
! Отговори
Момичето с вибратора преди 4 години
Мила ми ***,копирали сте пълни глупости...Пишете за *** оргазми...там ви е силата...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добър ден! От много години се знае, че периодично полюсите на Земята си разменят позициите.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте да узаконим ЯДЕНЕТО НА ТРУПОВЕ за да опазваме околната среда .Така казаха в Швеция !
13
4
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До Щерю Не точно, но сме в епохата на Водолея - по-топло, по-бързо, по-категорично. А полЮтиците и другите печалбари не успяват да се приспособят извън рамките, в които са печелили в епохата на Рибите. Тепърва предстоят неща, които дори не можем да предположим. Онова Отгоре има доста странно чувство за хумор ...
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климата на земята се е променял многократно. Имало е периоди, които са били много по-горещи от това, което очакваме при сегашното затопляне. Имало е и ледникови периоди. Всичко това се е случвало когато не е имало хора или хората още не са имали технологична цивилизация. Цялата кампания за това, как климатичните промени са дело на човека е просто една мащабна бизнес кампания, от която някой печели добре.