Белодробна трансплантация у нас? Може би догодина!

Проф. Генчо Начев: Не може да се разчита само на донори
Обновена: 24 сеп 2019 22:45 | 24 сеп 2019 22:41, Веселина Йорданова
3

Проф. Генчо Начев прогнозира, че следващата година би трябвало да може да се извърши белодробна трансплантация у нас.

"Не може да се разчита само на донори за трансплантациите. По тази причина се работи в три посоки - създаване на животни, чиито органи да не създават антигенна реакция, създаване на изкуствани сърца и тяхното подобряване и развитие на тъкани и стволови клетки. При сърдечните трансплантации имаме проблем, че не достигат донорите", каза още професорът.

Според него много е важна логистиката между болниците и координацията помежду им.

"Трябва да има контрол. Приветствам инициативата на НЗОК за проверките. Според мен това дори е анализ на дейността на инвазивните лаборатории. В момента сме се съсредоточили само върху стендовете, а този проблем касае много специалности. Контролът може да се изпълнява само от експерти в областта, а не от администратори", коментира шефът на "Св. Екатерина".

По думите му висока чест за България е, че сме страна домакин на международен форум, като тук са най-големите имена в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия.

"Фактът, че конгресът е тук, е признание за страната, признание за мен е, че ме избраха за шеф на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия" , каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина".

"Постигнахме вече да има по-малко страдание за пациентите. Набляга се на минимално инвазивните операции, за да стигнем до роботизираната хирургия. Много се напредна с телемедицината", обясни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 4 години
До V----------------Te си го плащат с умствения труд ,който полагат за да усвоят трудните медицински науки. И като завършат никому и с нищо не са длъжни.
2
1
 
0
 
! Отговори
V преди 4 години
Медицинското образование е едно от най скъпите .Би трябвало да си го плащат те ,а не само да претендират за заплати ,ама без да връщат студентски заем .ако сменят части на богати дъртаци не би трябвало касата да го плаща. За млади хора да ,но не като оня киборг зад океана дето мисли да живее вечно с чужди части .Той поне си плаща
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бонус стенд ще има ли?Дано започнете лекувате най-сетне!