Публикуваш заплатата си онлайн... следва уволнение

В същото време фирмите се борели за най-добрите на пазара на труда
64
Публикуваш заплатата си онлайн... следва уволнение
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook, коментира Тодор Капитанов, КНСБ, в предаването "Бизнес старт" на Bloombergtv.

"Преди година работник от Павел баня беше уволнен, защото е публикувал във Facebook фиша от своята заплата в размер на 388 лева", припомни той.

Според Геновева Христова-Мъри, управляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер, уволнението е много крайна мярка.

"Особено в момента, когато всички работодатели се борят за най-добрите служители на пазара на труда. При този недостиг на кадри уволнението на качествени служители е пресилено", смята тя.

"Примерът от Западна Европа е за разбирателство и диалог между работодателите и служителите. Сега работници и работодатели се обединяват върху полето на диалога, че всяка една отделна фирма следва да си определи тези етични политики", заяви Капитанов.

Според него работодателите трябва да са моторът на доброто общуване в социалните мрежи.

"Една от клаузите в етичния кодекс е за запазването на фирмената тайна, защото информацията е основният инструмент в сферата на услугите, който прави една фирма конкурентоспособна", обясни Христова-Мъри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
odpo преди 4 години
388 лв заплата!!! ПОДИГРАВКА С ХОРАТА
2
2
 
22
 
! Отговори
шматка преди 4 години
...а беше време когато всеки знаеше заплатата на съседа си роднини.Пенсийте ги носеха по домовете и никой не криеше колко получава.
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатата на човек не е фирмена тайна. Разбирам за разни производствени детайли, финансови отчети и тн., това може да се използва от конкурентите. колко даваш на работниците си не няма как да се ползва със същата защита. Добре е заплатите да са публично достояние, публикувано на сайтовете им, да се знае като пишат "конкурентно заплащане" за какво точно говорят и с кого се конкурират точно.