Европа остави мигрантите на заден план, но те не забравиха за нея

Мигрантите ще понесат тежки щети заради борбата с пандемията
21 мар 2020 14:30, Нели Христова
50
Европа остави мигрантите на заден план, но те не забравиха за нея
Снимка: БГНЕС

Ангажирани в озаптяването на коронавируса в Европа, страните-членки забравиха за бежанците по границите, но те за нея – не.

Може да се окаже, че именно мигрантите ще понесат тежки щети заради борбата с пандемията, пише АФП, цитирано от БГНЕС.

“Сирийският бежанец Махмуд Айлуни трябваше да вземе новото си разрешение за пребиваване в Германия миналата седмица, но когато отиде да го получи, откри здраво залостената врата на бюрото за обработка на документите в Берлин”, разказва медията.

„Имах среща – каза той и добави, че “няма никаква идея“ кога ще може да получи заветния лист хартия, който е единствената му официална идентификация.

За бежанеца несигурността може да продължи седмици, ако не и месеци, тъй като Германия прекрати програмите за прием на бежанци, както и изслушванията на търсещи убежище, на фона на пандемичния коронавирус.

Отвъд Германия нарастват страховете и за съдбата на мигрантите и бежанците в Евросъюза, тъй като Европа предприема все по-строги мерки за борба със заразата. Като мярка за това страните затвориха границите на съюза, но и помежду си.

Страни като Франция, Испания и Италия, а и вече все повече други, наложиха карантина на населението си, за да ограничат движенията му и да спрат разпространението на вируса.

Мигрантите и лицата, търсещи убежище, понесоха най-много щети заради затворените социални служби.

Доброволци, които работят с мигрантите, съобщават, че лошите условия в лагерите, например тези в Гърция, могат да се влошат още повече. В общежития за мигранти в Германия, например, все по-често избухват ожесточени боеве.

Преди дни в бежански център в Източна Германия бяха извикани 200 полицаи. В мястото за настаняване избухнаха ожесточени боеве, а там има и 533 лица под карантина.

Карантините бяха наредени, след като бяха открити няколко случая на COVID-19 сред бежанците в Германия.

Властите в страната бързо промениха правилата и сега хората могат да искат убежище само след отрицателен тест за COVID-19 или след изтърпяване на принудителна 14-дневна карантина.

Доброволците и неправителствените организации се опасяват, че затворени в близки помещения, с общи бани и кухни, затворът ще спомогне за разпространението на вируса.

В района на Кале в Северна Франция, където също има бежански центрове, мерките за ограничаване на инфекцията доведоха до това, че над 2000 доброволци напуснаха местата си, като с това сложиха край на безплатното раздаване на храна.

“Ако вирусът се разпространи вътре в лагер с мигранти, това ще се превърне в бедствие”, предупреждава Антоан Нехър от неправителствената организация Utopia 56.

Ситуацията е особено тревожна на гръцките острови, където хиляди мигранти се събират в лагери без достъп до основни хигиенни съоръжения.

“Ако хората не бъдат евакуирани от островите, това ще доведе до здравна катастрофа в средносрочен план”, заяви евродепутатът Ерик Маркард от германската партия на Зелените по телефон от Лесбос, където много мигранти идват след кратък преход от Турция.

Германската неправителствена организация Pro Asyl призова за “европейската солидарност”, като страните-членки приемат мигранти от островните лагери, включително “повече от 10 000 непълнолетни”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
Да благодарим отново на западните си "партньори" за тези "благини".Мигранти, побоища и т.н.В тези лагери, ако не избухне епидемия от ковид, то всяка друга е потенциално възможна.За останалите последствия от мигрантския поток ще има тепърва да си скубем косите.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жегата убива вируса,затова НПОтата да извозят скъпите си "бежанци" в Сахара.
43
2
 
17
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
10 000 непълнолетни обратно при мама и тате.В Европа да се скараш на детето и идват социалните да го вземат.А тези пратили децата на хиляди километри сами и за тях няма наказание.Докога разни НПО-та ще учат натрапниците,че за тях законите не важат?Ако сега не дойде умът на европейците,никога няма да е.
42
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
А изхода и от коронавируса и от диваците е толкова *** - една атомна бомба на изсраил!
41
0
 
15
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
Християните взимат петрола на муслетата но срещу огромно заплащане. Ако не бяха петро-парите на запада тия още щяха да яздят камили.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vsichki zapadni kompanii tocheshti petrola i gazta i zlatnite mini na musulmanite vun ot musulmanskite zemi,i armiqta na hristiyanite vun ot musulmanskite zemi,togava mojete da ne iskate bejancite no sega vie ste vinovnite i shte gi priemete
39
1
 
9
 
! Отговори
На бес че преди 4 години
Тези бежанци идват просто да превземат Европа и ще успеят на 90%.До 30 години златна Европа няма да е същата.
38
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До само Русия И спрели за миг под фенера, чувалчета снели от гръб, стоят две руснячета и треперят и герее в очите им Путин.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мигрантите претърпели щети?!?Абе някой да ги е викал там, това да не е курорт?Да би мирно седяло не би чудо видяло!Някакви натрапници се натискат за цицка в Европа, а банда *** се чудят как да им помогнат и угодят...
36
1
 
14
 
! Отговори
Ферли преди 4 години
Коронавирус ще се грижи за мигрантите.
35
1
 
22
 
! Отговори
един преди 4 години
Хайде, поплакахме за горките, мили бежанци, сега е ред и на някой оцелял по чудо от холокоста да дадем думата и ще си изкарате потупване по рамото и някой шекел от еврейските фондации.
34
1
 
22
 
! Отговори
Николов преди 4 години
Западняците съсипаха икономиката на страните в Източна Европа. Сега явно е техният ред.
33
1
 
10
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Братята на ерджи .!.
32
0
 
12
 
! Отговори
до долния преди 4 години
Работилницата на Европа трябва да бъде самата Европа.При милиони грамотни европейци готови да бъхтят за под 500 евро на месец е прос.тотия да си търсъм работилници по други континенти.И след век в Европа ще има предостатъчно работна ръка. Ак отогава въобще са нужи вече бачкери де....
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно северна Африка да стане работилницата на европа след няколко десетилетия, или поне на германците така им се иска.
30
5
 
7
 
! Отговори
до само Русия преди 4 години
Човече не знам на каква дрога си, но явно от 30 години не си бил тавряз.Пропуснал си факта, че Русия е капиталистическа страна.
29
1
 
23
 
! Отговори
брех че мотивация преди 4 години
Ни газ, ни водния оръдия, ни вируси могат да ги откажат от социалките и русите мацки в Европа.
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бежанец в кавички бягащ чак от Сомалия ,но през Турция !!!!!! Е това ако не си е някаква мрежа изградена с цел да унищожи Европа !
27
2
 
28
 
! Отговори
факт преди 4 години
Всички Махмуд овци обратно в арабски и арапски държави. Също и индусите в индия.
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно някои европейци са загубили акъла си ,алоооооо швабата какви бежанци бе луд ,абе виж ,че Европа пламна той взел да ми дъвче измислените бежанци!