Европа не може да се защитава ефективно без САЩ

Би било безотговорно, смята германски министър
10 ное 2019 14:14, Александър Попов
60
Европа не може да се защитава ефективно без САЩ
Снимка: Reuters

Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ, провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно. Такова мнение изрази германският външен министър Хайко Маас в публикувана днес статия в електронната версия на сп. "Шпигел", цитирана от ТАСС.

"За Германия нещата са ясни: би било грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитават ефективно", смята министърът.

Още по темата
По думите му това неотдавна "много ярко беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег".

"Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", подчерта Маас. "Още много години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределяне на товара, международно сътрудничество и мултилатерализъм", смята той. По думите на Маас силна и суверенна Европа е част от алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.

Маас също така се изказа отново за създаване на Европейски съвет за сигурност. "Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците да обединят усилията си в сферата на външната политика и политиката на сигурност", смята той. "Великобритания трябва да участва в това, дори и да напусне ЕС", добави той.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за сп. "Икономист" заяви, че в НАТО липсва координация между Вашингтон и европейските му съюзници и че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за самостоятелна геополитическа сила, иначе тя "няма да контролира съдбата си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: натоСАЩХайко Маас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
22
 
! Отговори
да преди 4 години
държавата с най-могъщата икономика в Европа и 80 млн население не може да се защитава сама ??!?!какво са направили с тях след Втората световна война не знам,но...тоя народ е унищожен
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ме тя Европа,особено Германистан са вече превзети отвътре с афроазиатска cboлоч бе алоооу!Щели да се защитават!Мухаха
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кого да се защитава да не ни нападат извънземните хаха явно някои от Европа искат да се отърват от Нато и им намекват кои са господарите
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ядреното оръжие на Русия никой не може да се защити ,дори и САЩ.Важи обратното и за Русия.Ако е пък за безядрена война и европейците са единни,силно се съмнявам Русия ,да е заплаха за Европа.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това ли заприличаха гордите и властолюбиви арийци?
26
0
 
14
 
! Отговори
Az преди 4 години
Нали това беше целта след ВСВ, половин Европа Сащ, половин Рашките. Все пак Европа е мегаколонизатора на света 2000 години, идва Видьов ден...
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смее ли да каже противното? Чичо Сам ще го бухти с голямата тояга.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как така тая Европа оцеля хиляди години преди да се създаде НАТО?На тоя само муцуната му виж и му крой шапката!На площада и с камъни......без да му даваш изобщо думата. А и не само на него.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че НАТО трябваше да се разпусне след разпадането на Варшавския договор, но това е било против интересите на САЩ.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО е армия на империалисти,кво си мислите вие че Турция ще ви пази безкрай а вие да подкрепите кюрдските терористи
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците още колко поразии трябва да сътворят за да спрем да им обръщаме внимание ПСВ,ВСВ,което води до разделението на Европа, а сега подклаждат мигрантската криза, която ще доведе до унищожението на европейската култура.
20
0
 
24
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
А от кого да се защитава Европа??? От Русия ли??? Русия има 17 млн кв км територия със 150 млн души население, а ЕС има 4,5 млн кв км с почти 500 млн души. На Русия не й трябват земи в Европа тя и сега си е държавата с най-голяма територия в света.Тия приказки за "защита" само оправдават присъствието на окупационните американски войски в ЕС
19
1
 
9
 
! Отговори
Без преди 4 години
Единна държавна,военна ,финансова ,икономическа структура няма решение!Като деца в детска градина,всяко не е виновно и все друг е виновен!Иначе ,само приказки!
18
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
кои ще напада Европа русия ли дето заради интересите на круп и тисен даде над 20 милиона жертви 70 години сте окупирани от ам бази и воиски вие сте заплаха не самоза Европа но и за целия свят не искам никаква защита от сащ не искам нищо от тяхоще повече втечнен газ искам мир и дружба с всички но без военни съюзи и оръжие
17
0
 
17
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 4 години
Германия е окупирана страна...нормално е дегера да ги плещи таквиз...
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-малоумната нация в Европа са дойчовците се са в крайности преди ВСВ са върли милитаристи, а сега са меки китки с свалени ***.
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно ли е твърдението, че цялостната редакционна политика на всички немски медии се контролира от Вашингтон?-----Не, това кремълска лъжа.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е със свалени *** без САЩ това го доказват разните газови потоци на Путин от север и от юг. Германия която най-много ще пострада политически в перспектива от тези потоци най-усърдно работи за делото на Путин и най-нахално твърди че тава били само икономически проекти. Нещо като взаимно изгодното сътрудничество между България и СССР което на практика направи България една икономически безгласна буква и един васал на Москва.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е едно недоносче без собствена армия и всяка страна по отделно е тормозена от САЩ докато не си купят оръжие от тях вместо от европейски произзводители.
12
10
 
0
 
! Отговори
До Г.Т. преди 4 години
На първо време се сещам,за нашите бивши господари!