Обезлесяването в бразилска Амазония стигна рекорд

Ръстът е с близо 30%, какви мерки вземат?
16
Обезлесяването в бразилска Амазония стигна рекорд
Снимка: архив, Ройтерс

Унищожаването на т.нар. дъждовни гори в бразилска Амазония през тази година е достигнало връхна точка за последните десет и повече години. Това сочат данни на бразилската агенция за космически изследвания, огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Според агенцията за 12-те месеца до юли 2019 г. обезлесяването е обхванало 9752 квадратни километра, повишение от 29,5 на сто. По-голямата част от този период съвпада с управлението на десния президент Жаир Болсонаро, който е благоразположен към икономическото развитие на Амазония.

Това е най-високото годишно равнище в обезлесяването на обширната област от 2009 г. насам, което засилва натиска за промени в екологичната политика на администрацията на президента.

В коментар за огласените днес данни министърът на околната среда Рикардо Салес каза пред репортери, че правителството ще предприеме срещу увеличаващото се обезлесяване редица мерки, вкл. силови, подпомогнати от сателитни снимки с висока резолюция.

Той добави, че ще се срещне с губернаторите на щатите в Амазония, за да обсъдят тактиката за борба с проблема.

По думите му новите числа показват, че е необходима нова стратегия за устойчивото икономическо развитие на Амазония. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Зелен римлянин преди 4 години
"Спиране на социалните помощи и рязане на данъците." Ако детски от 40 лева за дете наричаш помощи? И без това сега са обидно малко.
8
1
 
6
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 4 години
Намаляване на Амазонската джунгла- ЛОШО!А това, че ГЕРБ намали площта на Природен парк ВИТОША, какво е?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея са като нас и ние така правим с горите си,убиваме природата,преобразувайки дърветата в пари,този,който печели не му дреме за природа и хора а само за собствения си зад ник,икономиката е стимул за хората да бъдат егоисти,ако не съм аз друг ще го направи,защо аз да не взема парите,всеки така се оправдава,за да няма чувство за вина
6
1
 
12
 
! Отговори
Русия преди 4 години
"По-голямата част от този период съвпада с управлението на десния президент Жаир Болсонаро," Туй Шут е фашистско *** на ФАЩ.
5
1
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Всички ние устойчиво се погубваме....
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
NATO да отиде да пази Амазонската джунгла.Това ще им е най-смислената мисия откакто са създадени,с ефект за цялото човечество
3
0
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Файдата е да се спрат всички помощи, за каквото и да е. Българите не разчитат да живеят от помощи, а пък и до 3 дете да е, пак няма да бачкат римляните. Спиране на социалните помощи и рязане на данъците. Които иска да лентяйства, да ходи в Германия.
2
7
 
12
 
! Отговори
I am legend преди 4 години
От дедо си да знаете - нищо в природата не се губи - ако там спре да расте - ще започне да расте в Африка, че дори в Русия - тайгата е втората по важност вкосистема в света.
1
1
 
34
 
! Отговори
Нострадамов преди 4 години
Изсичането на Амазонската джунгла няма да спре докато там не стане пустиня и всички растения и животни не бъдат унищожени . И няма нужда да познавам бъдещето , след като толкова добре познавам човешката алчност и глуупост .