Гърци строят барикади срещу бежански центрове на острови

Правителството е закупило терени за тази цел
25 фев 2020 08:28, Павел Гълъбов
13
Гърци строят барикади срещу бежански центрове на острови
Снимка: БГНЕС

Протестни групи на три гръцки източни острова в понеделник са започнали да вдигат барикади, с които възнамеряват да спрат плановете на правителството за построяване на нови приемни центрове за бежанци и мигранти, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Групите на Лесбос, Хиос и Самос получиха широка подкрепа от жителите на островите, включително от общинските власти и земеделски асоциации.

Правителството твърди, че вече е взето окончателно решение за построяването на центровете на наскоро придобита земя. Те ще послужат за облекчаване на пренаселените лагери на островите. Властите обявиха, че строителството ще продължи тази седмица след кратка почивка за консултации.

Но много островитяни се опасяват, че новите съоръжения само ще увеличат броя на мигрантите и бежанците, след като правителството не изпълни обещанието си за облекчаване на пренаселеността през зимните месеци.

„Пазим [присвоената] зона и ако започнат да се строят, всички тук и от околните села ще се присъединят към протеста - защото ние не искаме това“, заяви Стефанос Апостолу, организатор на протести и член на общинския съвет от село Мандамадос на остров Лесбос.

Гърция остава най-натоварената точка за влизане на бежанци и мигранти в Европейския съюз, като близо 4 000 са извършили зимния преход от Турция до гръцките острови през тази година до 16 февруари, сочат данни на Агенцията на ООН за бежанците.

Министърът на външните и европейските въпроси на Хърватия Гордан Глич-Радман, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, заяви, че приоритетът му е да подобри механизмите за скрининг, за да отдели законните лица, търсещи убежище, от другите мигранти, влизащи в 27-членния блок.

„Трябва да правим разлика между бежанците и нелегалната имиграция“, подчерта той по време на изказване в кулоарите на среща на министрите на външните работи на Югоизточна Европа в северния гръцки град Солун.

„Това е много важно и трябва да се борим срещу контрабандистите, престъпниците, които организират нелегална имиграция, и ние трябва да защитаваме Европейския съюз от нелегална имиграция“, категоричен е той.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
22
 
! Отговори
браво преди 4 месеца
българския полицай,който застреля един от тия п'аразити е национален герой
12
0
 
17
 
! Отговори
да преди 4 месеца
браво на нашите поолицаи,които биеха и ограбваха тая *** - те разбират само от това !!!
после на Запад се оплакват колко страшмо било за тях в България - благодарим им за рекламата - това е начина да се справи една държава с тоя *** емигрантите
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гражданската война идва с пълна сила докато европедеращината не спира да се дупи. Тия хора нямат място в Европа, те са диваци, насилници, агресивни, първобитни и не могат да живеят в цивилизовано общество. Европейците не искат шлаката на света, колкото и да ни я натрапват юдеомасонските политици. Боят ще се води за всяка улица и къща, точно като във филмите за зомби апокалипсис.
10
1
 
21
 
! Отговори
Леле преди 4 месеца
+ си искаха 500-те € на месец ... нямам думи... това е организирано преселение на народите , големите френски градове са почернели.... свърши Европа... направо да потапят лодките и, както каза някой по-долу, да минират границите. Гражданските войни в Европа са неизбежни.... “всички сме хора”- не!!!! В еволюционно отношение тези ги делят хиляди години от съвременното понятие “човек”. Никаква жал, ако мислим за бъдещето на децата ни!!!...
9
1
 
23
 
! Отговори
Леле преди 4 месеца
Пълно е с видеа, в които “бежанците” (включае жените и децата им) крещят на гръцките полицаи, че нямало как да останат на изолирани места (за един прекрасен манастир от 11 век се сещам), крясъци , истерии, няма да забравя една чернокожа с нагло изражение “но но нооо, но уей, бейби” и размахваше пръст, клатейки си грозноватата глава сякаш е в гетото срещу един от полицаите. Помните ли групата араби, незаконно влязли в България, които се скараха на властите ни, че не им давали 5 стайните апарт. +
8
4
 
10
 
! Отговори
ДО 6 преди 4 месеца
САМО ПРЕВЕДИ ТУРСКАТА ДУМА ЕВААЛАХ ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ИМАШ ПРЕДВИД ХВАЛИШ АЛАХ ?А УЖ СИ ЗА ПРАВОСЛАВНИТЕ ГЪРЦИ И ГИ ПОДКРЕПЯШ ТРЯБВА ДА СИ ПО РАЗСЪДЛИВ ВЪВ ИЗКАЗВАНИЯТА СИ НЕ ДА ПАПАГАЛСТВАШ ЧУТИ РЕПЛИКИ НЕ ОТ КОГОТО ТРЯБВА ...СТИГА ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОСЛАВНА СТРАНА СТИГА ЧУЖДИЦИ И ТУРЦИЗМИ И АНГЛОСАКСОНИЗМИ.
7
11
 
5
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 месеца
Сига за наказание бежонцити трява да им кенсат прет входнити врати
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евала, така се прави. Хората си предпазват страната, а и по добре и за нас. Като отидем на почивка там да сме сигурни че няма да сме заобиколени от с га н и ограбени.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да сме малко по-кръвожадни, защото проблемите с масовата миграция тепърва предстоят. Или ние, или те! Стига с това милосърдие! Който дошъл - дошъл, но трябва да бъде кастриран
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да правим разлика между бежанците и нелегалната имиграция
===
Не съм съгласен. Изобщо не трябва, защото това е прекалено трудно и ресурсоемко упражнение. Трябва да откажем всичките да се пробват дори, а за целта трябва да бъдат минирани границите, и после всички да летят във въздуха - бежанците, майките с деца, бъдещите консуматори на европейска храна.
3
1
 
39
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Това ще е магнит за гостите и в крайна сметка и те ще станат пренаселени. Властите не се ли сещат, че е време да кажат стига толкова? Европа ги прие и храни, повече не може, точка.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво.Така се оцелява хилядолетия.А не като джендърите на Меркел или на Макрон.Елате всички отвсякъде...
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато народа пише ОХИ,което означава НЕ,защо им натрапват нелегалните емигранти?