Европа не може да се защитава ефективно без САЩ

Би било безотговорно, смята германски министър
10 ное 2019 14:14, Александър Попов
60
Европа не може да се защитава ефективно без САЩ
Снимка: Reuters

Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ, провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно. Такова мнение изрази германският външен министър Хайко Маас в публикувана днес статия в електронната версия на сп. "Шпигел", цитирана от ТАСС.

"За Германия нещата са ясни: би било грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитават ефективно", смята министърът.

Още по темата
По думите му това неотдавна "много ярко беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег".

"Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", подчерта Маас. "Още много години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределяне на товара, международно сътрудничество и мултилатерализъм", смята той. По думите на Маас силна и суверенна Европа е част от алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.

Маас също така се изказа отново за създаване на Европейски съвет за сигурност. "Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците да обединят усилията си в сферата на външната политика и политиката на сигурност", смята той. "Великобритания трябва да участва в това, дори и да напусне ЕС", добави той.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за сп. "Икономист" заяви, че в НАТО липсва координация между Вашингтон и европейските му съюзници и че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за самостоятелна геополитическа сила, иначе тя "няма да контролира съдбата си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: натоСАЩХайко Маас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе вие почвайте да се защитавате от муджихидините, че как ни ги натресаха САЩ, скоро Европа ще е под кафево робство, и това ще са единствените хора от които трябва да се пазим...
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от кого трябва да се защитава с армия, която на година *** по над 1 трилион (европейските + американския военни бюджети)? Аз с такъв бюджет и от извънземни не бих се притеснявал, стига да не бяха 75% потъващи в корупция.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа може чудесно да се защитава, стига САЩ са спрат с претенциите си за монопол над света. Съюз с Русия и Азия би допринесъл и за икономическият й подем, но няма да й позволят чичовците зад океана, дето й дърпат конците.Има си близачи - натовски подметки, като тоя и баба Меркел - послушни роби на алианса, които е добре да бъдат вече отстранени от власт, за благото на европейските държави.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е със свалени ***!
47
0
 
2
 
! Отговори
А преди 4 години
Ако не говори така- на другия ден ще му спретнат пуч.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не е ли време Европа да започне да се защитава ОТ САЩ? Всичките и беди идват от там!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кого да се защитава?
44
0
 
7
 
! Отговори
Жалко преди 4 години
"Богоизбраните" много здраво са натиснали германците. Тъжно е в какво са ги превърнали. Но все още смятам, че могат да обърнат нещата. Нали знаете приказката на Линекер за немеца? Не си го победил, докато главата му не е на 5 метра от тялото. Та нищо не се знае.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
европа вече не може нищо без САЩ. Жалки мекотели без мнение, без отбрана, без собствена политика и каквото и да е. Триумф на либералната глупост
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинската заплаха за Европа е нашествието на азиатски и африкански племена!Това нашествие може да бъде спряно от самите европейци,много просто и лесно.
41
4
 
14
 
! Отговори
Чип+немец преди 4 години
И кое му е смененото на чипа на немеца.Та немците се гаврят с вас.Всичкият ЕС бачка за тях.После що сте бедни.Европа е тотална кло.ака и все по-зле ще става!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След ВСВ смениха чипа на немеца, опитват да сторят същото с нас. Мисля няма да им се получи.
39
2
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не стана ясно от кого "Не би могла Европа да се защитава без нато"?Кой заплашва Европата с инвазия?...КОЙ?.."Рашъните"?..-Това твърдение е ТЪПНЯ,която дори нема и начин да се категоризира!!Русия ОТДАВНА ПРОТЯГА РЪКА към ОСТАНАЛАТА Европа-ръка за дружба и съвместноизгодна търговия!!ТОВА Е!!..Но нееее,требе тя да се калеса за "враг",за да могат ИСТИНСКИТЕ врагове на Цивилизована Европа да налазват от Африка,Азия,..и от където се сетите....Невероятно!!!!!..Що е то?!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те да поръчат на китайците да отворят още фабрики за плюшени меченца и свещички че ще им трябват!
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германистанците да си правят там Фолцвагените,да хранят Мехмедя и айшето и да си мълчат!На кого му е притрябвало да ги напада?Те са си вече нападнати!Даже и много нашенски индийци се преселиха там на созиал!
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами,като не може Европа(коя,нали и Русия има територия в Европа?) да се защитава сама,ще плаща като поп за остарели "летящи" краварски щайги,баснословни цени и пак няма да има никава защита - справка,булгаристания!
35
2
 
16
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Ми командват ги от Пентагона как мислиш германския народ би ли приел мигрантите САЩ им ги натрапиха
34
2
 
9
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Ми добре Франция като не иска нато да изкарва на границата бодлива тел да си минира полето и да наслага картечари.Къв е проблема.Тва е като в задимена сграда някой да крещи ох задушавам се ох задушавам се и да няма един който да счупи джама за да избяга.В смисъл западната тъпота затъпява и мен самият.*** ли са що ли?
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ искат Европа да е нестабилна като дивия запад, а те да са агенция Пинкъртън и да им се плаща да я пазят.
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е пък за безядрена война и европейците са единни,силно се съмнявам Русия ,да е заплаха за Европа.--------Ами ако не са единни? Ако Франция, управлявана от бабо ебец-путинист внезапно излезе от играта?