208 000 туристи по-малко у нас, и то преди фалита на "Томас Кук"

Хотелиери предвиждат огромни загуби след сезона
25 сеп 2019 11:50,
35

208 хиляди туристи по-малко на българското Черноморие и 10% спад през летния сезон тази година, прогнозираха в "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти. В сметките обаче не влизат загубите от фалита на най-големия и стар туроператор в света - "Томас Кук".
Още по темата

Хотелиери в Слънчев бряг предвиждат огромни загуби и фалити заради банкрутирането на британския туроператор.

По думите на Румен Драганов към момента щетите от фалита възлизат на стойност около 36 млн. евро.

"При нас е цунами, това е изключително напрежение. По-важно е какво ще правим от тук нататък. "Томас Кук" - UK не е фалирал, те са прекратили дейността си. Преструктурират своята програма и ще я представят на съвета на кредиторите. Може да се върне на 1 октомври обратно на пазара. Трябва да изчакаме", коментира Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Попов изрази мнение, че не вярва да се стигне до рефинансиране и компанията в Англия да продължи да работи.

"Изключено е да предположа, че "Томас Кук" - тази фирма с такъв обем, по такъв начин ще фалира. Това, което ние трябва да направим, е нито един турист на територията на България да не пострада от наши действия - да не бъде обиден, изгонен, изхвърлен", категоричен бе Драганов.

Според Попов сигнали за фалита на "Томас Кук" е имало от три години и опциите за преструктуриране вече са минали. Той уточни, че положително за нас е поне това, че крахът на компанията се случва на края на летния сезон у нас и ще имаме време да вземем мерки.

Румен Драганов призова за създаване на Национална хотелска асоциация и Национална асоциация на туроператорите и туристическите агенции, както и финансова помощ за хотелите, които са засегнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Кики преди 4 години
Ареее да фалират селските мутри ко на занимавате с глупости
24
1
 
12
 
! Отговори
По заповед на Козяк преди 4 години
Туризма ни има шанс само ако всички почнат да правят това което лошите ломунисти правиха 40 г за да стане световно известен. Като се почне от училища по туризъм, студенти с езици, инфраструктура, самолети до топ дестинации, храна и маркетинг. Сега нищо не е стиковано, само си чакат плащанията по сметката. Е и те взеха да намаляват. 200 хил по малко си е трагедия! Догодина с още 200 хил. Толко ни е акъла, не капацитета! Защо изритахме 1 млн само руснаци? А да, козяк ....
23
0
 
17
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Бг туризма е зле и ще става по зле. Този бранш караше по инерция 30 г, по комунистическа лоша инерция! Лошите комунисти от шубраци и змиярници направиха световно известни курорти за онова време и с марката Балкан! Какво направиха демократичните устои се вижда вече 30г! Само надолу и надолу. Молете се за атентати в испания турция или тунис. Само тогава имате шанс. Този бранш е обречен като всички бг производства които изчезнаха. Туризма бе последния, поради мащаба 30г трябваха да го съсипят
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега нашенските хотелиери разбраха какво е да работиш цяло лято и на края да не ти платят.Същото, което масово правят със служителите си.
21
0
 
21
 
! Отговори
toto преди 4 години
Не авиокомпания Ви "съсипа" ,а Вашата алчност. Изгонихте много българи в Гърция и Турция ,а те никога няма да се върнат в мизерията и скъпотията тук...
20
0
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Пак правят помен, но със чужда пита,хотелиери нямащи насита.Че само с кражби и със далавери,така са станали милионери.
19
0
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Джелял Касапина веднага ще набеди Решетников. Аз ПЪК показвам голям тлъст среден пръст на турисзЪмЪт по българското черноморие.
18
1
 
9
 
! Отговори
да преди 4 години
ДДС в туризма- 20%. ДДС върху храни лекарства електроника машиностроене родно производство- 10%. ДДС върху хазарта- 50%. Стига държавата лиза *** на мутрите. Не трябва бедния повече да плаща изобилието на тези които нищо не създават. Туризма нищо не създава. Той донася пари но не на държавата а на определени кръгове. Създава само работа за слуги.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те англичаните да не са луди да идват в бонтустаня с наежените протаинови батки и кючекчийките по фризерите за сладолед на цени двойно, тройно по-високи от някой екзотичен остров. Ето на... , в Гърция няма такива работи и тази година има бум на туристи, дори и български предпочели чуждото пред родното. Бай бай мутряги, време е да хващате лопата и кирката в родното ви село, за да разберете как се вадят пари и как се дават за почивка....
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотелиерите Баневи, Арабаджиеви, Диневи и подобни няма как да предизвикат моето съчувствие
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман! От Асоциацията съберете пари и помогнете на колегите си! Щом смятате, че трябва да им се помага. Та не случихте на туристи, та не случихте на туроператори, та не случихте на персонал.... Ееее, плащаме Ви и рекламата. Вие давите деца в басейните и ритате туристки по фойатета! Качвайте се в скъпите си коли, вертолети и яхти и се изнасяйте! Да не някой да поема моите загуби? Да ми опрощава данъците и осигуровките?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те англичаните да не са луди да идват в бонтустаня с наежените протаинови батки и кючекчийките по фризерите за сладолед на цени двойно, тройно по-високи от бякой екзотичен остров. Ето на... , в гърция няма такува работи и тази година има бум на туристи, дари и български предпочели чуждото пред родното. Бай бай мутряги, време е да хващате лопата и кирката в родното ви село, за да разберете как се вадят пари и как се дават за почивка....
13
0
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Хотелиери, всеки ден ходят на ресторант.Консумират, без да се ограничават.Защо е това пищене ?!
12
3
 
8
 
! Отговори
лич.мн. преди 4 години
През последните години, западняците свикнаха да плащат твърде малко за почивките си в цял свят. Явно сега, някой ще трябва да плати. Косвено и ние ще плащаме.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотелиери? Искате да кажете, че мутрите предвиждат големи загуби.Боли ме.
10
0
 
28
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
Нещо не виждам народа да се тревожи от фалита на доставчика на пияни англичани и тегобите на алчните хотелиери. А спада се дължи на факта, че все повече българи отписват Черноморието като възможен вариант за почивка и ходят в чужбина. Ръста към Гърция е около 15% само за това лято.
9
0
 
28
 
! Отговори
морски преди 4 години
Платежоспособния организиран турист, го изгониха още преди години.Сега да гонят вятъра !!!
8
0
 
26
 
! Отговори
По 10 лв шезлонг преди 4 години
и още 10 за чадър. Няма как да привлечете туристи. Лично видя как са заграбили 80% от плажа с чадъри чак до дюните, а свободната зона са ч дали за масажи, парашути и лафки. Така , че хак им на нашите алчни концесионери. Хотелиерите са същата стока. Получили без пари най-атрактивните места и хотели от Соца си мислят, че както едно време с бухалките ще въртят бизнес...
7
0
 
26
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Пълни глупости. Данните за туристите им не съвпадат. Да си търсят парите от Томас, защото там се знае точния брои хора и няма как да излъжат. Сезона беше слаб заради лакомията на българските хотелиери и трябва да си понесат наказанието.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ми вдигате колата на слънчака така ви се пада. Идва ви турист, платежоспособен, моторизиран, хигиенизиран и културен. А вие, хоп колата и бецален