Военното присъствие на САЩ в Япония безпокои Москва

От Токио уверили Лавров, че ще реагират на руските тревоги
58
Военното присъствие на САЩ в Япония безпокои Москва
Снимка: БТА

Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио и Москва и поражда безпокойство в Русия в сферата на сигурността. Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров в японския град Нагоя, предаде Франс прес.

"Американското военно присъствие, разбира се, е проблем по пътя към еволюция в качеството на руско-японските отношения. Изразихме пред нашите японски колеги всички конкретни безпокойства на Руската федерация в сферата на сигурността във връзка с присъствието, развитието и постоянното засилване на военно-политическия съюз между Япония и САЩ. Японските ни колеги обещаха да реагират на тревогите ни. Ще очакваме техния отговор и ще продължим обсъжданията", заяви Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на държавите от Г-20.

Русия и Япония редовно обсъждат как да стигнат до подписване на мирен договор след края на Втората световна война. Трудностите в процеса се дължат на спора за принадлежността на четири острова от Курилския архипелаг. Токио смята островите, анексирани от Съветския съюз през 1945 г., за своя територия.

През ноември миналата година руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие в Сингапур да ускорят преговорите на базата на декларацията от 1956 г.

"Когато се обсъждаше декларацията от 1956 г., Съветският съюз вече бе казал, че тази декларация не може да бъде докрай приложена, освен в контекста на прекратяването на американското присъствие в Япония", изтъкна Лавров.

Декларацията от 1956 г., която е документът, позволил възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и Съветския съюз, предвижда връщане на четирите острова на Япония, но само след подписването на мирен договор. Този текст бе анулиран от Съветския съюз през 1960 г. след подписването на договор за сътрудничество между Токио и Вашингтон. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 35: Продъжил си със спеккулациите. Какви роби ще води руската армия от България, когато в Русия роби не е имало. Имало е крепостни селяни. Чети историята и не спекулирай. Кой от етническите българи в Русия е казал, че е потомък на насила доведен в Русия. Има ли такъв? Имало е изселници, които са тръгвали с руската армия защото са се страхували от турският башибозук, който ще дойте след това.А за "Руски роби, Руской *** и Камчатка" - това са постове на един дежурен русофобски ***.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп веднага си го мести в другия крачол
48
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ам бази в далечния изток са заплаха не само за Япония и русия но и за целия святне разбирам защо Япония ги държи от 1945 когато 2 пъти пострада от тяхтрябваше отдавна да се махнат от там и нямаше да има проблеми със сев корея
47
9
 
4
 
! Отговори
руски роби преди 4 години
от крепостничество, руснаците преминаха в болшевизъм и комунизъм, което си е също робство. Руснаците са крепостници по душа и живеят в мизерия, разчитат на грабежи от други народи и продажба на суровини. Руски не имеет право живут в Европе, всьо бляяд в Сибире!
46
8
 
3
 
! Отговори
рускои блядд краде преди 4 години
и няма място в Европа, нито в Азия, да заселва Марс, там ще му е най добре, ще му пращаме водка от Земята, но да седи далече от тук, крадлив бляяд само вреди.
45
9
 
3
 
! Отговори
в Камчатка преди 4 години
задължително трябва да има военно присъствие на НАТО. СССР ограби Япония и е време тази острови да се върнат на собственика. За руски бляад шут в мръсния диррник и в Сибир, там от гдето се е пръкнало това изчадие крадливо.
44
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 4 години
Против Русия са само балтийците.Поляци и литовци са стигали до Москва, но Минин и княз Пожарски са ги разбили и изгонили. После са попаднали под руско владение. Полските въстания са били потушавани главно от полските магнати. До 1918 не е имало никога държави Латвия и Естония. през 1938 г. Сталин ги "приобщава" в качеството на съюзни републики.Латвийците са били 40%, а естонците - 60% от населението там.Тези две страни упражняват сега апартейд срещу руското население и затова се боят от Русия!
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНЕ лъжи!В Русия никога не е имало робство и в България не е имало робство,докато не пристигат османците и започват кланетата и отвличанията на хора.В източноевропейските страни никога не е имало робство или колонии,те са друга култура,а не варвари!
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да разбера защо са против Русия,след като много държави в Европа и не само в Европа са сбободни и независими,благодарение на Русия и пролятата руска кръв за тяхното освобождение,като руснаците никога не са били колонизатори или използвачи на други държави,дори доста по-късно и през соца бяхме най-свободните държави в света,без да го осъзнаваме,когато загубихме свободата си,разбрахме какво изгубихме.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА бе я си гледай работата бе,повечето руски царе са руснаци,държавата им се образува още около 7 век,по-късно други техни царе са смесени руснаци - с руска и византийска,българска или немска кръв.Я ми покажи някой крал от Европа да не е със смесена кръв?Дори английските наследници на кралицата са с баща немец.И забележи - те имат титлата ЦАР,която титла имат само българите,византийците и руснаците и никой друг не я притежава в Европа.Тази титла е по-висока от титлата "крал".
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40 до Анонимен 35Продължавам! Всяка победа на Русия над Османската империя е водела до освобождаването на един народ! Грузинците сами се молят да ги приемат в Руската империя, когато са били почти изклани от перси и от османци. Армения я има само, защото малка част от нея влиза в Русия! След поредния разгром се освобождава Гърция. После - Сърбия и Княжество Влашко. За да дойде нашият ред! Освободителната война е предизвикана от желанието на руския народ незабавно да освободи братята си!
39
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 39 преди 4 години
Аз съм живял там, учил съм, специализирал съм, общо 6 години! Претендирам, че познавам руснаците и знам езика им много по-добре от г-жа Фандъкова! Но това беше отдавна - миналия век. За съжаление не съм ходил в съвременна Русия, но мои хора постоянно ми разказват! Да, има стагнация, но има огромен прогрес. И от Крим се върнаха двама. Възхитени от пътищата там, хотелите, виното, хората!Други се върнаха от Украйна - отвратени! А каква хубава беше Украйна по ОНОВА време!Влез в Уики - Earth и виж!
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз просто искам да попитам има ли някой който наистина е бил в Росия и е живял там и може да предостави достоверна информация какъв е живота там защото ми омръзна само глупости да слушам и да чета,щото те същото приказваха и за Сирия ама после извадиха некакви страхотни снимки с палмички и страхотни мадами,и се оказа че не те са изостанали ами ние в ЕС..благодаря за вниманието....
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е Русия та има свят
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идьотска държава е Просията.
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският народ е изстрадал много повече от българския, като цяло.Вечно е бил управляван от чуждоземци и други етноси и хора нехристияни - Рюрик, 200години монголско робство.Тъй като от Петър първи всички царе са си вземали немско говорящи жени то на практика почти не е имало руски цар.Крепостничеството в Русия е отменено чак през 1865.В момента ги управлява кагебейска клика.Проверете религиозната принадлежност на Путин.
34
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо новоНали? А защо има цели райнони в и около Русия населени с българи? При всяка руско турска война, руската армия е завличала десетки хиляди българи като роби. А при "освобождението" на България Рсуката армия въобще не си е тръгнала с всичкото злато на България (тонове злато). Не е срамно да не знаеш, срамно е да не се учиш.
33
6
 
4
 
! Отговори
Медведев преди 4 години
Скоро и в Украйна бази , God bless USA.
32
5
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 28: Чети и ти, но и не спекулирай. Нито е имало коли със злато, нито, още по-малко, български роби. Имало е изселници по време на войните, затова има и бесарабски българи. И при руско-турските, и при австрийско-турските войни най-много са страдали граничните територии, а турците по традиция са грабили и унищожавали по пътя каквото могат. Не че има връзка с темата за руско-японските преговори.
31
3
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Ако Русия върне на Япония дори и един от тези острови и американците направят военна база там, могат да блокират пътя на руският тихоокенски флот. Затова Русия е поставила условие: можем да ви върнем островите само ако се прекрати американското военно присъствие в Япония.Но не е за вярване, че САЩ ще напуснат базата си на остров Окинава, така че и Курилските острови ще си останат руски. Това е положението.